Scandal internaţional în cursa pentru tratamentul Covid-19: Producătorul francez Sanofi spune că SUA ar avea prioritate la un vaccin. Comisia Europeană declamă ca vaccinul să fie bun public

Scandal internaţional în cursa pentru tratamentul Covid-19: Producătorul francez Sanofi spune că SUA ar avea prioritate la un vaccin. Comisia Europeană declamă ca vaccinul să fie bun public

Nici nu avem vaccinul pe piaţă şi spiritele s-au încins cu privire la exclusivitatea producătorului. Directorul general al firmei franceze Sanofi, Paul Hudson, a sugerat că SUA ar putea să fie primul beneficiar al unui posibil vaccin împotriva coronavirusului. Afirmaţia a stârnit indignarea guvernului francez dar şi a Bruxelles-ul care a reacţionat imediat, relateazăBloomberg.

”Vaccinul împotriva Covid-19 trebuie să fie un bun de utilitate publică și accesul său trebuie să fie echitabil și universal”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Stefan de Keersmaecker.

La rândul său, premierul francez, Edouard Philippe, ”accesul egal al tuturor la vaccin nu este negociabil”.

Grupul Sanofi a avertizat că SUA probabil ar fi primul beneficial deoarece America a fost prima care a finanțat cercetarea companiei, a explicat Hudson. Prin urmare ţara condusă de Domald Trump ar putea beneficia de vaccin cu mai multe zile sau săptămâni înainte.

Comentariile şefului Sanofi şi reacţile care au urmat arată conflictele cu care se confruntă companiile multinaționale și guvernele în cursa pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva Covid-19.

Peste 140 de experţi cerun ”vaccin al omenirii”

Peste 140 de lideri mondiali și experți au semnat o scrisoare deschisă și publicată joi de Programul Comun al Națiunilor Unite privind HIV/SIDA și de Oxfam, cerând un ”vaccin al omenirii” precum și tratamente care să fie disponibile tuturor gratuit.

Cursa pentru eradicarea pandemiei ar putea să lase pe dinafară țările care nu își pot permite dozele, făcându-le vulnerabile în fața bolii, deceselor în masă şi colapului economic. Dacă nu va exista o solidaritate internaţională, doar naţiunile bogate ale lumii vor avea acces în timp util la tratament, fiecare prioritizându-şi propria ţară.

Astfel, tratamentele experimentale de la Universitatea Oxford vor ajunge mai întâi la britanici înainte ca ele să ajungă în alte părți ale lumii, a avertizat luna trecută Pascal Soriot, CEO AstraZeneca Plc, care va produce vaccinul.

Reacţii puternice pe eşicherul politic francez

În Franța, atât partidele de stânga, cât și cele de dreapta au reacţionat vehement.

Oliver Faure, şeful socialiștilor, a denunțat un ”joc al pieței”, evocând fondul naționalizării. La rândul său, Marine Le Pen, de la Adunarea Națională, a făcut apel la ”patriotism economic”, judecând că Sanofi nu mai este ”o companie franceză”. În fapt 60% din acționarii grupului sunt investitori străini.

Scretarul de stat al Economiei, Agnès Pannier-Runacher, a asigurat că a discutat cu Sanofi și că a obținut garanția că vaccinul va fi accesibil tuturor.

Sanofi dă asigurări că nimeni nuva f exclus de la tratament, dar…

De miercuri seară, Sanofi repetă acest mesaj, asigurând că nu sunt temeri privind posibilitatea ca unele țări să fie private de tratament. Sanofi nu exclude însă în continuare posibilitatea de a distribui vaccinul prioritar Statelor Unite și abia apoi celorlalte țări.

Teoretic, se doreşte ca vaccinul să fie disponibil atât în SUA, cât și în Franța și Europa în aceeași măsură, a declarat patronul grupului, Olivier Boggilot, într-un interviu pentru BFMTV. În realitate însă, acest lucru va fi posibil ”dacă europenii lucreaz de asemenea la fel de rapid ca americanii”, a spus el.

În ceea ce privește cercetarea, un oficial al Sanofi a confirmat că încă mizează pe un vaccin gata în termen de 18 până la 24 de luni, mult mai devreme față de calendarul normal, care poate dura şi zece ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră