Testele privind anticorpii efectuate de cercetători pentru a determina starea infecțiilor cu coronavirus noi în Tokyo sugerează că numărul de cazuri din capitala Japoniei ar putea fi mult mare decât cifra anunțată oficial.
Cercetătorii, inclusiv profesorul emerit Tatsuhiko Kodama, membru al Centrului de Cercetare pentru Știință și Tehnologie Avansată (RCAST) de la Universitatea din Tokyo, au examinat 500 de probe de sânge pentru anticorpi. Testele permit cercetătorilor să stabilească dacă o persoană a fost anterior infectată cu noul coronavirus. Ei au descoperit că 0,6% din eșantioane conțineau anticorpi pentru virus pe 15 mai, scriemainichi.jp.
Pe baza acestui procent, se estimează că numărul total de infecții din Tokyo, care are o populație de 13,98 milioane de persoane, ar putea fi în jur de 83.880 – de aproximativ 18 ori cifra anunțată de guvern.
Cercetarea a fost realizată ca parte a unui proiect mai amplu de către un consiliu privind utilizarea noilor teste de anticorpi. Cifrele oficiale nu arată exact cât de mult au progresat infecțiile cu coronavirus în Japonia, deoarece au existat persoane care nu au prezentat simptome sau doar simptome ușoare și s-au recuperat deja fără a fi testate. Cercetătorii au folosit probe reziduale de la 500 de persoane care au făcut analize la instituțiile medicale din Tokyo în perioada 1 – 2 mai.
P e de altă parte un studiu elaborat de Universitatea din Tokyo estimează că o parte a populaţiei Japoniei şi a altor state din Asia Orientală ar putea avea o imunitate sporită la COVID-19 ca urmare a infectărilor anteioare cu alți agenți patogeni înrudiți.
Aceasta poate fi o explicaţie pentru ”mortalitatea mai redusă înregistrată în Japonia şi în alte ţări din sud-estul Asiei”, potrivit profesorului Tatsuhiko Kodama, de la Centrul de Studii pentru Ştiinţe Avansate şi Tehnologie din cadrul Universităţii din Tokyo.
Analizele de anticorpi efectuate pentru circa o sută de japonezi ”indică faptul că imunitatea împotriva SARS-CoV-2 există în cazul multor persoane care nu au fost expuse acestui patogen, dar au fost expuse anterior proteinei altui coronavirus din aceeaşi familie”, a explicat Kodama la o teleconferinţă de presă.
Nu singurele cazuri care indică prezența unor anticorpi la populația care ar fi fost infectată cu COVID-19. Analizele serologice efectuate în provincia Bergamo din regiunea Lombardia, grav afectată de pandemia de COVID-19 indică faptul că 61% din populaţia din două orașe Alzano Lombardo şi Nembro – prezintă anticorpi, relatează Corriere della Sera.
Din 750 de probe de sânge preluate cetățenilor din cele două localități (au fost 1.500 în total, dar aproximativ jumătate au fost analizate până acum), în 61% din cazuri, testul serologic a dat un rezultat „pozitiv”, ceea ce înseamnă un feedback asupra dezvoltării anticorpilor și, prin urmare, asupra faptului că mulți au întâlnit deja boala. Un procent ușor mai mic, între 58 și 59%, ar rezulta din analiza de la institutul Bolognini di Seriate.