CORONAVIRUS | Uniunea Europeană: Cazurile de COVID-19 nu au crescut semnificativ după redeschiderea şcolilor, în 22 de țări

CORONAVIRUS | Uniunea Europeană: Cazurile de COVID-19 nu au crescut semnificativ după redeschiderea şcolilor, în 22 de țări
Foto: Pixabay

Potrivit miniştrilor Educaţiei din Uniunea Europeană, prin reluarea cursurilor în 22 de ţări europene, nu s-a înregistrat vreo creştere semnificativă a infecţiilor de coronavirus în rândul copiilor, nici a părinţilor sau personalului.

Astfel, din cele 22 de ţări în care şcolile şi-au reluat activitatea în etape, în ultima lună, 17 au permis întoarcerea copiilor doar în grădiniţe, şcoli primare şi anii finali ai ciclului gimnazial, în vreme ce altele încă iau în calcul eventualele riscuri generate de o posibilă întoarcere a copiilor în clase.

La prudență îndeamnă și Blaženka Divjak, ministru al Educaţiei din Croaţia, care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE, care nu se bucură anticipat de rezultatele pozitive ale situației, mai ales că marea majoritate a şcolilor şi-au putut relua activitatea doar pentru două săptămâni.

„Ceea ce s-a subliniat foarte puternic este că aceste şcoli au condiţii extrem de atent urmărite, precum grupuri mai mici decât cele din clasele normale, de obicei de aproximativ 15 (elevi) şi… o cooperare foarte strânsă cu ministerele Sănătăţii şi serviciile epidemiologice la nivel naţional pentru a furniza şcolilor şi profesorilor şi părinţilor recomandări foarte detaliate asupra modalităţilor de a face faţă noii situaţii. Până acum nu am auzit nimic negativ despre redeschiderea şcolilor dar este probabil prea curând pentru a trage concluzii finale în această privinţă”, a declarat aceasta.

Danemarca, prima țară europeană care și-a redeschis creşele, grădiniţele şi şcolile primare

Primul pas de reluare a activității școlare în Uniunea Europeană s-a făcut în Danemarca, din 15 aprilie, după o lună în care acestea au fost închise, în ciuda faptului că părinții au acuzat guvernul că îi tratează pe copiii lor ca pe cobai. Petiția intitulată ”Copilul meu nu este un porc de guineea” a adunat 18.000 de semnături.

Această măsură nu va fi aplicată brusc, în toate regiunile țării, ci treptat. Astfel cursurile vor fi reluate miercuri doar în jumătate dintre municipalități și doar în 35% din unitățile de învățământ din Copenhaga, scrie The Guardian.

Mai mult, guvernul anunțat că școlile s-au redeschis cu condiția ca toată lumea să respecte distanțarea socială de doi metri între bănci și regulile privind spălarea mâinilor.

La doar o săptămână de la redeschidere, 70 de grădinițe și școli primare din Franța s-au închis din nou

Începând cu 11 mai, măsurile restrictive din Franța s-au relaxat, iar una dintre primele reluări ale activităților a fost în cadrul unităților școlare.

La doar o săptămână de la redeschiderea grădinițelor și a școlilor primare, mai multe unități au trebuit să își închidă ușile din cauza cazurilor de COVID-19 confirmate sau suspectate la elevi sau personal de supraveghere.

Mai exact, 70 de școli au fost nevoite să își închidă ușile, începând cu 11 mai, în Mayenne, Cantal, Haute-Garona, Nisa.

„Este probabil un virus care a fost contractat înainte de a reveni la școală, după carantină”, a declarat ministrul Educației Naționale, la RTL.

Cu toate acestea, Jean-Michel Blanquer a dat asigurări că aceste cazuri rămân în minoritate și că nu pun sub semnul întrebării redeschiderea treptată a unităților de învățământ, care continuă cu revenirea anumitor elevi la cursuri.

„Este important să reliefăm veştile bune de azi – întoarcerea la şcoală are loc progresiv şi nu toţi se întorc în acelaşi timp, dar este un început şi un început important”, a declarat acesta.

Aproximativ 145.000 de elevi din clasele inferioare din 4.000 de gimnazii din zonele verzi erau aşteptaţi să mai revină în sălile de clasă luni. Dat fiind faptul că zona Parisului este încă „roşie” pe hartă, împreună cu o mare parte a estului Franţei, elevii din şcolile secundare (colegii) au fost anunţaţi să rămână acasă.

