CORONAVIRUS | Ministrul Sănătății, despre testarea națională pentru COVID-19: ”La nivelul fiecărui județ, la nivelul fiecărei grupe de vârstă, se iau eșantioane și se testează”

CORONAVIRUS | Ministrul Sănătății, despre testarea națională pentru COVID-19: ”La nivelul fiecărui județ, la nivelul fiecărei grupe de vârstă, se iau eșantioane și se testează”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

MinistrulSănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că se pregătește o testare la nivel național, ce ar urma să fie aplicată după data de 1 iunie, pentru a verifica starea imunizării populației, dar și modul în care se răspândesc cazurile de COVID-19.

Acesta a precizat că numărul de persoane testate va fi stabilit în funcție de evoluția epidemiei în România până la acel moment, dar se va ține cont de focarele existente.

„Noi trebuie să vedem când s-ar termina pandemia, sau prima etapă a ei. Facem evaluarea în funcție de numărul de cazuri din acel moment. Bugetul depinde și de testele care ar putea fi serologice, sau și moleculare. În funcție și de zone. Unele cu focar mare, altele cu focar mic. O să testăm voluntarii, pe care îi căutam în anumite focare”, a explicat ministrul la Europa FM

Recent, Nelu Tătaru a mai declarat că testarea națională ia în calcul opt regiuni de dezvoltare.

„La nivelul fiecarui judet, la nivelul fiecarei grupe de vârstă, se iau eșantioane și se testează. Se fac teste imunologice și vom vedea din fiecare grupă de vârstă cam care este procentajul în care persoanele din România s-au imunizat și prezintă anticorpi.

În momentul în care avem această evaluare, putem spune cam ce procent din populația României s-a imunizat și putem previziona și o evoluție ulterioară a acestei pandemii, dacă vom avea spre toamnă o curbă sau vom avea o creștere ușoară, lentă și o trecere de tip epidemic ca o gripă sezonieră”, a mai precizat Ministrul Sănătății, luni seara, la Digi 24.

Fostul ministru al Sănătății cerea un program de testare a bucureștenilor, la sfârșitul lunii martie

Victor Costache, fostul ministru al Sănătății, anunța o testare colectivă a populației din București, cu puțin timp înaintea predării mandatului, precizând că cei care locuiesc în Capitală vor fi testați „din ușă în ușă” pentru coronavirus.

„Testarea va include de fapt un eșantion de doar 10.000 de persoane din București”, preciza fostul ministru.

La rândul ei, Primarul Capitalei declara, la acea vreme, că Primăria Capitalei ar fi achiziționat 4.000 de teste, iar cele 6 primării de sector vor cumpăra câte 1.000 de teste, a precizat Gabriela Firea.

„Dacă merge bine, putem deschide la 1 iunie terasele, la 15 iunie restaurantele, plajele”

Actualul Ministru al Sănătății a atras din nou atenția asupra măsurilor de relaxare a restricțiilor, ce trebuie să fie luate gradual, făcând apel din nou către populație, să respexcte regulile ce încă sunt în vigoare.

„Toată lumea trebuie să înțeleagă că după două luni în care am încercat – și cred că am reușit – să gestionăm o situație, orice relaxare se face gradual, progresiv și se începe cu acele relaxări care pot fi controlate mai ușor în momentul în care vom sesiza că lucrurile nu merg cum trebuie. Facem relaxare unde avem mici aglomerări populaționale – sportul individual, îngrijirea persoanelor, stomatologia – acolo unde putem ajunge și limita accesul unei persoane”, a explicat Nelu Tătaru.

În ceea ce privește reluarea activității teraselorși plajelor în România, ministrul a precizat că pe data de 1 iunie ar urma să fie deschise terasele, iar pe data de 15 iunie restaurantele și plajele, doar dacă măsurile luate în această perioadă vor avea efectul scontat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`