Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, despre relaxarea restricțiilor: „Trebuie să fim precauți. Nu suntem într-o scădere a cazurilor”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, despre relaxarea restricțiilor: Trebuie să fim precauți. Nu suntem într-o scădere a cazurilor
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a declarat sâmbătă dimineața că în acest moment personalul medical din România rămâne în continuare expus infectărilor cu noul coronavirus. El a precizat care sunt cele mai vulnerabile secții din spitale: UPU, terapiile intensive și secțiile de boli infecțioase.

“Suntem în acest moment într-un scenariu în care avem patologie și infectare în tot ce înseamnă persoane instituționalizate și cămine de bătrâni, persoane care îngrijesc aceste persoane, precum și corpul medical. Sunt secții care sunt expuse, primirile de urgențe, terapiile intensive, secțiile de boli infecțioase. Precauțiile trebuie să existe în continuare, tocmai pentru că vorbim de o posibilă relaxare după 15 mai”, a declarat ministrul Sănătații, Nelu Tătaru, după vizita la Unitatea de Suport Medical Covid-19 Târgu Mureș.

În ceea ce privește evoluția pandemiei, ministrul Sănătății a avertizat că în România nua început ca numpruld e cazuri de COVID-19 să scadă și că ne aflăm abia într-o fază în care numărul de infectări se stabilizează.

“Până să ajungem până după 15 mai, prefer să discut despre aceste măsuri de precauție. Suntem încă pe acel platou, nu suntem într-o scădere, suntem într-o reglare a număruluid e cazuri, constante. Rămânem totuși la 300 de cazuri noi, ceea ce înseamnă că trebuie să avem și să respectăm aceste precauții. Rog societatea civilă la distanțare socială și autoizolare”, a mai precizat ministrul Sănătății.

Bilanțul pandemiei de COVID-19 în România

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că, până sâmbătă, ora 13, au fost confirmate cu COVID-19 la nivel național 15.131 de persoane, dintre care 320 sunt cazuri noi de îmbolnăvire, la un număr total de 248.056 de teste pentru coronavirus prelucrate.

Dacă 6.912 de pacienți s-au vindecat, 926 au murit, iar 245 sunt internați în secțiile de terapie intensivă. Cel mai rent bilanț arată pe teritoriul României, la ora actuală, sunt în carantină instituționalizată 14.323 de oameni, în timp ce alți 20.462 sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Starea de urgență va fi înlocuită de o stare de alertă

Amintim faptul că starea de urgență din România expiră pe data de14 mai, Ulterior, începând cu data de 15 mai, la nivel național va fi instituităstare de alertă. Măsura va veni cu o actualizare a regimului de restricții, așa cum o indică mai multe propuneri în acest sens.

Una dintre principalele măsuri posibileeste ridicarea restricțiilor privindcirculația în interiorul localităților, dacă nu se formează un grup ce depășește număruld e trei persoane. De asemenea, va dispărea obligația complitării declarației pe proprie răspundere.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`