Premierul maghiar Viktor Orban a fost invitat marți de președintele Parlamentului European pentru a discuta despre starea de urgență din țara sa ca răspuns la pandemia Covid-19 și repercusiunile sale asupra drepturilor și libertăților fundamentale, potrivit AFP.
Consiliul și Comisia Europeană vor să dezbată situația în sesiunea plenară a Parlamentului, a declarat președintele Adunării, David Sassoli,în scrisoarea adresată lui Orban.
Amintim că la sfârșitul lunii martie, Parlamentul maghiar a adoptat o lege care să permită premierului naționalist să guverneze prin ordonanțe până la o notificare ulterioară în cadrul stării de urgență.
Guvernul de la Budapesta a justificat aceste măsuri prin situația excepțională generată de pandemie, dar criticii regimului autoritar al lui Orban au catalogat imediat măsura ca abuz de putere. Noua lege introduce pedepse pentru publicarea de informații false care ar induce panică în rândul publicului sau ar zădărnici eforturile guvernului de a proteja cetățenii. O asltfel de prevedere a stârnit deja nemulțumirea jurnaliștilor independenți.
Într-un interviu exclusiv acordat site-ului b1.ro, jurnalistul Batka Zoltán declara:”Intenția Guvernului este limpede: intimidarea jurnalistului care este descurajat să nu scrie altceva decât informațiile oficiale despre situația coronavirusului și să facă în așa fel ca investigațiile jurnaliștilor independenți să pară mai riscante și mai periculoase.”
Puteri depline ale lui Viktor Orban au stârnit îngrijorarea președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.Viktor Orban, a cărui țară este acuzată în mod regulat de încălcarea statului de drept, face adesea declarații împotriva UE.
Președintele Parlamentului a făcut referire la o scrisoare a ministrului maghiar al Justiției, Judit Varga, prin care a solicitat să participe la această dezbatere pentru a-i permite să exprime punctul de vedere al Budapestei.
Conform regulamentului în cazul unor astfel de dezbateri, „nivelul de participare este cel al șefului de stat sau de guvern”, remarcă David Sassoli, care îi cere lui Viktor Orban să ofere lămuriri Parlamentului European.
În ciuda pandemiei, Sassoli a subliniat şi faptul că această participare nu se poate face de la distanță, deci premierul Ungariei este aşteptat în carne şi oase în faţa Parlamentului European.
Nu mai departe de marţi, Parlamentul Ungariei a adoptat o declarație politică pentru respingerea ratificării Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, denumită generic „Convenția de Istanbul”.
Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice este un tratat adoptat în 2011 de către Consiliul Europei, la Istanbul, și are o încărcătură simbolică specială, fiind primul set de norme supranaționale pentru prevenirea violenței împotriva femeilor.