Biserica exclude posibilitatea împărtășirii enoriașilor cu lingurițe de unică folosință. Se caută o soluție care să nu încalce tradiția liturgică

Biserica exclude posibilitatea împărtășirii enoriașilor cu lingurițe de unică folosință. Se caută o soluție care să nu încalce tradiția liturgică
Sursa Foto: doxologia.ro

Începând cu data de 15 mai, România trece de la starea de urgență la cea de alertă, ceea ce presupune o relaxare a restricțiilor impuse de izbucnirea pandemiei și redeschiderea instituțiilor publice.

Printre instituțiile care își vor relua activitatea progresiv senumărăși bisericile

Premierul Ludovic Orban a anunțatcă în primă fază,oficierea slujbelor se va face în aer liber, cu respectarea măsurile sanitare,adicăpurtăreamăştilor, împărtășirea credincișilorcu lingurițe și pahare de unică folosință,respectarea distanței de cel puțin 1metru față de alte persoaneși fără atingerea și puparea obiectelor de cult.

Autorități au aminitit și de necesitatea dezinfectariimânilor cu soluție pe bază de alcool,care trebuie săfiepusă la dispoziția oamenilor de administratorii lăcașurilor de cult, dar și de unelecriterii pe care se va putea pătrunde în clădire.

Taina Împărtășaniei a strârnit discuții aprinse între guvernanți și reprezentanții bisericii

După ce noile măsuri au fost făcute publice, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Românea spus că nu instituția pe care o reprezintă nu este de acord cu împărtășirea enoriașilor cu obiecte de unică folosință, deoarece aduce atingeretradiției liturgice a bisericii.

Bănescu a declarat pentru Libertatea, că BOR încearcă să găsescă o soluție de mijloc pe care să o comunice și autorităților, deoarece obictele de unică folosință“nu există în spațiul și în uzul liturgic ortodox”.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că este de acord cu intrarea în număr limitat a credincioșilor în biserică pentru rugăciune, iar redeschiderea lăcașurilor este absolut necesară pentru reintrarea în normalitate.

Credincioșii așteaptă cu sufletul la gură Sărbătoarea de Rusalii

Dacă de Paște enoriașii au respectat interdicția de a merge la biserică, de Rusalii, Sărbătoare care va cădea pe 31 mai, este foarte posibil ca oamenii să se îmbulzească în biserici pentru a participa la slujbă, sfatul preotului și rugăciunea fiind o prioritate pentru credincioșii români.

Institutul Național de Sănătate Publică a venit cuun set de măsuri carese vor aplica începând cu 15 mai

Documentul publicat de INSP în transparență decizională prevede posibile reglementări pentru angajați, angajatori, serviciile de îngrijire personală, activitățile din cabinetele stomatologice și din unitățile sanitare non-COVID, elevii din clasele terminale, lăcașuride cult și hoteluri.

Potrivit noilor norme, “accesul persoanelor în lăcașurile de cult va fi permis numai cu respectarea precauțiunilor universal valabile pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-COV-2.Accesul persoanelor în lăcașul de cult se va face limitat, cu respectarea unei suprafeţe de 8 mp per persoană. Se vor dezinfecta periodic, o dată la 4 ore, obiectele frecvent atinse: mânerele ușilor, obiectele de cult, icoanele, suprafețele.

Atât personalul care deservește lăcașul de cult, cât și persoanele care intră în lăcașul de cult vor purta mască. Pentru a oferi o protecție eficace, masca trebuie să acopere gura și nasul. Persoanele își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectat pe bază de alcool care va fi pus la dispoziție la intrarea în lăcașul de cult.

La intrarea în lăcașul de cult se va efectua un triaj observațional și nu se va permite accesul persoanelor prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree).Se vor plasa la loc vizibil anunțuri scrise privind regulile de distanțare fizică și cele de acces în lacaș”, se arată în document.

De asemenea, rămân interzise organizarea pelerinajelorsau călătorii religioase.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare
20:16 - Comisia Europeană va da undă verde la vânat lupi în România și alte state din UE. Cum poate acest lucru să afecteze românii
19:59 - Cum arată Raiul, în realitate. Un renumit neurochirurg a explicat totul: “Aceasta a fost dovada incontestabilă”
19:57 - Surpriză la parlamentare: Liderul liberal Ilie Bolojan va candida la Senat. Nelu Tătaru: „Dacă și doamna Lasconi l-a propus premier, noi cu atât mai mult!” (VIDEO)