CORONAVIRUS | Raport al Ministerului Sănătății privind situația de la Spitalul Județean Suceava: Înainte de militarizarea managementului, unele structuri lucrau la capacitatea de avarie, iar protecția personalului era neadecvată

CORONAVIRUS | Raport al Ministerului Sănătății privind situația de la Spitalul Județean Suceava: Înainte de militarizarea managementului, unele structuri lucrau la capacitatea de avarie, iar protecția personalului era neadecvată
Foto: Facebook

Echipa de medici militari, trimisă să preia conducerea Spitalului Județean de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, la începutul lunii aprilie, a găsit un adevărat dezastru la unitatea medicală de unde a pornit cel mai mare focar de coronavirus din România. Potrivit raportului trimis ministrului Sănătății după încheierea perioadei de o lună de management militarizat, vechea conducere a spitalului nu a fost deloc eficientă, iar sectoarele unde erau internați pacienții infectați cu COVID-19 funcționau la o capacitate de avarie.

În raportul citat se arată că felul în care unitatea medicală a fost condusă de fostul manager Vasile Rîmbu este dezastruos. De altfel, Rîmbu este cel care a chemat întreg personalul medical la spital, în condițiile în care zeci de medici erau deja infectați cu noul coronavirus.

”Conducerea instituției nu mai era eficientă, Consiliul medical nefiind convocat oficial din luna februarie. Structura funcțională a Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava era redusă, iar sectoarele în care erau internați pacienții COVID -19, UPU, laboratorul de imagistică, laboratorul de BK, sectoarele administrativ și logistic funcționau la o capacitate de „avarie” datorită asigurării minimale cu personal – aproximativ 15% din personalul spitalului”, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de Ministerul Sănătății.

Totodată, medicii militari au constatat că la spitalul din Suceava ”protecția personalului, cu excepția unor persoane din UPU, sectorul de Boli Infecto-contagioase și Sectorul Boli Interne – COVID-19, era inadecvată, necorespunzătoare, improvizată”, iar circuitele funționale specifice nu erau separate, deși spațiul de spitalizare era împărțit în sectoare COVID-19 și non-COVID.

Printre deficiențele descoperite la unitatea medicală din Suceava se numără și capacitatea redusă de testare care nu a reușit să acopere, la timp, necesitățile de investigare, precum și comunicarea dificilă și oferirea cu întârziere a rezultatelor.

Ce măsuri a luat conducerea militară de la Spitalul județean Suceava pentru a limita răspândirea COVID-19

Astfel, în momentul în care a preluat conducerea Spitalului județean din Suceava, echipa militară și-a asumat stingerea focarul epidemiologic din cadul unității medicale, ”operaționalizarea unității sanitare și adaptarea acesteia la perioada epidemică, precum și crearea compartimentului de recoltare-procesare și stocare plasmă terapeutică COVID-19, la Centrul de transfuzii județean”.

Așadar, în perioada de management militarizat s-au luat măsuri pentru protecția personalului medical, pentru stabilirea circuitelor funcționale specifice, pentru carantinarea instituționalizată a personalului sănătos și s-a verificat modul în care sunt respectate normele de protecție individuală.

Totodată, întreg personalul medical a fost testat, capacitatea de testare a infecțiilor cu COVID-19 în unitatea medicală a fost crescută, iar la nivelul secției ATI a fost mărit numărul de paturi și crescută capacitatea de ventilare.

”Spitalul este pregătit pentru escaladarea/descaladarea epidemică COVID-19. Sunt asigurate – protecția individuală a personalului conform normelor legale, circuite funcționale și zone de diagnostic/tratament specifice crizei. Resursa umană este recuperată într-o proporție importantă.

Riscul de infecție al personalului a fost diminuat la maximum (ținută de protecție, circuite funcționale, antrenamente ale personalului, relații în serviciu)”, se mai arată în comunicatul citat.

Perioada în care managementul unității medicale a fost asigurat de echipa de medici militari s-a încheiat pe 30 aprilie.

Municipiul Suceava și alte opt localități au ieșit din carantină

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela a anunțat, miercuri, adoptarea Ordonanței Militare nr. 12, prin care a fost ridicată măsura carantinării impusă în municipiul Suceava și alte opt localități limitrofe, încă din 30 martie.

Potrivit datelor transmise, joi, de Grupul de Comunicare Strategică, în județul Suceva sunt confirmate, până acum, 3.370 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, cu 53 mai multe față de raportarea transmisă miercuri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:51 - Guran (PNL), despre legea care-l ajută pe Iohannis să candideze la Senat: „Dacă unei singure persoane i se încalcă un drept, trebuie dată o lege și pentru o singură persoană” (VIDEO)
17:37 - Un polițist din Cluj a fost prins beat la volan. Bărbatul a intrat cu mașina într-un șanț și a refuzat drugtest
17:31 - Laurențiu Gîdei: Cu siguranță, din partea PSD nu se strâng și nu se vor strânge semnături pentru niciun altfel de candidat, exceptând candidații noștri (VIDEO)
17:25 - Victor Ponta redevine doctor: Curtea Supremă a anulat Ordinul Ministerului Educației prin care i s-a retras titlul. Decizia e definitivă
17:15 - Irinel Columbeanu s-a atașat de o colegă de la azil. Ion Cassian a dezvăluit cine este: „E vecina lui, fostă profesoară!”
17:10 - Ce a pățit o femeie într-un aeroport din Turcia. A rămas sechestrată: „Unii dintre gardieni m-au îngrozit!”
17:04 - De 25 de ani, revista Biz scrie istorie în presă și evenimentele de business
16:59 - Județul din România unde poți cumpăra în această lună o casă cu doar 4.000 de euro. Ce include proprietatea și unde se află mai exact
16:50 - Ligia Deca: Am dublat bugetul programului „Primul student în familie”. Cel puțin 10.000 de elevi vor avea șansa de a merge la facultate, chiar dacă provin din familii cu resurse financiare limitate
16:40 - Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, convocat pe 25 septembrie cu privire la starea tehnică a Planșeului Unirii și adoptarea de măsuri pentru demararea lucrărilor de reabilitare (FOTO)