Donald Trump, președintele SUA: Incompetența Chinei și nimic altceva a condus la decesele în masă provocate de COVID-19 în toată lumea

Donald Trump, președintele SUA: Incompetența Chinei și nimic altceva a condus la decesele în masă provocate de COVID-19 în toată lumea
foto: Hepta.ro / AdMedia / Andrew Harrer

Donald Trump, președintele SUA, a declarat că „incompetența Chinei și nimic altceva” a condus la decesele în masă pe care le provoacă boala infecțioasă COVID-19 în toată lumea. Între timp, la nivel global, peste 5 milioane de persoane au fost confirmate cu infecție cu coronavirus, iar numărul fatalităților înregistrate în rândul pacienților depistați cu SARS-CoV-2 a trecut de 325.000. Totodată, bilanțul celor vindecați se apropie de 2 milioane.

Donald Trump, despre incompetența Chinei în gestionarea crizei COVID-19

„O nebună în China tocmai a emis un comunicat, în care învinuiește pe toată lumea mai puțin pe China pentru virusul care până acum a ucis deja sute de mii de oameni. Vă rog, explicați-i acestei fraiere că a fost «incompetența Chinei» și nimic altceva cea care a făcut această ucidere în masă la scară globală”, a scris Donald Trump, miercuri, pe pagina sa personală de Twitter.

Încă nu se știe cu exactitate la ce persoană a făcut referire Donald Trump, dar declarația vine să completeze șirul de acuzații îndreptate spre China atât de către președintele SUA, cât și de către alți oficiali de top de la Washington, printre care Mike Pompeo, șeful diplomației americane. Secretarul de Stat nu numai că susține că există „dovezi clare” potrivit cărora coronavirusul ar fi apărut dintr-un laborator de la Wuhan, și nu dintr-o piață cum raporta Beijingul inițial, dar a reclamat Partidul Comunist Chinez și pentru o presupusă dezinformare pe tema COVID-19. La rândul ei, Rusia a fost și ea arătată cu degetul.

SUA, șir de acuzații la adresa Chinei în vremea pandemiei de coronavirus

„Îngrijorarea mea este că această mușamalizare, această dezinformare în care s-a angajat Partidul Comunist Chinez, încă privează lumea de informația de care are nevoie astfel încât să putem preveni noi cazuri sau o eventuală recurență. (…)Campania de dezinformare din Rusia și Iran, precum și din China continuă. Ei vorbesc despre faptul că (n.r. – noul coronavirus) ar fi provenit de la Armata SUA și mai spun că poate că (n.r. – pandemia) a început în Italia, tot felul de lucruri pentru a nu-și asuma responsabilitatea. (…)Va veni momentul recriminărilor. Vorbim despre o criză globală în desfășurare și trebuie să ne asigurăm că fiecare țară este, astăzi, transparentă, împărtășește informații despre ceea ce se întâmplă, astfel încât comunitatea globală, sistemul sanitar mondial, comunitatea de boli infecțioase să poată începe lucrul într-o manieră holistică”, declara Mike Pompeo.

Mai mult decât atât, China a fost menționată chiar și odată cudecizia administrației Trump de a suspenda finanțarea către Organizația Mondială a Sănătății și, în cele din urmă, de a amenința cu retragerea oficială a Statelor Unite din OMS – în sensul că liderul de la Casa Albă a acuzat organismul condus de Tedros Adhanom Ghebreyesus că ar fi o marionetă a Chinei.

„Dacă OMS nu se angajează să facă îmbunătățiri substanțiale în 30 de zile, voi îngheța permanent finanțarea OMS de către Statele Unite și va reconsidera apartenența noastră la organizație”, declara președintele SUA, națiunea care, până la decizia de a suspenda finanțarea către OMS, era cel mai mare contributor al organizației.

De partea cealaltă, China neagă vehement acuzațiile SUA și susține că va sprijini ancheta internațională independentă condusă de OMS, care își propune – cel puțin la nivel de mesaj public – să evalueze răspunsul global la criza COVID-19.

„China susține o evaluare comprehensivă a răspunsului global la epidemie, după ce epidemia globală va fi sub control, pentru a rezuma experiențele și a remedia deficiențele. O astfel de muncă are nevoie de o atitudine profesionistă și științifică, și trebuie să fie condusă de OMS”, a declarat Xi Jinping.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`