Parlamentului a adoptat, miercuri, hotărârea de încuviinţare a instituirii stării de alertă pe teritoriul României, cu 372 voturi pentru. Au fost înregistrate 37 de voturi împotrivă şi şapte abţineri.
„Se încuviinţează starea de alertă şi măsurile instituite prin Hotărârea Guvernului nr. 394 din 18 mai 2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 410 din 18 mai 2020, potrivit art. 4 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 396 din 15 mai 2020”, precizează hotărârea adoptată de Parlament.
Deputații și senatorii au adus unele modificări la Hotărârea Guvernului prin care este declarată starea de alertă. Astfel, Guvernul va avea obligația să furnizeze măști pentru familiile și persoanele defavorizate.
Totodată, o altă modificare importantă prevede că autoritățile locale vor putea suspenda sau numi persoanele din conducerea unităților sanitare din subordine.
Guvernul PNL a aprobat luni Hotărârea privind instituirea stării de alertă, menit să ofere autorităților instrumentele pentru combaterea răspândirii cazurilor de COVID-19 pe teritoriul României, după ce, începând cu data de 15 mai a încetat starea de urgență.
Starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul ţării, începând cu 18 mai, pe o durată de 30 de zile. Marți, PSD a anunțat prin vocea președintelui interimar, Marcel Ciolacu, faptul că va vota ”pentru”. Cu toate acestea, în comisiile de specialitate PSD a introdus unele amendamente, votate miercuri în Parlament.
Unul dintre amendamente se referă la faptul că autoritățile locale sunt cele care pot numi, suspenda sau demite persoanele ce dețin funcții de conducere în unitățile medicale din subordinea lor.
Un alt articol introdus de PSD obligă Guvernul PNL ca, prin ministerul Sănătății, să pună la dispoziția autorităților locale necesarul de măști de protecție pentru familiile și persoanele defavorizate.
Hotărârea privind instituirea stării de alertă pe teritoriul României oferă Guvernului pârghiile necesare pentruc a aplica măsurile de protecție și de distanțare socială, oferind totodată posibilitatea amendării celor care nu respectă regulile. Cele mai importante amenzi contravenționale pe care le pot încasa românii sunt următoarele: deplasarea în spații închise fărămască: între 500-2500 lei; părăsirea localităților fără declarație:între 500-250 lei; nerespectarea izolarii la domiciliu – 1000-5000 le;Participarea la mitinguri, concerte etc – 500-2500 lei;Organizarea mitingurilor – 3000-15.000 lei;Redeschiderea restaurantelor, teraselor – 2000-10000 lei.
Cu toate acestea existăpersoane care vor fi exceptate de la purtarea măștii. Aceste situații sunt valabile dacă:angajatul este singur în birou sau se află minim 2 metri între persoanele din acel birou, cu condiţia aerisirii camerei, cel puţin la două ore şi se asigură dezinfecţia suprafeţelor;persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare; persoana desfăşoară activitaţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta, etc.);prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane; vorbitorii în public cu condiţia respectării distanţei de 3 metri;elevii/studenţii doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanţarea corespunzătoare;copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.