CCR a decis: Starea de alertă este constituțională

CCR a decis: Starea de alertă este constituțională
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea Constituțională a decis, în ședința de miercuri, că legea privind starea de alertă este constituțională.Este vorba despre OUG 21/2004, prin care este reglementată starea de alertă, act normativ pentru care Avocatul Poporului a făcut, săptămâna trecută, o sesizare la Curtea Constituțională.

”În urma deliberărilor, Curtea Constituțională a decis: 1. Cu unanimitate de voturi, a respins excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.2 lit.f) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă sunt constituționale în raport cu criticile formulate. 2. Cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.4 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă sunt constituționale în măsura în care acțiunile și măsurile dispuse pe durata stării de alertă nu vizează restrângerea exercițiului unor drepturi sau a unor libertăți fundamentale”, se arată într-un comunicat de presă al CCR.

Așadar, având în vedere că judecătorii CCR au declarat ca fiind legală stare de alertă, aceasta va intra în vigoare vineri, la ora 00.00. Asta înseamnă că, începând din data de 15 mai, România va fi în stare de alertă. Condițiile impuse în această perioadă vor fi stabilite cu certitudine abia după ce Camera Deputaților va vota noua lege a stării de alertă. Ulterior, este necesar să se aștepte două zile, în care cei interesați pot sesiza Curtea Constituțională cu privire la proiectul privind starea de alertă, iar apoi, dacă legea nu va fi contestată la CCR, ea va ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru a fi promulgată. După promulgarea de către șeful statului, legea va fi publicată în Monitorul Oficial și, din nou, trebuie să treacă trei zile, pentru ca actul normativ să intre efectiv în vigoare.

În sesizarea depusă de Avocatul Poporului, Renate Weber, pe 6 mai, se arată că legea privind starea de alertă ar încălca principiul separaţiei puterilor și prevederile din Constituție care stabilesc faptul că Parlamentul este singura autoritate legiuitoare a ţării. De asemenea, Avocatul Poporului susținea că restrângerea de drepturi și libertăți fundamentale poate fi făcută doar prin lege, nu prin ordonanță de urgență sau hotărâre de guvern.

Ludovic Orban i-a cerut lui Marcel Vela să fie pregătit pentru o decizie nefavorabilă a CCR

De altfel, premierul Ludovic Orban îl atenționase luni, la începutul ședinței de Guvern, pe ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, să fie pregătit cu o replică legală, constituţională şi faptică” în cazul unei decizii nefavorabile a judecătorilor de la CCR.

„Domnul ministru Vela, să ţineţi cont de faptul căAvocatul Poporuluia sesizat Curtea Constituţională şi în privinţa reglementărilor care afectează starea de alertă şi aici trebuie să fim pregătiţi, pentru că termenul de judecare la Curtea Constituţională este miercuri, pe 13 mai şi aici trebuie să fim pregătiţi pentru orice modificare care este necesară pentru a putea da replica legală, constituţională şi faptică astfel încât să avem un cadru normativ foarte clar privitoare la activitatea CNSSU şi a altor entităţi în cadrul stării de alertă”, a spus premierulLudovic Orban.

CCR a declarat ca fiind neconstituțională majorarea amenzilor în perioada stării de urgență

Săptămâna trecută, Curtea Constituțională a decis că majorarea amenziloracordate în perioada stării de uremță celor care nu au respectat prevederile ordonanțelor militare sunt neconstituționale. Este vorba despre OUG 34/2020, prin care pentru persoanele fizice, amenda minimă a fost majorată la 2.000 de lei, iar cea maximă la 0.000 de lei, față de minumul de 100 de lei și maximul de 5.000 de lei de dinainte de adoptarea OUG. În cazul persoanelor juridice, valoarea minimă a amenzii a crescut de la 1.000 de lei la 10.000 de lei, în timp ce cea maximă a rămas la suma de 70.000 de lei stabilită inițial.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`