Klaus Iohannis a atacat la Curtea Constituțională legea care permite desfășurarea educației online. Argumentele președintelui

Klaus Iohannis a atacat la Curtea Constituțională legea care permite desfășurarea educației online. Argumentele președintelui
Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a atacat la Curtea Constituțională legea care prevede că învăţământul preşcolar, şcolar, preuniversitar şi universitar se poate desfăşura şi online, pe perioada stării de urgenţă sau de asediu. De altfel, orele chiar se desfășoară de la distanță, din cauza epidemiei de coronavirus. Șeful statului a anunțat că anul școlar se va termina pe 12 iunie, așa cum a fost programat, dar cursurile se vor ține online. La rândul său, ministrul Educației, Monica Anisie, a venit cu o serie de precizări despre cum se vor desfășura Evaluarea Națională și Bacalaureatul, în condițiile în care România va trece, din 15 mai, de la starea de urgență la starea de alertă.

Cum argumentează Klaus Iohannis neconstituționalitatea legii privind învățământul online

În sesizarea de neconstituționalitate adresată CCR, șeful statului susține că modul în care a fost adoptată legea în cauză, menită să modifice Legea Educației Naționale, a încălcat principiul bicameralismului, prevăzut în Constituție.

Proiectul de lege a fost inițiat de 29 de senatori PSD și înregistrat pentru dezbatere la Camera Deputaților. Pe 7 octombrie, inițiativa a trecut tacit de acest for, întrucât s-a scurs termenul de 45 de zile fără a fi supusă votului în plen. La acea vreme, a trecut tacit având „o formă a legii identică cu cea a inițiatorilor actului normativ. Așa cum reiese și din titlul legii adoptate de prima Cameră, aceasta avea un articol unic, care conținea un singur punct, prin care modifica alin. (3) al art. 71 din Legea nr. 1/2011, cu privire la modul de exprimare a rezultatelor evaluării școlare”, se arată în sesizarea președintelui către CCR.

La rândul său, Senatul a adoptat proiectul de lege pe 15 aprilie 2020, dar având opt amendamente admise. Mai mult, Senatul a renunțat la modificările adoptate de Camera Deputaților și a introdus alte cinci noi articole în Legea Educației Naționale, cu un obiect de reglementare complet diferit de cel avut în vedere de inițiatorii proiectului și implicit de cel adoptat de Camera Deputaților.

„În Camera Deputaților, ca primă Cameră sesizată, textul și soluțiile adoptate de Senat nu au fost dezbătute, legea dedusă controlului fiind semnificativ modificată de către Camera decizională față de forma inițiatorului și a primei Camere sesizate. Prin urmare, prima Cameră sesizată nu a avut ocazia să analizeze, să dezbată și să hotărască asupra soluțiilor legislative nou introduse de Camera decizională”, este concluzia președintelui.

Iohannis precizează, în acest context, că adoptarea unei legi trebuie să fie opera întregului Parlament.

Președintele Klaus Iohannis a mai transmis Curții Constituționale că, prin această lege, este încălcat și articolul 78 din Constituție.
Actul normativ contestat prevede că intrarea sa în vigoare se produce „la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I”. Or articolul 78 din Constituție prevede că orice lege trebuie să intre în vigoare „la 3 zile de la data publicării (în Monitorul Oficial) sau la o dată ulterioară prevăzută în textul ei”.

„Așadar, faptul că legea va fi pusă în aplicare la o dată anterioară intrării ei în vigoare este de natură a aduce atingere art. 78 din Constituție.

În considerarea argumentelor expuse, vă solicit să admiteți sesizarea de neconstituționalitate și să constatați că Legea pentru completarea Legii educației naționale nr. 1/2011 este neconstituțională, în ansamblu”, se arată în încheierea sesizării.

Educație în vremea epidemiei de coronavirus

Pe 16 martie, România s-a alăturat statelor care au decretat stare de urgență din cauza epidemiei de COVID-19. Deja de câteva zile școlile erau închise. Aceasta va fi înlocuită, din 15 mai, cu starea de alertă. Totuși, grădinițele, școlile și universitățile vor rămâne închise.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, la finele lunii aprilie, că anul școlar se va termina pe 12 iunie, așa cum a fost prevăzut, dar orele se vor ține numai la distanță. Excepție vor face elevii claselor terminale care, în perioada 2 – 12 iunie, vor putea merge la clase pentru a se pregăti de examene.

Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor desfășura în condiții speciale, despre care a vorbit mai multe ministrul Educației, Monica Anisie.

Din cauza acestei situații speciale, au fost anulate simulările de examene, BAC-ul pentru olimpici și olimpiadele.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`