CORONAVIRUS | Primul vaccin pentru COVID-19, testat în SUA, are rezultate încurajatoare. S-a reușit producerea anticorpilor protectori

CORONAVIRUS | Primul vaccin pentru COVID-19, testat în SUA, are rezultate încurajatoare. S-a reușit producerea anticorpilor protectori
Foto: Foto: Hepta - Abaca Press / Utrecht Robin/ABACAPRESS.C

Numeroși cercetători sunt în căutarea unui tratament eficient care să combată virusul COVID-19..

În vreme ce vaccinul la care lucrau cercetătorii de la Universitatea Oxford a dat greș, deoarece maimuțele supuse testelor au continuat să se infecteze, un alt tratament, aflat de asemenea în faza preliminară de testare, dă speranță lumii medicale.

Deoarece ChAdOx1 nCov-19, vaccinul care era considerat favorit în eradicarea virusului, s-a dovedit ineficient, atenția lumii s-a mutat spre primele rezultate referitoare la vaccinul companiei Moderna, primul testat în Statele Unite, care arată faptul că acesta a produs anticorpi protectori într-un grup mic de voluntari sănătoşi, notează Reuters.

Primele teste sunt încurajatoare

Testul clinic a fost efectuat pe 45 de subiecţi, încă din luna martie, iar datele provin de la opt subiecți. Mai exact, o analiză a reacţiei pe opt persoane a arătat că cei care au primit o doză de 100 de micrograme şi o doză de 25 de micrograme au înregistrat niveluri de anticorpi protectori pentru apărare faţă de virus superioare faţă de cei identificaţi în organismul unor persoane care s-au recuperat după infecția cu COVID-19.

„Acestea sunt descoperiri semnificative, dar este faza I a studiului clinic care a inclus numai opt oameni. Această fază a fost destinată siguranţei. Nu eficacităţii”, a declarat dr. Amesh Adalja, expert în boli infecţioase la Johns Hopkins Center for Health Security.

Acest vaccin este unul din cele peste 100 aflate în curs de dezvoltare, în încercarea de a opri propagarea noului coronavirus, care a infectat peste 4,7 milioane de oameni la nivel global şi a ucis peste 315.000 de persoane.

Jane Halton, fost șef al departamentelor de Sănătate şi Finanţe din Australia și actual comisar al Comisiei naționale de Coordonare COVID-19, este de părere că există „o şansă rezonabilă” de a se putea dezvolta un vaccin împotriva virusului COVID-19, deoarece există 130 de grupuri de cercetători care lucrează la această problemă, la nivel mondial.

Mai mult, luând în calcul că există șapte categorii diferite de vaccin în teste, iar alte 20 sunt clasificate în secțiunea “altele”, Halton consideră că, din toate acestea, poate fi găsită o formulă de succes.

Distribuirea unui potențial vaccin, problemă mondială

Dacă se va descoperi un vaccin, producţia ar trebui „distribuită la nivel global pentru a proteja împotriva „naţionalismului vaccinării”, a declarat aceasta, pentru a evita situația în care un stat se va îngriji doar de el însuși la început, în detrimentul celorlalţi.

„Este greu, pentru că va trebui ca oamenii să coopereze. Iar nevoia de a prioritiza propriul stat, cred, va fi foarte mare. După ce o țară va produce un vaccin și îl va oferi propriilor cetățeni vulnerabili, va trebuie să stabilească „cât din acesta va merge, în același timp, către oamenii vulnerabili din lume.

În acest moment, suntem toți implicați. Imediat ce se va găsi un vaccin, mi-e teamă că s-ar putea să nu mai fim împreună, așa cum am văzut”, a precizat Jane Halton.

În acest sens, OMS lucrează deja la o listă a „destinatarilor prioritari”, inclusiv lucrătorii sanitari de urgenţă, cei în vârstă şi persoanele cu deficienţă imunitară.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni
21:45 - Radu Drăgușin, lăudat după victoria Manchester City – Tottenham 0-4. Ce notă a primit fundaşul român
21:22 - Peste 200.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă, ora 21.00: „Vreau să mă întorc în România, aș vrea să fie un loc mai bun pentru viitoarea mea familie”
20:54 - USR denunță cazuri de „alegători care sunt hărțuiți de Poliția lui Cătălin Predoiu pentru postări” din online. Ce spune Poliția (VIDEO, FOTO)
20:33 - Florin Piersic, mesaj sfâșietor la moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, Omule!”
20:09 - Adriana Bahmuțeanu, despre Silviu Prigoană: Țipa la copii, îi bătea. Era vorba de rele tratamente acolo și cei de la DGASPC nu au acționat, pentru că le place banul, să-și umple buzunarele (VIDEO)