Stare de alertă în România. Câți oameni au intrat în țară în primul weekend de relaxare

Stare de alertă în România. Câți oameni au intrat în țară în primul weekend de relaxare

Încetarea stării de urgență și înlocuirea cu starea de alertă a creat o situație periculoasă la punctele de trecere a frontierei, după ce mii de români au profitat de redeschiderea traficului rutier și s-au îngrămădit să revină în țară formând cozi uriașe. Aglomerația de la Vama Nădlac, care a început sâmbătă și a continuat și duminică a fost una infernală, cu un risc ridicat de epidemiei.

Potrivit Poliției de Frontieră, duminică prin punctele de trecere a frontierei de la nivelul întregii țări au efectuat formalitățile de frontieră 29.072 de persoane, cetățeni români și străini, dintre care 16.987 pe sensul de intrare în țară și 12.085 pe sensul de ieșire, precum și 13.552 mijloace de transport.

La granița cu Ungaria fluxul de pasageri a fost de 20.999 de persoane, dintre care 12.886 pe sensul de intrare și 8.113 pe cel de ieșire din România, cu 9184 de mijloace de transport.

Aglomerări similare au avut loc la frontieră și în ziua de sâmbătă, când potrivit Poliției de Frontieră au intrat în țară 8.000 de români. Mai exact, la frontiera cu Ungaria s-au prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control aproximativ 21.200 de persoane şi 11.800 de mijloace de transport, din care pe sensul de intrare în ţară au fost aproximativ 11.000 de persoane cu 6.500 de mijloace de transport. Numărul cetătenilor români (mai putin șoferii de automarfare si lucrătorii transfrontalieri) care au intrat în România prin punctele de trecere a frontierei de la frontiera comună cu Ungaria a fost de aproximativ 8.000.

Măsurile speciale luate de autorități

În ciuda faptului că starea de urgență a expirat în România, autoritățile au menținut măsura carantinării pentru persoanele care se întorc în țară din zonele cu risc, care reprezintă principalele focare de COVID-19. Astfel, duminică, au fost trimise spre izolare sau carantina la locuință de către specialiștii Direcției de Sănătate Publică 7.074 de persoane.

De asemenea, pentru evitarea eglomerării Poliția de Frontieră anunță că au fost luate o serie de măsuri specifice precum:

– Crearea unor culoare care sa permită separarea fluxurilor de pasageri.

– Orientarea autoturismelor spre toate punctele de intrare în țară. Astfel, autorităţile ungare au redirecţionat o parte din traficul transfrontalier de la P.T.F. Nădlac către P.T.F. Vărşand.

– Suplimentarea punctelor de control

– Suplimentarea numărului de cadre medicale în P.T.F.-uri.

– Suplimentarea dispozitivului de frontieră cu echipaje de jandarmerie

– Mobilizarea în zona de frontieră a efectivelor de poliție și SMURD, pentru menținerea ordinii publice și pentru acordarea asistenței medicale de urgență.

– Persoanele care așteaptă pentru intrarea în țară au primit măști de protecție și apă.

Starea de urgență, înlocuită în România cu starea de alertă

România a trecut, pe 15 mai, de la starea de urgență la starea de alertă.

Această măsură a fost însoțită de aplicarea unor relaxări sporite, în special în ceea ce privește libertatea de circulație a persoanelor. Astfel, românii se pot deplasa în interiorul localităților fără completarea declarației pe propria răspundere, document care rămâne valabil pentru cei care se deplasează între localități.

Totodată, parcurile au fost redeschise în Capitală, la fel ca alte locuri publice, precum muzeele. Barurile, restaurantele și cafenelele continuă însă să fie închise.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie