Universitatea Oxford, „răpusă” de COVID-19. Vaccinul experților britanici a eșuat

Universitatea Oxford, „răpusă” de COVID-19. Vaccinul experților britanici a eșuat
Foto: pixabay.com

În ultimele săptămâni, cercetătorii de la Universitatea Oxford au desfășurat testele vaccinului împotriva COVID-19. Procedura a eșuat. Maimuțele supuse testelor au continuat să se infecteze, informează DailyMail.

ChAdOx1 nCov-19 se numește vaccinul care era considerat favorit să aibă sorți de izbândă, însă care s-a dovedit în cele din urmă a fi o mare dezamăgire. Doctorul William Haseltine a oferit mai multe informații în urma eșecului din laborator, în care cel puțin britanicii și-au pus mari speranțe.

Cercetătorii s-au declarat învinși

„Toate maimuțele vaccinate au fost infectate. Nu este o diferență în ceea ce privește secreția nazală între maimuțele vaccinate și cele nevaccinate”, a declarat Haseltine pentru Forbes, citat de DailyMail.

„Cantitatea de virus în nasul animalelor vaccinate și al celor nevaccinate a fost identică. Dacă același lucru se va întâmpla și la oameni, înseamnă că vaccinarea nu ar opri infectarea. Cred cu putere că această descoperire ar trebui să provoace urgent o reevaluare a testelor pe oameni a acestui vaccin”, a declarat Jonathan Ball, profesor de virologie moleculară la Universitatea Nottingham.

47 de milioane de lire sterline a investit Guvernul Marii Britanii în acest vaccin. Compania farmaceutică AstraZeneca urma să producă 30 de milioane de doze.

Peste 100 de vaccinuri anti-COVID-19, la nivel mondial

Și Imperial College London lucrează la un alt vaccin împotriva noului coronavirus. Pentru realizare, testare și eventual, producție, au fost donate deja 20 de milioane de lire sterline.

De asemenea, în China există 4 potențiale vaccinuri în teste. 3 dintre ele au intrat în etapa a doua. Unul dintre acestea, realizat la Beijing, chiar a reușit să oprească dezvoltarea COVID-19 la maimuțe.

În prezent, există în lume peste 100 de teste de vaccinuri împotriva COVID-19. Pentru că experimentul celor de la Oxford a picat, specialiștii estimează că cel mai probabil, un „ser salvator” va apărea abia în 2021. Cel mai îndelungat proces îl va reprezenta efortul operațional de a produce miliarde de doze, disponibile la nivel mondial.

Oamenii de știință, contratimp

Oamenii de știință sunt contratimp. Acutizarea crizei medicale poate afecta puternic economia statelor de pe întreg mapamondul, spun specialiștii.

În estul continentului european, criza COVID-19 determină cea mai aspră recesiune de la căderea sistemului comunist. Câteva săptămâni restrictive au fost de ajuns pentru ca multe afaceri să se prăbușească și în mod automat, să rezulte un număr semnficativ de șomeri.

Cancelarul german Angela Merkel chiar a avertizat populația să nu se gândească la o revenire prea rapidă la viața normală: „Ar fi deprimant dacă ar trebui să revenim la măsurile restrictive”. Renunțarea graduală la măsurile restrictive impuse pentru a limita răspândirea bolii s-a produs în condițiile în care economia Germaniei a intrat în recesiune.

Angela Merkel lansează semnalul de alarmă

Din cauza pandemiei de coronavirus, economia Germaniei, cea mai puternică din Europa, a înregistrat în primul trimestru din 2020 cel mai sever declin trimestrial de la criza financiară din 2009 și al doilea cel mai mare de la reunificarea din 1990.

Printre statele afectate din punct de vedere economic de noul coronavirus se numără Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia. Domeniul HORECA și auto cunosc cel mai puternic declin. La Skoda Auto, producător ceh, producția a scăzut cu peste 100.000 de mașini într-o lună de zile, informează sursa citată.

„Revenirea este puțin probabil să se producă atât de rapid pe cât am spus inițial”, au informat reprezentații Băncii Centrale din Cehia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`