Coronavirus | Japonia a ridicat starea de urgență în mai multe zone. Tokyo nu se află printre acestea

Coronavirus | Japonia a ridicat starea de urgență în mai multe zone. Tokyo nu se află printre acestea
sursa Foto: hepta.ro / DPA Images

Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a ridicat joi starea de urgență în părți mari ale țării, dar a declarat că aceasta va rămâne în vigoare în Tokyo până când starea creată de noul coronavirus va fi sub control. De asemenea, regula este valabilă și pentru cel de-al doilea mare oraș din Japonia, Osaka.

Japonia încearcă să readucă la viață economia lovită de pandemia de coronavirus

Shinzo Abe a ridicat starea de urgență în 39 din cele 47 de prefecturi japoneze, dar a lăsat-o în vigoare în capitală și în a doua zonă urbană ca mărime, Osaka, în timp ce încearcă să salveze economia, dar și să oprească răspândirea virusului, potrivit Reuters.

Prim-ministrul japonez a declarat că va începe să lucreze la un al doilea buget suplimentar și, ca parte a stimulului economic, guvernul va lua mai multe măsuri pentru a reduce tensiunile de finanțare a companiilor, dacă va fi necesar.

„În timp ce controlăm răspândirea virusului cât mai mult posibil acționând pe baza premisei că virusul este în jurul nostru, vom restabili munca obișnuită și viața de zi cu zi”, a declarat Shinzo Abe la o conferință de presă.

Cea de-a treia economie din lume a declarat starea de urgență națională în urmă cu o lună, cerând cetățenilor să reducă contactul cu alte persoane cu 80% pentru a încetini răspândirea noului coronavirus și pentru a reduce presiunea asupra serviciilor medicale.

Economiștii au declarat că normalizarea va fi treptată, întrucât guvernul va supraveghea cu atenție posibilitatea apariției unui al doilea val de infecții cu noul coronavirus.

Starea de urgență dă guvernanților mai multă autoritate de a le spune oamenilor să rămână acasă și de a închide școlile și întreprinderile, dar nu există nicio sancțiune pentru nerespectarea acestor dispoziții.

Unele întreprinderi neesențiale, chiar și în zonele afectate puternic de coronavirus, au început să se redeschidă, iar domeniul de aplicare al restricțiilor a variat în întreaga țară.

Guvernatorul din Osaka a anunțat criterii pentru ridicarea treptată a anumitor restricții asupra întreprinderilor, incluzând restaurantele și barurile.

„Tokyo este inima economiei japoneze”

Cele 39 de prefecturi în care a fost ridicată starea de urgență reprezintă 54% din populația Japoniei, dar zona superioară a capitalei reprezintă o treime din economie.

„Tokyo este inima economiei japoneze. Este ca și cum ai conduce o mașină cu trei roți”, a declarat Jesper Koll, directorul executiv al Asset Manager WisdomTree Japan.

Guvernul urmează să adauge patru economiști la grupul său consultativ pentru combaterea epidemiei, iar o revizuire va fi efectuată din nou în aproximativ o săptămână.

Fast Retailing Co (9983.T), proprietar al lanțului de îmbrăcăminte casual Uniqlo, care a început să redeschidă punctele de vânzare, a declarat că a planificat mai multe redeschideri începând de vineri după ridicarea stării de urgență.

Japonia a raportat 16,120 de cazuri de coronavirus, fără a lua în considerare infecțiile de pe o navă de croazieră care era în carantină în portul Yokohama, și 697 de decese, potrivit postului public de televiziune NHK.

Deși Japonia a evitat apariția unor focare de infecții explozive precum în SUA și în alte state, rata de testare pentru coronavirus s-a numărat printre cele mai scăzute: 188 de teste la 100,000 de persoane, față de 3,159 în Italia și 3,044 în Germania.

Tokyo a efectuat doar 50,000 de teste, dintre care aproximativ 5,000 au fost pozitive.

Deși Japonia nu dispune de competențe de aplicare a legii, datele privind mobilitatea au arătat o scădere semnificativă a circulației persoanelor.

Guvernul a raportat săptămâna aceasta o scădere cu 20% a numărului de pacienți spitalizați infectați cu noul coronavirus. În Tokyo, s-au înregistrat doar 10 cazuri miercuri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:37 - Un polițist din Cluj a fost prins beat la volan. Bărbatul a intrat cu mașina într-un șanț și a refuzat drugtest
17:31 - Laurențiu Gîdei: Cu siguranță, din partea PSD nu se strâng și nu se vor strânge semnături pentru niciun altfel de candidat, exceptând candidații noștri (VIDEO)
17:25 - Victor Ponta redevine doctor: Curtea Supremă a anulat Ordinul Ministerului Educației prin care i s-a retras titlul. Decizia e definitivă
17:15 - Irinel Columbeanu s-a atașat de o colegă de la azil. Ion Cassian a dezvăluit cine este: „E vecina lui, fostă profesoară!”
17:10 - Ce a pățit o femeie într-un aeroport din Turcia. A rămas sechestrată: „Unii dintre gardieni m-au îngrozit!”
17:04 - De 25 de ani, revista Biz scrie istorie în presă și evenimentele de business
16:59 - Județul din România unde poți cumpăra în această lună o casă cu doar 4.000 de euro. Ce include proprietatea și unde se află mai exact
16:50 - Ligia Deca: Am dublat bugetul programului „Primul student în familie”. Cel puțin 10.000 de elevi vor avea șansa de a merge la facultate, chiar dacă provin din familii cu resurse financiare limitate
16:40 - Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, convocat pe 25 septembrie cu privire la starea tehnică a Planșeului Unirii și adoptarea de măsuri pentru demararea lucrărilor de reabilitare (FOTO)
16:40 - Geoană sare în apărarea nevăzătorilor: Guvernanții nu fac destul ca nevăzătorii să aibă o „viață demnă”