Întreprinderile din Noua Zeelandă, inclusiv centrele comerciale, cinematografele, cafenelele și sălile de gimnastică vor avea voie să se redeschidă începând de joi, întrucât au fost stabilite, luni, restricții stricte pentru a opri răspândirea coronavirusului.
Națiunea Pacificului a fost blocată mai mult de o lună, sub restricțiile de „nivelul 4”, care au fost reduse cu o notă la sfârșitul lunii trecute. A continuat să pună în aplicare măsuri sociale stricte pentru mulți dintre cetățenii și întreprinderile sale, contribuind la prevenirea răspândirii pe scară largă a virusului în comunitate.
Premierul Jacinda Ardern a spus că trecerea la restricțiile „la nivelul 2” va însemna că se vor putea redeschide începând de joi comerțul cu amănuntul, restaurantele și alte spații publice, inclusiv locurile de joacă.
”Cabinetul este de acord că suntem gata să trecem la nivelul 2, să deschidem economia, dar să o facem cât mai în siguranță”, a spus Ardern într-o conferință de presă.
Întreprinderile vor fi obligate să păstreze distanțele fizice și măsurile stricte de igienă în vigoare.
Școlile se pot deschide începând de luni, scrie Reuters.
Cu toate acestea, barurile nu se pot redeschide decât din 21 mai, a spus Ardern. Adunările ar fi limitate la 10 persoane.
„Dezvăluirea este că peste 10 zile vom redeschide majoritatea afacerilor din Noua Zeelandă și mai devreme decât multe alte țări din lume”, a menționat Ardern.
Granițele țării ar rămâne închise, cu excepția revenirii neoelandezilor.
Măsurile vor fi revizuite din nou în două săptămâni, a adăugat Ardern.
Trei noi cazuri de coronavirus au fost confirmate luni, a declarat ministerul sănătății într-un comunicat.
Cazurile, două asistente medicale spitalicești și una legată de călătoriile din afara granițelor, aduc infecțiile cu COVID-19 confirmate din Noua Zeelandă la 1.147, a spus ministerul, adăugând că 93% din toate cazurile confirmate și probabile s-au recuperat.
Guvernul își va dezvălui joi bugetul anual și a avertizat că țara va avea deficite fiscale pe ani, în timp ce datoria va crește până la niveluri mult peste țintele anterioare, datorită măsurilor sale de sprijin economic.
La nivel global, numărul persoanelor testate pozitiv cu noul coronavirus, virusul care a izbucnit în China la sfârșitul anului 2019, a depășit patru milioane de cazuri.
Mai precis, peste 4.100.000 de persoane au fost testate pozitiv.
Numărul celor care s-au stins din viață a ajuns la peste 283.000, iar peste 1,4 milioane s-au recuperat.
Mii de cetățeni din diaspora au fost diagnosticați cu SARS-CoV-2, unii dintre ei stingându-se din viață.
Mai precis, potrivit unui raport publicat duminică de Grupul de Comunicare Strategică, 2.758 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19: 1.698 în Italia, 561 în Spania, 29 în Franța, 329 în Germania, 81 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 4 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia și Suedia.
De la începutul epidemiei de coronavirus și până la acest moment, 100 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 31 în Marea Britanie, 8 în Spania, 5 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 21 au fost declarați vindecați: 9 în Germania, 8 în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.