Reuniune de urgență a ambasadorilor NATO, după retragerea SUA din Acordul „Cer deschis”

Reuniune de urgență a ambasadorilor NATO, după retragerea SUA din Acordul „Cer deschis”
sursă foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Retragerea SUA din tratatul “Cer deschis”, la decizia administrației Trump, generează reacții la nivelul aliaților occidentali. Ambasadorii NATO vor avea o întâlnire de urgență după ce SUA au confirmat retragerea, au confirmat surse pentru AFP.

Reuniunea Consiliului NATO va analiza consecințele anunțului făcut de Washington, cu atât mai mult cu cât Moscova a anunțat că aliații vor resimți în primul rând consecințele retragerii americane.

Tratatul „Cer deschis” – la care au aderat 35 de ţări, printre care şi România – permite survolul reciproc între Rusia și țările semnatare al teritoriilor respective de către aeronave de observaţie neînarmate.

Anunțul retragerii SUA din Acordul „Cer deschis” a generat reacții și la Moscova. Potrivit agenției Tass, Ministerul rus de Externe a precizat că această decizie va afecta stabilitatea strategică şi interesele aliaţilor europeni ai Washingtonului.

„Această manevră nu doar că va înrăutăţi situaţia stabilităţii strategice şi securitatea militară în Europa, ci aparent va afecta şi interesele aliaţilor SUA care fac parte din acest tratat”, afirmă Aleksandr Gruşko, adjunct al ministrului rus de externe.

Statele Unite și-au anunțat joi intenția de a se retrage din tratatul “Cer deschis”

Statele Unite și-au anunțat joi intenția de a se retrage din tratatul “Cer deschis” / “Open Skies”, din care fac parte 35 de state, inclusiv România, care permite efectuarea de zboruri de supraveghere nearmate asupra țărilor membre, ultima mișcare a administrației Trump de a scoate Statele Unite dintr-un tratat global important.

Administrația a declarat că Rusia a încălcat în mod repetat condițiile pactului. Înalți oficiali au declarat că ieșirea din tratat va avea loc oficial în șase luni, pe baza termenilor de retragere a tratatului.

Aliații NATO – și alte țări precum Ucraina – au presat Washingtonul să nu se retragă din tratat, iar decizia lui Trump ar putea agrava tensiunile din cadrul alianței.

Ieșirea SUA din Tratatulprivind forțele nuclearecu rază intermediară

Amintim faptul că Administrația Trump a scos Statele Unite din Tratatul privind forțele nuclearecu rază intermediară cu Rusia anul trecut. La scurt timp după ieșirea din acest tratat Statele Uniteau testat o rachetă balisticăce în ar fi fot interzisă potrivit prevederilor defunctului Tratat Nuclear (INF).

Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) a fost semnat în 1987 între președintele american de la acea dată, Ronald Reagan, și liderul Uniunii Sovietice, Mikhail Gorbachev. Iar abandonarea lui va da mână liber părţilor semnatare să reia construirea de rachete cu rază intermediară, sporind astfel riscul la adresa securităţii regionale. În acest context, scutul anti-rachetăde la Deveselu capătă o imporanță cu atât mai mare.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:43 - Profilul alegătorilor lui Călin Georgescu: 31% dintre tinerii de 18-24 de ani / Doar 13% dintre persoanele cu studii superioare au votat cu candidatul pro-rus
17:34 - Ludovic Orban: „România a fost la un pas de prăpastie. 2700 de voturi au hotărât salvarea democrației. Din fericire, românii au ce alege. Intrarea Elenei Lasconi în turul 2 este o minune” (VIDEO)
17:32 - Eugen Tomac, după primul tur al prezidențialelor: Forța Dreptei în viitorul Parlament va veni cu un pachet de reforme reale. În cazul de față este evident că avem parte de un amestec al Rusiei (VIDEO)
17:28 - Matrian Rasaliu (PSD): „Urmează probabil o reorganizare, o resetare politică a PSD” (VIDEO)
17:12 - Prima reacție a fiului lui Călin Georgescu, după ce tatăl său a ajuns în finala pentru alegerile prezidențiale: „Nu vă pot spune mai multe”
17:12 - Newsweek: Victoria filorusului Călin Georgescu a prăbuşit Bursa. Costurile de împrumut ale României vor creşte
17:11 - Polițiști cercetați penal după ce l-ar fi bătut pe un bărbat și i-ar fi distrus telefonul
17:11 - Kelemen Hunor, despre decizia UDMR de a-l susţine pe unul dintre candidați în turul 2: „O competiţie foarte dură”
16:58 - Nicolae Ciucă a anunțat că demisionează de la conducerea PNL: „Partidele tradiționale, chiar și așa, cu multe erori de programare, sunt cele care trebuie să țină România unită” (VIDEO)
16:52 - Klaus Iohannis transmite că nu a primit informări privind suspiciuni legate de campania de pe TikTok a candidatului Călin Georgescu