Zile libere pentru părinți. În ce condiții se pot acorda și câți ani trebuie să aibă minorul. Legea a fost promulgată

Zile libere pentru părinți. În ce condiții se pot acorda și câți ani trebuie să aibă minorul. Legea a fost promulgată
FOTO: Pixabay.com

Unitățile de învățământ rămân închise până la încheierea anului școlar, în luna iunie. Părinții își pot lua zile libere pentru a rămâne acasă alături de copii și după încetarea stării de urgență. Legea a fost promulgată astăzi de către președintele Klaus Iohannis, relatează Hotnews.ro.

Românii care au unul sau mai mulți copii își vor putea lua zile libere și după încheierea stării de urgență, până la terminarea anului școlar. Conform sursei citate anterior, proiectul lgesilativ a fost susținut în Parlamanet și adoptat în unanimitate. Acesta vizează extinderea aplicării actului normativ de bază, în cazul în care se decretează stare de urgență, pe perioadă vacanțelor școlare.

Zile libere pentru părinți

Actul normativ le permite părinților să își ia zile libere în cazul în care orele de curs se suspendă. Liberele vin ca soluție pentru supravegherea minorilor, odată ce cursurile insitutțiilor de învățământ la care sunt înscriși se suspendă, drept urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme, decretate de către autoritățile competente.

Este important pentru români să știe faptul că doi pîrinți nu își pot lua concendiu în același timp, pentru îngrijirea copiilor școlari sau care merg la grădiniță. Prevederile se aplică în cazul părinților ce au copii cu vârste până în 12 ani, și vizează și perioadele imediat următoare stării de urgență, până la încheierea anului școlar, relatează sursa citată anterior. Legea se aplică și cazul părinților care au copii cu dizabilități, înscriși într-o unitate de învățământ. În cazul celor din urmă, vârsta maximă a copilului este de 26 de ani.

Condiții pentru acordarea zilelor libere

O condiție pe care ambii părinți ce doresc să solicite zile libere pentru supravegherea minorilor, este ca amândoi să fie angajați. Legea nu se aplică în cazul familiilor ce au un membru, mama sau tata în șomaj tehnic.

Mai mult decât atât, potrivit sursei citate anterior, legea nu se aplică nici în cazul familiilor în care unul dintre părinți are raportul de muncă suspendat, din cauza întreruperii temporare a activității angajatorului. Prevederile legii nu se aplică nici în cazul în care unul dintre părinți nu realizează venituri din salarii, activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, activități agricole sau silvicultură ori piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia situaţiei în care este încadrat în grad de handicap grav sau accentuat şi astfel este scutit de la plata impozitului pe venit, informează sursa citată anterior.

În contextul pandemiei, școlile din România rămân închise până la încheierea anului școlar. O excepția o vor face examenele finale, pentru elevii aflați în clasele a VIII – a și a XIX – a, pentru participarea opțională la orele de pregătire în vedere examenelor, dar și pentru participarea la Evaluarea Națională și Examenul de Bacalaureat.

Zile libere pentru români în 2020

În calendaru anului 2020, românilor le-au mai rămas și cîteva zile libere, cu ocazia sărbătorilor naționale sau religioase. Astfel că, pe lângă zilele de concediu și cele pentru supravegherea minorilor, românii se bucură de „libere” și cu ocazia:

1 Iunie (luni) – Ziua Internațională a Copilului

7 și 8 Iunie (duminică și luni) – a doua zi de Rusalii

15 August (sâmbătă) – Adormirea Maicii Domnului

30 Noiembrie (luni) – Sfântul Andrei

1 Decembrie (marți) – Ziua Națională a României

25 și 26 Decembrie (vineri și sâmbătă) – Crăciunul

Urmăriți B1TV.ro și pe
`