Bacalaureat 2020 în era coronavirusului. Totul despre masca de protecție, spălatul mâinilor și dezinfectant (VIDEO)

Bacalaureat 2020 în era coronavirusului. Totul despre masca de protecție, spălatul mâinilor și dezinfectant (VIDEO)

Elevii claselor a VII-a și a XII-a vor susține în plină pandemie examenele naționale în luna iunie, în plină pandemie de COVID-19. Mai exact, Evaluarea Națională va avea loc la data de 15 iunie iar examenul de Bacalaureat la data de 22 iunie. Până la aceste date vor exista ore de pregătire pentru elevi, opționale, desfășurate la școală. Pentru acestea regulile de acces vor fi similare cu cele ale accesului la probele scrise, iar timpul petrecut în clase de către elevi va fi de 50 de minute, urmate de câte o pauză de 10 minute, în care este recomandat ca adolescenții să nu socilalizeze cu alte grupuri.

Elevii vor trebui să poarte măști de protecție, li se va lua temperatura, vor trebui să respecte reguli speciale de igienă și de distanțare socială. Mai mult, așa cum a precizat ministrul Educației, în fiecare unitate de învăţământ va exista un cadru medical care va supraveghea desfășurarea întregului proces.

Cum purtăm corect masca de protecție

Una dintre cele mai răspândite metode de a bloca răspândirea COVID-19 este purtarea măștii de protecție, o măsură devenită obligatorie, odată cu intrarea în vigoare a stării de alertă. Masca de gură poate fi purtată atât de persoanele bolnave pentru a preveni răspândirea virusului, cât și de persoanele sănătoase pentru a se proteja de o eventuală îmbolnăvire.

Pentru ca masca să devină o protecție eficientă împotriva COVID-19 ea trebuie să fie purtată în mod corect. Astfel medicii atrag atenția că masca medicală sau chirurgicală se poartă întotdeauna cu partea colorată în exterior, implicit, cu partea albă în interior. Totodată, nasul, bărbia și gura trebuie să fie perfect acoperite. Din aaceastă cauză,în momentul în care masca este pusă pe față, trebuie apăsată ferm astfel încât părțile laterale ale măștii medicale să fie lipite de obraji.

FFP 1 vs. FFP2 (N95) vs. FFP3. Ce mască alegem în sala de examen

Există trei tipuri de măști FFP, care se diferențiază de alte două tipuri de măști, care sunt la îndemâna populației: măștile simple și măștile chrurgicale.

Elevii pot alege măștile de tip FFP1 care protejează împotriva particulelor mari și solide. Purtarea acestui tip de mască este potrivită numai pentru protecția împotriva substanțelor iritante, dar care nu sunt dăunătoare. Din acet punct de vedere eficiența minimă a filtrului este de 78%-80%.

Urmează în ordinea crescătoare a gradului de protecție oferit măștile de tip FFP2. Acestea reprezintă un nivel superior de protecție comparativ cu măștile de tip FFP1. Ele sunt echivalentul european al măștilor N95 utilizate în SUA, capabile să blocheze particulele mici aflate în aer, cu o dimensiune de până la 0,6 μm, în proporție de 94%

Măștile care oferă cel mai înalt nivel de protecție sunt cele de tip FFP3, care protejează împotriva substanțelor în concentrații uriașe. FFP 3 poate bloca atât aerosoli lichizi cât și pe cei solizi.

Masca din bumbac. Cum se dezinfectează corect măștile refolosibile

Totodată, specialiștii precizează că inclusiv măștile improvizate sau confecționate din bumbac sunt eficiente pentru blocarea transmiterii noului coronavirus. Ceea ce trebuie să știe cei care poartă astfel de măști este că ele se pot dezinfecta prin fierbere, timp de trei minute. Aceștia nu trebuie să folosească clorul și alcoolul în procesul de dezinfectare pentru că distrug materialul măștilor chirurgicale și le lărgesc fibrele.

Cum ne spălăm corect pe mâini pentru a distruge virusurile

Elevii care se întorc la școală pentru orele de pregătire sau pentru susținerea examenelor naționale vor trebui să respecte reguli stricte de igienă, precum spălarea regulată și cu multă atenție a mâinilor. Și în această privință există mai multe reguli care trebuie respectate pentru a asigura o protecție adecvată. Elevii trebuie mai întâi să ude mâinile, apoi să folosească săpunul în palme până se formează un strat.

