Bisericile ortodoxe române din Italia au fost deschise credincioșilor după semnarea unui protocol cu Guvernul de la Roma

Bisericile ortodoxe române din Italia au fost deschise credincioșilor după semnarea unui protocol cu Guvernul de la Roma
FOTO: Pixabay.com

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei a semnat în această săptămână la sediul Guvernului Italian (Palazzo Chigi) un protocol privind redeschiderea lăcașurilor de cult ortodoxe în Italia. Protocolul are ca obiectiv respectarea libertății de cult, în contextul acordurilor bilaterale, privind respectarea libertății religioase, în conformitate cu normele sanitare de prevenire a contagierii cu Covid–19.

Astfel, prin intermediul acestui acord vor fi permise desfășurarea slujbelor în bisericile ortodoxe din Italia și orice întâlnire de natură religioasă, cu condiția respectării tuturor prevederilor sanitare de prevenire și limitare a răspândirii epidemiei care încă este în plină desfășurare.

Din partea Guvernului Italiei, au semnat Președintele Consiliului de Miniștri, Dl. Giuseppe Conte, și Ministrul de Interne, Dna. Luciana Lamorgese. Din partea Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, protocolul a fostsemnat de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan.

Potrivit protocolului, fiecare sărbătoare și fiecare întâlnire de natură religioasă este permisă pentru toți credincioșii ortodocși ci respectarea normelor de precauție.

Participanții trebuie să poarte măști de protecție și trebuie să mențină distanțe interpersonale de cel puțin un metru. De asemenea, în funcție de spațiul bisericilor, acestea nu trebuie să permită accesul unui număr mai mare de 200 de persoane, limita maximă admisă.

Slujbele catolice rămân în continuare interzise în Italia

Acest protocol a fost semnat în ciuda faptului că în Italia, pentru credincioșii catolici, slujbele sunt în continuare interzise, fapt care a provocat reacții virulente în rândul clerului.

Deși, încă de la începutul lunii mai, Guvernul de la Roma și-a asumat mai multe măsuri de relaxare, participarea la slujbe este în continuare interzisă, iar participarea la înmormântări va fi limitată la 15 persoane.

Conte și ministrul Sănătății, Roberto Speranza, au convenit cu o concluzie a comitetului științific că „persoanele în vârstă din parohie sunt prea fragile pentru a risca redeschiderea bisericilor publicului”, a scris cotidianul La Repubblica.

„Nu putem accepta să vedem compromisă libertatea de cult”, a spus Conferința Episcopală italiană a primilor episcopi ai țării într-o declarație. „De ce pe pământ, cu precauții adecvate, poți merge la un muzeu, dar la slujbă, nu?”, se întreabă retoric reprezentanții clerului catolic.

Cum se desfășoară deschiderea bisericilor din România

În România, odată cu terminarea stării de urgență și înlocuirea ei cu starea de alertă, a fost permisă participarea credincioșilor la slujbe în condiții speciale, de respectare a măsurilor de protecție anti COVID-19, anunțate de reprezentanții BOR.

Persoanele care au acces în biserică, pentru rugăciune individuală şi spovedanie, vor respecta distanţa de 2 m de la intrarea în biserică până la părăsirea ei.

De asemenea, se recomandă vârstnicilor, persoanelor cu probleme majore de sănătate şi persoanelor din grupele cu risc sporit să rămână acasă în timpul săvârşirii slujbelor publice.

Aceste persoane sunt rugate să meargă la biserică înainte sau după slujbele liturgice săvârşite în aer liber, pentru a se ruga individual, spovedi şi împărtăşi cu Sfintele Taine, în lăcaşul de cult, după un orar stabilit în prealabil de comun acord cu preotul paroh.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:18 - Nicușor Dan a spus cine poate vota la referendum: “Cei care au buletin de București sau viză de flotant, indiferent de când s-a luat viza”. Tot ce trebuie să știe cei care vor alege să voteze la cele 3 întrebări (VIDEO)
20:04 - Dani Oțil, surprinză romantică pentru Gabriela Prisăcariu, cu ocazia aniversării ei. Gestul prezentatorului i-a uimit pe fani
19:38 - Nicușor Dan: Nu se fac mari investiții în București pentru că banii sunt distribuiți prost. Primăriile de sector primesc de 3 ori mai mulți bani decât noi, deși noi avem mai multe atribuții decât ei. Așa se duc banii pe tot felul de prostii (VIDEO)
19:36 - Nicușor Dan: Este un grad uriaș de ilegalitate la sectoarele din București în ceea ce privește emiterea autorizațiilor. Asta e calea cea mai simplă de a reveni în legalitate (VIDEO)
19:24 - Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara, transportați la spital. Cei mici au acuzat stări de rău
19:03 - Gheorghe Falcă: Cred că acest parteneriat al PNL-ului cu administrațiile locale poate să dinamizeze viața din România în momentele grele prin care vom trece în 2025 (VIDEO)
18:58 - Ciprian Ciucu, despre referendumul inițiat de Nicușor Dan: E important deoarece poate da tonul pentru o reformă administrativă a Capitalei. La întrebarea despre buget e puțin neclar (VIDEO)
18:53 - Bărbat din Alba, încarcerat după ce un copac a căzut pe mașina în care se afla. Victima a suferit multiple traumatisme
18:27 - Ciprian Ciucu, despre planurile PNL-ului după alegeri: Să facem o alianță cu forțe de dreapta. Ne-am dori refacerea guvernării așa cum a fost în 2020, dar mult mai matură (VIDEO)
18:15 - Ciucu: Există posibilitatea ca PSD să facă alianță cu AUR / Mă aștept ca PSD să tragă pentru Simion, să-l ducă în turul 2. Avem informații că sunt anumite județe care au primit această sarcină (VIDEO)