Forțele de ordine au intervenit luni, într-un cartier din capitala chiliană Santiago, după ce protestatarii s-au manifestat violent din cauza lipsei alimentelor pe fondul crizei sanitare, transmite BBC.
Aproximativ 150 de oameni au protestat în stradă din cauză că au rămas fără surse de hrană în urma măsurilor restrictive luate de autorități.
Potrivit presei locale, autoritățile locale au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă asupra protestatarilor din El Bosque, pentru a dispersa oamenii, care inițial au aruncat cu pietre și cu sticle pline cu cocktail Molotov pentru a incendia diverse obiecte.
Proteste violente în capitala chiliană
Primarul regiunii, Sadi Melo, a declarat la un post local de radio că ”acest cartier se confruntă cu o situaţie foarte complexă” din cauza „foametei şi lipsei locurilor de muncă”.
Într-un comunicat, autorităţile locale au spus că în zonă au fost distribuite aproximativ 2.000 de pachete cu alimente și cu materiale igieno-sanitare, dar au avertizat Guvernul că nu pot face faţă cererii masive cu care se confruntă.
Preşedintele Sebastián Piñera și-a luat angajament ulterior, într-o intervenţie televizată, că guvernul său va oferi în următoarea săptămână 2.500.000 de pachete de mâncare şi alte materiale de primă necesitate pentru oamenii nevoiași din zolene periferice ale capitalei. Potrivit președintelui, prioritate în distribuția pachetelor vor avea „familiile cele mai vulnerabile”.
După anunțul președintelui Piñera, primarul capitalei, Felipe Guevara, i-a încurajat într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare pe locuitori să urmeze regulile impuse de autorități şi să rămână acasă.
În Chile, unde tulburările sociale au început în octombrie 2019, au fost raportate peste 46.059de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, 478 de decese şi peste 2.300 de persoane care s-au recuperat, potrivit datelor de la Universitatea Johns Hopkins.
O creştere recentă a numărului de cazuri de îmbolnărive cu Covid-19 a dus la impunerea de noi restricţii în capitală, weekendul trecut.
Chile și-a închis granițele în luna martie și o mare parte a capitalei chiliene, Santiago, a fost plasată în carantină. Atât școlile, creșele și grădinițele, cât șialte zone publice, inclusiv mall-uri și cinematografe, precum și cele mai multe servicii neesențiale au fost închise temporar.
Săptămâna trecută, ministrul sănătății, Jaime José Mañalich Muxi a avertizat căeste necesară„prudență și înțelepciune”în aplicarea restricțiilor.
„Carantinizarea unui loc în care locuiesc diverse persoane în câțiva metri pătrați nu este doar un sacrificiu care generează traume și riscuri enorme pentru sănătate, în special pentru sănătatea mintală și violența intra-familială. Este un instrument care produce o schimbare de o asemenea amploare în libertatea de mișcare a oamenilor, încât trebuie folosită cu mare grijă, prudență și înțelepciune.”,a spus el.
Zeci de membri ai Senatului chilian şi doi miniştri au fost luni plasaţi în izolare, după ce persoane cu care au avut contact au fost diagnosticate cu Covid-19.
Lipsa resurselor financiare și a alimentelor de bază i-au determinat pe oameni să recurgă la gesturi uimitoare. Dacă aruncăm o privire de ansamblu, vom observa că peste tot în lume oamenii au ieșit în stradă pentru că sunt nemulțumiți de limitarea drepturilor lor și de măsurile impuse în scopul limitării transmiterii noului coronavirus de tip SARS-CoV-2.
În anumite zone limitrofe și nu numai, singura hrană a copiilor era cea pe care o primeau în cadrul instituțiilor de învățământ pe care le frecventau, dar care acum sunt închise din cauza pandemiei sanitare care a fost răspândiră peste tot în lume.
Protestele din Santiago se alătură mai multor mişcări de stradă care au avut loc recent în America Latină.
În Brazilia, sute de manifestanțidin favelele Sao Paulo au protestat la palatul guvernatorului statului, cerând mai mult sprijin.
În Columbia, oamenii atârnă cârpe roşii în faţa caselor ca să anunţe că nu au ce mânca.
În aceeași situație critică se află și locuitorii din El Salvador, care au protestat față de măsurile de izolare impuse de autoritățile competente.
Guvernele din America Latină încearcă să găsească metode de a ţine populaţia săracă în carantină cu puţine resurse financiare şi sisteme sociale slabe.