Ulterior trebuie săîl folosească pentru a curăța spatele palmelor, pe rând. Apoi se freacă palmele împreună pentru a ne curăța bine între degete. Se continuă cu vârful degetelor în călușul palmei, apoi degetul mare. Din nou frecăm palmele, apoi încheieturile și spatele palmelor din nou.

Dezinfectantele care distrug noul coronavirus

Dacă o suprafață este murdară, este important ca ea să fie curățată mai întâi cu săpun sau detergent și apă. Apoi, utilizați un produs dezinfectant care conține alcool (aproximativ 70 la sută) sau înălbitor. Oțetul și alte produse naturale nu sunt recomandate.

În multe locuri poate fi dificil să găsești spray-uri și șervețele dezinfectante. În astfel de cazuri, continuați să curățați cu apă și săpun. Soluțiile de dezinfectare casnice diluate în apă pot fi de asemenea utilizate pe unele suprafețe.

Specialiștii precizează că foarte eficiente dacă sunt dizolvate corespunzător sun clorul (1000 mg/L) și dioxidul de clor (500 mg/L) pe suprafețe. De asemenea, hainele se dezinfectează tot cu clor (500 mg/L), combinat cu etilen oxid.

Adevărul despre spirt. Distruge sau nu SARS-CoV-2?

În ceea ce privește spirtul medicinal ca dezinfectant, în ciuda faptului că la începutul pandemiei a fost unul dintre produsele vânate de români în farmacii, specialiștii precizează că indiciile arată mai degrabă o eficiență scăzută împotriva COVID-19. Un dezinfectant medicinal sau profesional ar trebui să aibă undeva între 60 și 70 la sută. Din această cauză au existat studii care spun că spirtul nu ar fi util în caz de COVID-19.

Obligațiile organizatorilor Bacalaureatului din 2020, pe fondul pandemiei de coronavirus

Pe fondul pandemiei de COVID-19 elevii care vor susține examenul de Bacalaureat vor fi așezați câte 10 elevi în clasă, potrivit normelor Institutului Național de Sănătate Publică. În școlile în care numărul grupelor de câte 10 elevi depășește numărul claselor, cel mai probabil aceștia vor fi plasați în alte școli

Accesul în interiorul școlii se va realiza doar după dezinfecția mâinilor, verificarea temperaturii (care nu trebuie să depășească 370) și sub rezerva absenței simptomelor virozelor respiratorii.

Pe toată durata activităților desfășurate în școală, atât elevii cât și profesorii vor purta mască medicală simplă sau mască nemedicală din diverse materiale textile, iar elevii vor fi așezați în bănci astfel încât să aibă cel puțin un loc liber în stânga și dreapta și un rând liber în față și spate. Eliminarea măștilor purtate de elevi și profesori se va realiza în locuri special destinate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:43 - Profilul alegătorilor lui Călin Georgescu: 31% dintre tinerii de 18-24 de ani / Doar 13% dintre persoanele cu studii superioare au votat cu candidatul pro-rus
17:34 - Ludovic Orban: „România a fost la un pas de prăpastie. 2700 de voturi au hotărât salvarea democrației. Din fericire, românii au ce alege. Intrarea Elenei Lasconi în turul 2 este o minune” (VIDEO)
17:32 - Eugen Tomac, după primul tur al prezidențialelor: Forța Dreptei în viitorul Parlament va veni cu un pachet de reforme reale. În cazul de față este evident că avem parte de un amestec al Rusiei (VIDEO)
17:28 - Matrian Rasaliu (PSD): „Urmează probabil o reorganizare, o resetare politică a PSD” (VIDEO)
17:12 - Prima reacție a fiului lui Călin Georgescu, după ce tatăl său a ajuns în finala pentru alegerile prezidențiale: „Nu vă pot spune mai multe”
17:12 - Newsweek: Victoria filorusului Călin Georgescu a prăbuşit Bursa. Costurile de împrumut ale României vor creşte
17:11 - Polițiști cercetați penal după ce l-ar fi bătut pe un bărbat și i-ar fi distrus telefonul
17:11 - Kelemen Hunor, despre decizia UDMR de a-l susţine pe unul dintre candidați în turul 2: „O competiţie foarte dură”
16:58 - Nicolae Ciucă a anunțat că demisionează de la conducerea PNL: „Partidele tradiționale, chiar și așa, cu multe erori de programare, sunt cele care trebuie să țină România unită” (VIDEO)
16:52 - Klaus Iohannis transmite că nu a primit informări privind suspiciuni legate de campania de pe TikTok a candidatului Călin Georgescu