OMS va iniția o evaluare independentă despre gestionarea pandemiei de coronavirus. Tedros: „Fiecare țară și organizație trebuie să examineze răspunsul și să învețe din propria experiență”

OMS va iniția o evaluare independentă despre gestionarea pandemiei de coronavirus. Tedros: „Fiecare țară și organizație trebuie să examineze răspunsul și să învețe din propria experiență”
foto: Hepta.ro / DPA Images / Bernd von Jutrczenka

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a anunțat, luni, că va iniția o evaluare independentă cu privire la maniera în care a fost gestionată pandemia de coronavirus, în „cel mai apropiat moment oportun”, și a promis transparență și răspundere pentru eventuale concluzii ale analizei, relatează Reuters.

„Cu toții avem de învățat lecții din această pandemie. Fiecare țară și organizație trebuie să examineze răspunsul (n.r. – la criza COVID-19) și să învețe din propria experiență. OMS este dedicată (n.r. – principiilor) transparenței, răspunderii și a îmbunătățirii continue”, a afirmat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Anterior, Tedros a mulțumit comunicatorilor de top pentru „sprijinul ferm pentru OMS, în aceste vremuri critice”, și a subliniat că analiza trebuie să cuprindă responsabilitatea „tuturor actorilor de bună credință”.

„Riscurile rămân ridicate și încă avem un drum lung de parcurs”, a afirmat directorul general al OMS, cu precizarea că testele serologice preliminare arată că în anumite țări cel mult 20% din populație a contractat boala (n.r. – COVID-19), iar „în majoritatea locurilor mai puțin de 10%”.

SUA a suspendat deja contribuția anuală oferită către OMS

OMS și reacția sa la pandemia de coronavirusau fost aspru criticate de SUA, care au și suspendat contribuția anuală oferită entității – din postura de cel mai mare contributor. Președintele american Donald Trump nu numai că le-a reproșat oficialilor OMS maniera în care au răspuns la criză, dar a sugerat și că instituția a promovat „dezinformarea” venită din China pe subiectul COVID-19, atitudine ce ar fi alimentat dimensiunile crizei în viziunea Casei Albe.

„OMSa eșuat în îndeplinirea atribuțiilor sale de bază și trebuie trasă la răspundere”, declara președintele Statelor Unite, la jumătatea lunii aprilie.

China e gata de o evaluare independentă condusă de OMS

China, țara în care erau raportate primele cazuri de COVID-19 din lume, a anunțat că sprijină și ea o eventuală evaluare independentă, cu condiția ca aceasta să fie condusă de OMS și să se bazeze pe principii precum transparența sau imparțialitatea.

„Chinasusține o evaluare comprehensivă a răspunsului global la epidemie, după ce epidemia globală va fi sub control, pentru a rezuma experiențele și a remedia deficiențele. O astfel de muncă are nevoie de o atitudine profesionistă și științifică, și trebuie să fie condusă de OMS”, a declarat Xi Jinping, președintele Chinei, luni.

Peste 8,4 milioane de persoane confirmate cu COVID-19 în toată lumea

La nivel global, potrivit Worldometer, peste 8,4 milioane de persoane au fost confirmate cu COVID-19. Din numărul total de pacienți depistați cu infecție cu coronavirusul SARS-CoV-2, mai bine de 1,88 milioane s-au vindecat, în timp ce aproape 318.000 au decedat. B1.RO a trecut în revistă tot ce trebuie să știi la ora actuală despre pandemie și efectele sale, atât în plan național, cât și extern.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`