Coronavirus. Reguli noi de protecţie în instituţii. Ministrul Nelu Tătaru a semnat ordinul obligativității purtării măștii de protecție și a triajului epidemiologic. Excepție fac copiii sub 5 ani și persoanele cu boli ce afectează capacitatea de oxigenare

Coronavirus. Reguli noi de protecţie în instituţii. Ministrul Nelu Tătaru a semnat ordinul obligativității purtării măștii de protecție și a triajului epidemiologic. Excepție fac copiii sub 5 ani și persoanele cu boli ce afectează capacitatea de oxigenare
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un ordin al ministrului Sănătăţii care vine cu precizări legate de instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 pe durata stării de alertă, în care România se află din data de 15 mai. Este vorba despre Ordinul Comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Afacerilor Interne.

Conform documentului, pe perioada stării de alertă, masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei.

În ce constă triajul epidemiologic și care sunt excepțiile

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, subliniază în documentul transmis miercuri că, în funcție de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unității sau a medicului de medicină școlară, după caz, pot exista unele excepții. Una dintre acestea se referă la angajatul care este singur în birou sau se află minim 2 metri de un alt coleg. Totuși se impune aerisirea camerei, cel puțin la două ore și se asigură dezinfecția suprafețelor.

O altă exepție vizează persoanele care suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare.

De asemenea, la excepții mai sunt trecute și persoanele care desfășoară activitați fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante, dar și prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane.

Pentru copiii cu vârsta de 5 ani sau mai mare este recomandată purtarea măștilor nemedicale (din material textil)

Totodată, vorbitorii în public sunt o excepție, cu condiția respectării distanței de 3 metri. Elevii și studenții de asemenea, doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare. Copiii cu vârsta mai mică de 5 ani, de gradiniță, sunt și ei trecuți la excepții.Pentru copiii cu vârsta de 5 ani sau mai mare este recomandată purtarea măștilor nemedicale, adică din material textil.

„Măștile sunt eficiente dacă sunt folosite în combinație cu curățarea frecventă a mâinilor cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun. Mai exact, înainte de a utiliza masca, mâinile trebuie igienizate (cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun). Masca de protecție trebuie să acopere atât gura cât și nasul și să fie schimbată o dată la 4 ore sau ori de câte ori aceasta s-a umezit sau s-a deteriorat”, mai spune Ministerul Sănătății.

De asemenea, în ordinul semnat de Tătaru se mai precizează că triajul nu implică înregistrarea datelor cu caracter personal.

Triajul epidemiologic constă în măsurarea temperaturii prin termometru noncontact. Așa cum deja se pregizase, temperatura înregistrată nu trebuie să depășeasca 37,3 Celsius.

Dacă temperatura înregistrată depășește 37,3 C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus.

De asemenea, este necesară observarea semnelor și simptomelor respiratorii, de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată. Dacă un angajat prezintă astfel de simptome, trebuie trimis acasă sau îndrumat către o unitate medicală.

Dacă se constată menținerea unei temperaturi mai mare de 37,3 C sau/și prezența altor simptome respiratorii, persoana este îndrumată către mediul de familie în vederea efectuării unui consult medical.

În cazul în care medicul de familie suspectează o infecție cu Covid-19, pacientului i s eva recomanda testarea pentru diagnosticarea infecției cu virusul SARS-CoV-2.

Dacă nu se încadrează în definiția de caz suspect Covid-19, medicul de familie va stabili diagnosticul.

Un rol important îi este atribuit și medicului de medicina muncii. Acesta va avea obligația monitorizării stării de sănătate a angajaților, va face instruirea angajaților în ceea ce privește Securitatea și Sănătatea în Muncă, dar și evaluarea riscului pentru a decide dacă sunt și alte zone unde nu este obligatorie masca.

Persoanele cu funcție de conducere au responsabilitatea de a efectua triajul

Potrivit documentului emis de Ministerul Sănătății, persoanele cu funcție de conducere din fiecare unitate au responsabilitatea de a-i ține sub observație pe angajați, observând astfel stera acestora de sănătate.

În ce condiții este permisă intrarea unei persoane străine într-o instituție

Pentru alte persoane decât personalul angajat este permis accesul într-o incintă doar pentru persoanele care au motive justificate. Dacă este vorba despre predarea unor documente sau colete, acest schimb se va face în afara incintei.

Dacă este necesar accesul în incintă, este obligatoriu triajul epidemiologic și dezinfectarea mâinilor. Triajul se va face ca și în cazul angajaților, prin măsurarea temperaturii și observarea unor simptome specifice bloii Covid-19. Trebuie specificat că triajul nu implică înregistrarea datelor cu caracter personal.

”Dacă temperatura înregistrată nu depășește 37,3 C și nu prezintă alte simptome respiratorii, se permite accesul în incintă, prin preluarea acestuia de la intrare de către un angajat, cu înregistrarea biroului/camerei/ departamentului unde va merge”, se specifică în document.

Măsurile vor fi aplicate imediat după publicarea Ordinului de ministru în Monitorul Oficial.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:37 - Un polițist din Cluj a fost prins beat la volan. Bărbatul a intrat cu mașina într-un șanț și a refuzat drugtest
17:31 - Laurențiu Gîdei: Cu siguranță, din partea PSD nu se strâng și nu se vor strânge semnături pentru niciun altfel de candidat, exceptând candidații noștri (VIDEO)
17:25 - Victor Ponta redevine doctor: Curtea Supremă a anulat Ordinul Ministerului Educației prin care i s-a retras titlul. Decizia e definitivă
17:15 - Irinel Columbeanu s-a atașat de o colegă de la azil. Ion Cassian a dezvăluit cine este: „E vecina lui, fostă profesoară!”
17:10 - Ce a pățit o femeie într-un aeroport din Turcia. A rămas sechestrată: „Unii dintre gardieni m-au îngrozit!”
17:04 - De 25 de ani, revista Biz scrie istorie în presă și evenimentele de business
16:59 - Județul din România unde poți cumpăra în această lună o casă cu doar 4.000 de euro. Ce include proprietatea și unde se află mai exact
16:50 - Ligia Deca: Am dublat bugetul programului „Primul student în familie”. Cel puțin 10.000 de elevi vor avea șansa de a merge la facultate, chiar dacă provin din familii cu resurse financiare limitate
16:40 - Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, convocat pe 25 septembrie cu privire la starea tehnică a Planșeului Unirii și adoptarea de măsuri pentru demararea lucrărilor de reabilitare (FOTO)
16:40 - Geoană sare în apărarea nevăzătorilor: Guvernanții nu fac destul ca nevăzătorii să aibă o „viață demnă”