Președintele Klaus Iohannis a discutat, luni, la telefon, cu Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Discuția s-a axat, în principal, pe propunerile pe care Comisia Europeană urmează să le prezinte, până la sfârșitul acestei luni, cu privire la Planul de relansare economică a Uniunii Europene.
Șeful statului și Ursula von der Leye au mai discutat, potrivit Administrației Prezidențiale, și despre varianta revizuită a propunerii privind bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027.
În vederea asigurării unui proces eficient de relansare economică, Klaus Iohannis a pledat pentru un buget european puternic, consistent și flexibil. Ttoodată, acesta a menționat sprijinul deplin al României în ceea ce privește identificarea celor mai potrivite soluții pentru redobândirea forței economice a Uniunii Europene.
Klaus Iohannis i-a mai transmis președintelei Comisiei Europene că, din perspectiva sa, succesul va fi atins doar prin unitate, solidaritate și evitarea oricărei diviziuni sau fragmentări între statele membre ale Uniunii.
Potrivit președintelui României, pachetul de propuneri pe care Comisia Europeană urmează să-l prezinte cu privire la Planul de relansare economică a UEși varianta revizuită a propunerii privind bugetul Uniunii pentru perioada 2021-2027 este esențial pentru depășirea crizei generate de Covid-19.
“Aceste propuneri trebuie să țină seama de nevoile fiecărui stat membru în parte, să fie echilibrate, proporționale și corect prioritizate, astfel încât să se asigure un răspuns concret la provocările existente”, a spus Kalus Iohannis.
Șeful statului i-a mai spus Ursulei von der Leyen că Uniunea Europeană trebuie să iasă mai puternică din această încercare numită ‘Covid-19’, iar acest lucru este posibil dacă principalele obiective la nivel european rămân convergența și coeziunea.
Totodată, Iohannis a menționat și un alt obiectiv al UE estrem de important. Acesta i-a vorbit președintei Comisiei Europene și despre importanța Politicii de Coeziune și a Politicii Agricole Comune.
“Trebuie folosite pe deplin pentru reconstruirea economiilor europene, acestea fiind importante instrumente de investiții.”, a spus Iohannis.
Prin urmare, președintele s-a pronunțat pentru un nivel crescut al alocărilor pentru cele două politici. Totodată, el a vorbit și despre un cadru de implementare mai flexibil, astfel încât statele membre să poată adapta sprijinul financiar la nevoile lor specifice.
Iohannis și Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au mai discutat și despre infrastructura de sănătate. De asemenea, Klaus Iohannis s-a pronunțat pentru avansarea de instrumente financiare dedicate pentru soluționarea acestei provocări în cadrul redresării economice viitoare.
România se află în stare de alertă, după două luni de carantină. Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, luni, că numărul cazurilor de coronavirus a ajuns la 17.036, după ce încă 165 de persoane au fost depistate pozitiv în ultimele 24 de ore. Dintre aceste persoane, 9.930 au fost declarate vindecate și externate,.
Totodată, 193 de pacienți sunt internați în secțiile de Terapie Intensivă. 1.107 de oameni au murit.
Peste 12.300 persoane sunt în carantină instituționalizată, iar ale 17.700 sunt în izolare la domiciliu.
De la izbucnirea epidemiei, în țara noastră au fost prelucrate mai bine de 313.600 teste. În Diaspora, 2.920 de conaționali au fost confirmați cu SARS-CoV-2, iar 103 au decedat. Luni a intrat în vigoare legea privind starea de alertă în România.