„Mulţi doctori spun că este mai puţin periculos să mergi la şcoală, decât să stai acasă. Copiii noştri nu trebuie să fie victimele daunelor colaterale ale măsurilor noastre sanitare”, a spus Blanquer, completând că 70% din elevi continuă să ia lecţii de acasă, dar că un număr estimat de 500.000 de copii sunt în pericol de a „se retrage”, fapt ce se dorește evitat.

„Acest fenomen este principala mea grijă şi în primul rând îi afectează pe copiii cu situaţie dezavantajată. Trebuie să facem astfel încât societatea să se obişnuiască cu revenirea la şcoală. Nu este o chestiune minoră – este fundamentală”, a concluzionat Jean-Michel Blanquer.

Klaus Iohannis: ”Elevii din anii terminali nu vor fi obligați să meargă la școală”

Președintele României, Klaus Iohannis, a explicat că unitățile de învățământ din țară vor rămâne închise pentru finalul anului școlar 2019 – 2020.

Deși elevii din anii terminali sunt singurii care pot reveni fizic la cursuri, între 2 și 12 iunie, pentru a se pregăti de Evaluarea Națională și Bacalaureat, șeful statului a subliniat că nici măcar ei nu sunt obligați să o facă, fiind mai degrabă vorba despre o „oportunitate”.

Decizia de a menține închise școlile „s-a bazat pe faptul că, în școlile noastre, distanțarea nu poate fi realizată în condiții de școală normală. În școlile noastre sunt foarte mulți elevi. Știți că sunt școli care lucrează în schimburi, deci distanțarea nu se poate realiza. Elevii merg de acasă, la școală, și pot duce boala acolo. Elevii se pot infecta la școală și pot duce școala acasă, unde mulți trăiesc și cu bunicii, care sunt grup foarte vulnerabil.

Elevii din clasele terminale nu sunt obligați să meargă la școală. Ei au această oportunitate să meargă la școală, pentru pregătirea examenelor. Dacă nu vor, nu vor merge și se pot pregăti, în continuare, altfel. Nu este nimeni obligat să meargă la școală. Ei pot merge, și vă dați seama că, atunci când dintr-un ciclu întreg merge doar o clasă, atunci se pot realiza condiții de distanțare și igienizare”, a precizat Iohannis.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:30 - Un român venit în vacanță în Franța a avut parte de un sfârșit tragic. Bărbatul a căzut de pe o stâncă în Coasta de Azur
21:27 - Doctorița din Suceava, care a luat mită de 280 de ori de la bolnavi de cancer, condamnată la închisoare cu executare. Câți ani va sta în pușcărie
21:17 - Ambasadorul României la ONU: Acțiunile Rusiei față de centralele nucleare civile ucrainene rămân profund îngrijorătoare. Acestea cresc gradul de risc al unui accident sau incident nuclear
21:16 - Ce sunt nevoiți să facă românii, urgent, dacă vor primi mesaje RO-Alert, că trebuie să evacueze locuințele în cazul unor viituri. Ce anume trebuie să conțină „bagajul de urgență”
21:02 - Care sunt cele două ingrediente secrete pe care bucătăresele din Maramureș le pun în murături? Trucul pentru murături delicioase
20:54 - ANM anunță „o vreme mai caldă decât în mod normal” în următoarele zile. Zonele în care sunt așteptate fenomene de instabilitate atmosferică (VIDEO)
20:36 - Daniel Buda (PNL): Cu siguranță, Klaus Iohannis are o experiență care poate să fie folositoare relațiilor internaționale ale României (VIDEO)
20:34 - Toni Greblă, despre adresa PNL privind candidatura lui Iohannis: BEC se va pronunța joi asupra lămuririlor solicitate / AEP rămâne neutră și nu va intra într-o dispută politică (VIDEO)
20:25 - Cum sunt atrași turiștii pe litoral în această perioadă? „Ne place, e liniște”
20:18 - Apele Române: O parte din viitură va fi atenuată în Serbia. Debitele vor putea să fie tranzitate în siguranță pe sectorul românesc al Dunării (VIDEO)