CORONAVIRUS | Alexandru Rafila: ”Termoscanarea nu se referă la măsurarea individuală a temperaturii. / Ar trebui întâi să faci campanie de informare, apoi să iei decizia, de multe ori facem invers”

CORONAVIRUS | Alexandru Rafila: ”Termoscanarea nu se referă la măsurarea individuală a temperaturii. / Ar trebui întâi să faci campanie de informare, apoi să iei decizia, de multe ori facem invers”

Alexandru Rafila, șeful Disciplinei de Microbiologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, a precizat că la intrarea în magazine și instituții nu se face termoscanare, ci doar se măsoară temperatura.

Declarația a apărut în contextul în care s-au ivit o serie situații conflictuale legate de competența paznicilor instituțiilor sau a piețelor, care permit accesul oamenilor doar după ce le iau temperatura în prealabil.

„Nu e vorba de termoscanare. Este vorba de măsurarea temperaturii. Termenul utilizat de termoscanare induce nesiguranță celor care se tem că se găsește ceva la persoana care e investigată.

„Termoscanarea nu se referă la măsurarea individuală a temperaturii”

Termoscanarea nici măcar nu are legătură cu aceste aparate de măsurat temperatura individual, sunt niște dispozitive de mari dimensiuni care măsoară temperatura pentru persoane care trec prin anumite culoare, gen aeroport, gări, instituții cu trafic mare de persoane. Termoscanarea nu se referă la măsurarea individuală a temperaturii”, a declaratmembrul Comitetului Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, pentru DIGI 24, spunând că populația trebuia să beneficieze întâi de o explicație, înaintea luării măsurii.

„Una dintre principalele elemente pe care nu le luăm în considerare când luăm foarte multe decizii e să le pregătim înainte, să le explicăm oamenilor cu ce tip de aparate se face, dacă personalul a fost instruit. Trebuie să oferi informații, să dai încredere că nu li se întâmplă altceva decât că li se măsoară temperatura. Asta ar fi ordinea firească a lucrurilor, întâi să faci campanie de informare, apoi să iei decizia, de multe ori facem invers și ne gândim cum să reparăm lucrurile, probabil aici mai e încă de lucru”, a mai explicat președintele Societății Române de Microbiologie.

Raed Arafat: ”Oricine poate lua temperatura oamenilor, chiar dacă nu este cadru medical”

Secretarul de statîn Ministerul Afacerilor Interne a explicat că nu trebuie să fii cadru medical pentru a face această operațiune.

„Este un curent pe rețelele de socializare împotriva măsurării temperaturii. Am fost sunat de o persoană care a încercat să mă convingă că nu este corect să i se ia temperatura când intră la un hipermarket sau un supermarket. Au vrut să îi ia temperatura, ea nu a vrut şi nu au lăsat-o să intre. Eu cred că trebuie să ne obişnuim cu acest lucru, adică îţi ia temperatura de la distanţă. Nu te atinge, nu îţi face nimic, doar îţi ia temperatura. Dacă afişează o temperatură peste 37,3 nu ţi se permite să intri. Înseamnă că trebuie să consulţi un medic. Este normal”, a declarat șeful DSU, punctând că acel termometru poate fi folosit și acasă, recomandând chiar verificarea ocazională a temperaturii.

Mai mult, acesta consideră măsura drept „un minim triaj epidemiologic pe care îl putem face”, spunând că cel puțincâteva luni va trebui să ne obișnuim cu scanarea la intrare, nu numai la serviciu.

„Eu când întru în MAI mi se ia temperatura, de către jandarm, chiar dacă sunt secretar. Dacă e de la 37 în sus, nu mai intru”, a mai declarat Arafat, amintind că va veni sezonul gripal și „nu o să mai știm cine e răcit și cine nueste răcit”.

Și Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat că operatorii economici care au mai mult de 50 de angajați vor trebui să verifice temperatura acestora și să decaleze programul de lucru, astfel încât mijloacele de transport în comun să nu se aglomereze în anumite momente ale zilei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare
20:16 - Comisia Europeană va da undă verde la vânat lupi în România și alte state din UE. Cum poate acest lucru să afecteze românii
19:59 - Cum arată Raiul, în realitate. Un renumit neurochirurg a explicat totul: “Aceasta a fost dovada incontestabilă”
19:57 - Surpriză la parlamentare: Liderul liberal Ilie Bolojan va candida la Senat. Nelu Tătaru: „Dacă și doamna Lasconi l-a propus premier, noi cu atât mai mult!” (VIDEO)
19:41 - De ce nu ar trebui să bei prea multă apă dacă îți dorești să fii hidratat pe tot parcursul zilei. Câtă apă este necesar să bem
19:29 - Bogdan Matei (PSD), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Luni vom avea o ședință a grupurilor reunite și vom stabili. Eu nu cred că este oportună o astfel de lege
19:12 - Alexandru Dimitriu (USR): Iohannis seamănă tot mai mult cu Piedone (VIDEO)