Italia este una dintre cele mai afectate țări europene de pandemia de COVID-19, cu aproape 230.000 de cazuri confirmate până în prezent și peste 32.000 de decese, acesta fiind al doilea cel mai ridicat bilanţ al morţilor după cel din SUA şi cel mai mare din Europa.
Majoritatea deceselor au fost înregistrate în nordul Italiei, cei răpuși de noul coronavirus fiiind în special persoane vârstnice.
Mai mult, la începutul lunii, Italia a primit o nouă lovitură, cu doar două zile înainte de a relaxa restricțiile impuse de starea de urgență.
Astfel, pe 2 mai, după ce rata infectării intrase pe o pantă descendentă, în Italia s-a înregistrat cel mai mare număr de decese cauzate de COVID-19 din data de 21 aprilie, cu 474 de morţi în doar 24 de ore, comparativ cu 269, numărul raportat în ziua precedentă, scrie Reuters.
În cele două luni și jumătate de izolare ale Italiei, multe sectoare au avut de suferit, în special turismul, dar și zona HORECA (activitatea barurilor, restaurantelor și hotelurilor).
Mai mult, se apropie sezonul culesului viilor, iar majoritatea butoaielor cu vin sunt încă pline, fapt ce a determinat viticultorii să ia o decizie inedită, scrie Euronews.
„Utilizarea vinului mai slab pentru a produce gel dezinfectant ar îmbunătăți calitatea medie pe care o oferim și ar oferi țării un produs care a devenit extrem de important în lupta împotriva COVID-19”, a declarat Davide Frascari, președintele cooperativei producătorilor de Lambrusco din provincia Reggio-Emilia, care a mai menționat că „lucrez de 30 de ani în societatea familiei mele și nu mi s-a întâmplat niciodată să ajung la sfârșitul lunii mai cu butoaiele pline”.
„Epidemia de Coronavirus a provocat, printre altele, o lipsă de materii prime pentru producerea de alcool”, prin urmare, ”o alegere similară ar avea dublul avantaj de a ne ajuta atât pe noi, cât și pe viticultori”, a declarat și Antonio Emaldi, manager de distilare la Distileriile Mazzari din Ravenna și președintele Assodistil.
Butoaiele pline reprezintă o problemă pentru recolta din 2020, în contextul în care izolarea și închiderea barurilor și a restaurantelor a provocat o prăbușire a vânzărilor de cel puțin 50%. Mai mult, cu 750 de mii de hectare din totalul de 8,6 milioane, vița de vie este a patra cultură națională din Italia, conform datelor oferite de Istat.
Acum, Confagricoltura, asociația comercială italiană care a înaintat cererea, împreună cu un pachet care conţine şi alte măsuri de sprijin financiar pentru sectorul vinicol, așteaptă un răspuns urgent din partea instituțiilor, deoarece Uniunea Europeană a autorizat deja guvernul italian să apeleze la așa-numita „distilare de urgență” a vinului și să acorde producătorilor ajutoare de stat.
Mai concret, dacă un litru de alcool brut produs cu vin poate costa 3 euro, aceeași cantitate obținută din cereale costă doar 50 sau 60 de eurocenți. De cealată parte, în Italia, un litru de gel de dezinfectant pentru mâni costă între 12 și 14 euro, sumă cu care se poate cumpăra şi o sticlă bună de vin.
Începând cu data de 4 mai, peste 4 milioane de italieni s-au întors la muncă, iar premierul Giuseppe Conte le-a transmis că viitorul țării se află în mâinile lor.
„Va fi o nouă pagină pe care va trebui să o scriem împreună, cu încredere și responsabilitate. Până acum, majoritatea cetățenilor au fost adăpostiți în casele lor. Peste 4 milioane de italieni se vor întoarce la muncă, vor folosi transportul public, multe companii și fabrici vor reporni. Și vor exista mult mai multe posibilități de infecție, pe care le putem evita doar printr-o responsabilitate și mai mare. Ca niciodată înainte, viitorul țării va fi în mâinile noastre”, transmitea atunci pe internet primul ministru, menționând că va fi nevoie de mai multă colaborare, mai mult simț civic și respect pentru reguli din partea tuturor.
Astfel, barurile și restaurantele, care au funcționat în această perioadă doar pentru serviciul de livrare, și-au reluat activitatea, dar cumpărătorii nu vor avea voie să stea la mese, ci vor consuma produsele acasă, ori la birou. Italienii vor putea lua masa în oraș abia din 1 iunie. Tot atunci se vor deschide saloanele de coafură și înfrumusețare.
Și muzeele, librăriile și magazinele, închise în această perioadă, s-au redeschis din 18 mai, în efortul de a atrage turiștii și de a ajuta industria devastată a serviciilor turistice din Italia.
Planul vizând reluareaactivității în țara afectată grav de coronavirus a fost inițial denumit „Decretul din aprilie”, fiind ulterior intitulat”Decretul pentru relansare”. Acesta cuprinde 444 de pagini și 258 de articole ce menționează, printre altele,cheltuieli în valoare de 55 de miliarde de euro, notează DW.
Cu toate acestea, o eventuală reușită în acest sens va depinde exclusiv de modul în care populația va respecta următoarea fază, pe carepremierul Giuseppe Conte o numeşte „coexistența cu virusul”.
Însă Matteo Villa, cercetător la Institutul Internațional pentru Studii Politice din Milano și autor al mai multorstudii privind răspândirea coronavirusului în Italia, este de părere că principala problemă va fi când rata infecțiilor va crește din nou.
„Nu-mi fac iluzii că virusul nu va reveni. Singura mea întrebare este legată de agresivitatea cu care se va întoarce”, a declarat acesta.