Medicii au descoperit o simptomatologie diferită în cazurile mai recente de COVID-19 din China, scrie El Pais, notând că timpul de incubație, dar și cel de vindecare par să fie ceva mai îndelungate. Cu toate acestea, la prima vedere pacienții manifestă forme mai puțin severe ale bolii infecțioase provocate de coronavirusul SARS-CoV-2.
Cazurile de COVID-19 depistate în urmă cu două săptămâni, în nord-estul Chinei, i-au surprins pe medicii care au tratat primul focar de coronavirus din lume, cel de la Wuhan, orașul cu 11 milioane de locuitori din centrul țării, unde erau raportate primele îmbolnăviri de acest en din lume – apărute într-o piață, potrivit versiunii chineze, respectiv într-un laborator, conform americanilor. Boala are o perioadă de incubație mai îndelungată, simptomatologia este diferită și afectează într-un mod distinct organele interne. În plus, pacienții au nevoie de mai mult timp pentru recuperare.
Cel puțin asta susține Qiu Haibo, medic de terapie intensivă de la Comisia Națională chineză de Sănătate, într-un interviu pentru televiziunea de stat CCTV. El a fost unul dintre medicii aflați în prima linie a luptei cu COVID-19 de la Wuhan, în debutul crizei sanitare care avea să se întindă pe aproape tot globul.
În prezent, Qiu se află în nord-estul Chinei, regiune în care au fost detectate 50 de cazuri de COVID-19, în orașele Shulan, Jilin și Shenyang, care fac parte din două provincii cu un total de 100 de milioane de locuitori. Noile focare, deși sunt cu mult inferioare ca dimensiune comparativ cu cel de la Wuhan, au pus autoritățile chineze în situația de a reinstitui noi măsuri de carantină, restricționând mobilitatea în zonele afectate.
Odată infectați, pacienții din provinciile Heilongjiang și Jilin încep să manifeste simptome după mai bine de două săptămâni, susține expertul. Astfel, din cauza bolnavilor cu simptomatologii întârziate s-au „creat focare de infecții în familii”, adăugă Qiu.
De altfel, până și simptomatologia în sine este una diferită, față de cea regăsită în cazurile de la Wuhan. Pacienții nu prezintă temperaturi atât de mari, dar acuză dureri puternice de gât și o stare generală de rău. Efectele asupra organelor interne diferă și ele. În focarul din debutul crizei COVID-19, de la Wuhan, coronavirusul afecta rinichii, intestinele și inima, bineînțeles pe lângă plămâni. Acum însă, la cei din nord-estul Chinei, boala se manifestă mai degrabă la plămâni, în timp ce restul organelor scapă aproape nevătămate.