ÎnaltpreasfinţitulPimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, s-a stins din viață la vârsta de 90 de ani, după ce fusese confirmat pozitiv cu noul coronavirus, cu o lună în urmă.
Cel mai bătrân membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decedat pe 20 mai, în jurul orei 0.50, la Institutul Matei Balș din București, unde se afla internat, după ce a fost adus de la Suceava luna trecută, când simptomele de pneumonie severă au debutat.
Cu toate că, la începutul lunii, medicii au anunțat înrăutățirea stării de sănătate a clericului, transferându-l la Secția de Terapie Intensivă, starea sa fiind declarată critică, cu ”evoluție imprevizibilă”, cu doar o zi înainte de decesul ierarhului, directorul Institutului Național „Matei Balș”, Adrian Streinu Cercel, declara că starea ÎPSPimenera staționară.
„Beneficiază de confidențialitate maximă și tot ceea ce pot să vă spun este că este staționar. Eforturile noastre sunt maximale”, declara acesta la Antena 3.
În urmă cu un an, în cadrul ultimului interviu acordat, ÎPS Pimen a mărturisit care ar fi ultima sa dorință. Clericul și-a dorit să fie înmormântat în Sihăstria Putnei, un loc atât de apropiat sufletului său.
„Am ales loc de înmormântare Sihăstria Putnei, un schit al Mănăstirii Putna. De ce mi-am ales acest loc de înmormântare? Pentru că după ocuparea Bucovinei de către Austria, la un an sau doi, împăratul a dat dispoziție ca în școlile primare din Bucovina să se introducă predarea în limba germană. Și acești sihaștri au făcut scrisoare către împărat, scrisoare de protest. Au spus că dacă se va întâmpla așa se va desființa neamul românesc. Nu s-a dat curs cererii lor, lucrurile au mers înainte. Dar acești sihaștrii… Sihaștri iubitori de țară și de neam românesc… Iar oamenii de aici, de la Putna, au contribuit la formarea mea și la zidirea mea sufletească”, declara ÎPS Pimen pentru Monitorul de Suceava.
De asemenea, Înaltpreasfințitul preciza încă de atunci faptul că și-a pregătit sicriul, ștergarele și lumânările:
„Sicriul mi l-am pregătit. Este din lariță. L-am pregătit frumos, m-am așezat în el, am văzut că încap. Ștergarele le-am pregătit, lumânărele le-am pregătit, mai trebuie să fiu pus în sicriu și băgat în mormânt”,a mărturisit ÎPS Pimen în 2019.
În pastorala de Paște a ÎPSPimen, acesta sfătuia credincioșii să dea ascultare recomandărilor și îndrumărilor medicilor, ținând seama de principiul Sfintei Scripturi, specificând că „întâi firescul și apoi duhovnicescul”.
„Astăzi trecem printr-o mare încercare privind sănătatea trupului, viața noastră, anume epidemia cauzată decoronavirus.
Remediul pentru situația de față este să dăm ascultare recomandărilor și îndrumărilor medicilor, respectând măsurile profilactice, ținând seama de principiul Sfintei Scripturi „întâi firescul și apoi duhovnicescul”(I Corinteni 15,46), adică să cercetăm cât mai des Sfânta Biserică – locașul de închinare, cerând ajutorul lui Dumnezeu, care din mort poate face viu și din bolnav sănătos. Să cercetăm Biserica nu numai în timpul slujbelor ci și în afara programului lor, în acest fel evitând pentru starea de față, aglomerația”, preciza pastorala ÎnalpreasfințituluiPimen.