Guvernul PNL a propus, în sedința de guvern de luni, un proiect de lege care poate fi pus în aplicare pe perioada stării de alertă, pentru protejarea vieții și sănătății oamenilor, în cotextul pandemiei de coronavirus.
Premierul Ludovic Orban a declarat că, în contextul în care la sfârșitul săptămânii trecute, CCR s-a pronunțat asupra sesizării depuse de Avocatul Poporului, conform căreia ordonanța de urgență prin care sunt impuse amenzi de până la 20.000 de lei în perioada stării de urgență este neconstituțională, autoritățile au fost lipsite de ”pârghiile necesare pentru a lupta cu eficiență împotriva răspândirii epidemiei și de a putea avea la dispoziție toate instrumentele necesare pentru a îi feri pe români de riscul îmbolnăvirii de Covid-19”.
Acesta a reamintit că pe data de 15 se va încheia starea de urgență care a fost instituită prin decret de către președintele României. Astfel că, Guvernul trebuie să aibă garanția că va avea la dispoziție toate instrumentele necesare pentru a putea continua activitatea pe care a desfășurat-o în ultimele trei luni.
”De ce am ales această soluție? Pentru că este clar că decizia Curții Constituționale limitează foarte mult marja de mișcare și pentru a avea deplina legitmitate pentru a putea menține acele restricții care sunt absolut necesare pentru protejarea sănătății românilor am decis să elaborăm acest proiect de lege”, a afirmat Orban.
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat că scopul acestei legi este protejarea vieții și sănătății cetățenilor, în contextul pandemiei SARS-CoV-2.
Potrivit acestuia, proiectul de lege cuprinde o serie de măsuri care pot fi luate pe durata stării de alertă și care să organizeze desfășurarea unor activități economico-sociale și în cadrul instituțiilor publice, astfel încât sănătatea și viața oamenilor să fie protejate.
În ceea ce privește structura proiectului, ministrul a spus că, acesta are o parte generală, cu dispoziții generale care îi definește sfera de aplicare în ceea ce privește măsurile, adresabilitatea ca persoane, dar și durata în timp.
Acesta a mai menționat că proiectul de lege se adresează stării de alertă, însă este ”un proiect fexibil, care printr-o normă cadru lasă a dispoziția autorităților, în viitor, posibilitatea de a apela la astfel de măsuri în cadrul unor alte epidemii, dacă va fi cazul”.
Partea de mijloc a proiectului este copusă din contribuțiile și propunerile venite de la toate ministerele și vizează măsurile sectoriale pe fiecare domeniu în parte, fiind măsuri cunoscute de către opinia publică, precizează Predoiu.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Reamintim că, CCR a admis sesizarea făcută de Avocatul Poporului cu privire la ordonanța de urgență prin care Guvernul a impus amenzi de până la 20.000 de lei pentru persoanele care nu respectă prevederile ordonanțelor militare și restricțiile de circulație în perioada stării de urgență.
Potrivit sesizării depuse pe 16 aprilie, prevederile OUG 34/2020 încalcă principiul securităţii juridice, pentru că actul normativ nu are avizul Consiliului Economic şi Social, în condiţiile ordonanța de urgență modifică şi completează Legea privind Statutul poliţistului, Legea referitoare la Statutul cadrelor militare, Legea privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti şi Legea poliţiştilor de penitenciare.