Cazurile de copii diagnosticaţi cu un sindrom inflamator rar, posibil asociat cu noul coronavirus, în creştere în Italia şi Franţa

Cazurile de copii diagnosticaţi cu un sindrom inflamator rar, posibil asociat cu noul coronavirus, în creştere în Italia şi Franţa
Foto: pixabay.com

Medicii din nordul Italiei, una dintre zonele cele mai afectate de noul coronavirus, și din Franța au raportat creșteri în cazuri de sindrom inflamator rar la copii mici, care pare similar cu cel raportat în Statele Unite, Marea Britanie și Spania, potrivit unui raport din The Lancet.

Ce simptome prezintă sindromul inflamator pediatric multi-sistem

Afecțiunea, sindromul inflamator pediatric multi-sistem (MIS-C) posibil asociat cu COVID-19, prezintă simptome asemănătoare șocului toxic și bolii Kawasaki, inclusiv febră, erupții cutanate, glande umflate și, în cazuri severe, inflamații cardiace.

Rapoartările cazurilor au ridicat îngrijorarea potrivit căreia COVID-19, boala cauzată de noul coronavirus, ar putea prezenta un risc mai mare pentru copii decât s-a estimat inițial. Până în prezent, SARS-CoV-2 a avut cel mai mare impact asupra persoanelor în vârstă și a celor cu afecțiuni cronice de sănătate.

Duminică, New York a spus că investighează până la 85 de cazuri de copii cu sindrom. Până în prezent, trei dintre acei copii, care au fost testași pozitiv și pentru COVID-19, au murit, iar alte două decese sunt în curs de examinare, a spus guvernatorul Andrew Cuomo.

La Bergamo, Italia, în perioada 18 februarie – 20 aprilie, Spitalul Papa Giovanni XXIII a admis 10 copii cu sindrom, dintre care opt au prezentat rezultate pozitive la testul pentru anticorpi de coronavirus. În ultimii cinci ani, medicii au văzut în total doar 19 copii cu boala Kawasaki, potrivit raportului publicat de The Lancet, miercuri, transmite Reuters.

Comparativ cu copiii cu boala Kawasaki, cei pe care i-au văzut în timpul pandemiei de coronavirus erau mai mari și mai grav bolnavi, a spus raportul, 60% suferind complicații cardiace și jumătate cu semne de sindrom de șoc toxic.

Ce spun oamenii de știință despre sindrom

Oamenii de știință încă încearcă să stabilească dacă sindromul este legat de noul coronavirus, deoarece nu toți copiii cu acesta au fost testați pozitiv pentru virus.

Unii cercetători au sugerat că familia coronavirusului poate declanșa boala Kawasaki.

„Simptomele la copii sunt diferite de adulții cu COVID-19 la care boala este mai degrabă o afecțiune respiratorie”, a spus dr. George Ofori-Amanfo, șef de divizie de îngrijire critică pediatrică de la Spitalul de Copii Mount Sinai Kravis, New York.

Copiii cu sindrom inflamator rar au adesea dureri abdominale severe și vărsături care progresează până la șoc, a spus Ofori-Amanfo pentru Reuters.

El a spus că niciunul dintre copiii pe care i-a văzut recent cu acest sindrom nu a avut vreo boală care stă la baza, dar cu toții au avut anticorpi pentru coronavirus.

SUA le oferă medicilor îndrumări despre cum să detecteze sindromul rar legat de COVID-19 la copii

Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor au emis, joi, îndrumări medicilor cu privire la modul de recunoaștere și raportare a cazurilor unui sindrom rar, care poate pune viața la copiii asociați cu noul coronavirus.

Ghidul urmărește mai multe rapoarte ale sindromului în Franța, Italia, Spania și Marea Britanie și peste 100 de cazuri în statul New York.

Îndrumările americane urmează rapoartele recente ale sindromului de către medici din Franța și din nordul Italiei publicate în revista The Lancet.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`