Averea președintelui Rusiei, Vladimir Putin, a fost mereu subiect de controversă, iar ziariștii din toată lumea tot încearcă să afle câți bani are acesta în conturi. Oficial, liderul de la Kremlin câștigă anual 133.000 de dolari și locuiește într-un mic apartament. Însă potrivit unor surse citate de presa rusă și de cea internațională, Putin ar putea fi cel mai bogat om din lume.
La capitolul avere, fondatorul Amazonului, Jeff Bezos, l-a devansat pe co-fondatorul Microsoft Bill Gates, fiind decretat, pentru scurt timp, drept cel mai bogat om din lume, dar adevăratul lider pare a fi în fapt Vladimir Putin.
Bill Browder, un finanţator american, a declarat, în faţa senatorilor că preşedintele rus este mai bogat atât decât Jeff Bezos, cât şi decât Bill Gates, relateazăThe Independent.
Potrivit Newsweek, directorul executiv al Hermitage Capital Management, Bill Browder,şi-a exprimat convingerea că averea lui Putin ajunge la 200 de miliarde de dolari.
Primele informații concrete cu privire la averea lui Putin au apărut în 2008, într-un articol publicat de fostul vicepremier rus Boris Nemțov, care a fost asasinat în 2015, și Vladimir Milanov, fost adjunct al ministrului energiei. Patru oameni de afaceri apropiați ai liderului de la Kremlin au scos aproximativ 60 de miliarde de dolari din gigantul Gazprom într-o perioadă de doar câțiva ani, între 2004 și 2007, printr-o serie de manevre, precum achiziții publice fără licitație sau manipularea bursei.
Într-o țară în care 20 de milioane de oameni trăiesc în sărăcie, viața luxoasă a președintelui este o sfidare cinică și nerușinată pentru societate”, a declarat Boris Nemțov, potrivit Telegraph, care mai spune că Putin ar mai deține “o proprietate de trei etaje lângă Saratov, pe malul Volgăi, cu candelabre germane și mobilă italiană, cu cameră de biliard, gradină de iarnă, piscină și saună.”
Palatul este estimat la 1 miliard de dolari. Acesta este înconjurat de o colecţie de picturi celebre, perintre care Michelangelo, Da Vinci, Rembrand şi Matisse, precum şi alte opere de artă rare. Vladimir Putin ar deţine o colecţie de artă ce valorează astăzi pe puţin 2 miliarde de dolari.
Iar aceasta nu ar fi decât „bijuteria coroanei”, Vladimir Putin având la dispoziţie vreo alte 20 de vile şi palate, printre care se numără şi celebra vilă de vacanţă din Sochi. De asemenea, Vladimir Putin, are proprietăţi şi în alte ţări, nu numai în Rusia.
Vladimir Putin ar deține peste 20 de vile și palate, dar forța sa nu stă numai în averea pe care o deține. Recunoscut pentru stilul său agresiv în relațiile internaționale, liderul de la Kremlin a avut mai multe schimburi de replici dure cu oficialii americani și cu cei ai NATO.
La începutul acestui an, însuși secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianța nu vrea un nou Război Rece cu Rusia lui Putin. „Nu vrem un nou Război Rece, nu vrem o nouă cursă a înarmării cu Rusia. Aşa că avem ceea ce noi numim o abordare duală cu Rusia. Suntem fermi, suntem puternici, dar lucrăm şi la dialogul cu Rusia, pentru a încerca să ameliorăm relaţiile cu Rusia şi să diminuăm tensiunile”, a declarat Jens Stoltenberg.
În contextul în care Rusia înregistrează zilnic peste 10.000 de contaminări cu noul coronavirus, Vladimir Putin a demarat o ieșire din izolare a țării.
Până în prezent, peste 221.000 de cazuri confirmate cu noul coronavirus au fost raportate în Rusia, 11.656 dintre acestea fiind contorizate doar în ultimele 24 de ore. Astfel, țara a devenit a patra cea mai afectată națiune din lume, după Statele Unite, Spania şi Marea Britanie.
Cu toate acestea, președintele Vladimir Putin a dat startul unei ieşiri treptate din starea de urgență, ierarhizată de regiuni.
Kremlinul a facturat Statelor Unite aproape 660.000 de dolari pentru un transport de echipamente pe care l-a prezentat ca fiind „ajutor umanitar”. Încărcătura, livrată pe 1 aprilie, conținea măști de gaze de război, mănuși pentru curățarea gospodăriei și ventilatoare cu probleme de voltaj, noteazăABC News, care citează doi oficiali americani. Transportul a mai inclus aparate de respirat, mănuși chirurgicale și combinezoane.