Care sunt motivele pentru care vom putea părăsi localitățile, după 15 mai. Vezi integral măsurile propuse MAI

Care sunt motivele pentru care vom putea părăsi localitățile, după 15 mai. Vezi integral măsurile propuse MAI
Foto: Politia Romana / Facebook

Ministerul de Interne a oferit noi informații despre măsurile de prevenire și control a răspândirii noului coronavirus, propuse pentru a intra în vigoare începând cu starea de alertă, din data de 15 mai 2020.

Printre informațiile oferite se numără și detalii despre motivele pentru care românii pot părăsi localitățile în care domiciliază după data de 15 mai.

Aceste excepții care vizează permisiunea deplasării între localități sunt următoarele:

1. în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

2. în scop umanitar sau de voluntariat;

3. realizarea de activități agricole;

4. pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;

5. îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate; eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;

6. participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;

7. din alte motive justificate, precum:

− îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie;

− îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere;

− asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități;

− deces al unui membru de familie.

De asemenea, deplasarea persoanelor în afara localităților va fi permisă în anumite condiții pentru următoarele motive:

1. asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

2. activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.

3. participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;

4. pentru achiziția, service-ul, efectuarea itp sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.

Alte măsuri propuse de MAI pentru perioada stării de alertă

Alte măsuri propuse de Ministerul de Interne vizează: obligativitatea purtării măștii de protecție e în spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

Operatorii economici și instituțiile publice ce desfășoară activități comerciale sau de lucru cu publicul care implică accesul persoanelor în interiorul clădirilor trebuie să asigure păstrarea distanțării sociale astfel încât să fie asigurată o suprafață minimă de 4 mp pentru fiecare client/persoană și o distanță minimă de 2 m între oricare două persoane apropiate; trebuie să verifice temperatura; să dezinfecteze frecvent suprafețele expuse și să evite aglomerările de persoane, în special în zonele caselor de marcat.

Furnizorii publici și privați de transport persoane trebuie să dezinfecteze frecvent spațiul mijloacelor de transport

Instituțiile publice și operatorii economici, cu un număr de peste 50 de angajați, trebuie să decaleze programul de lucru astfel încât să se evite aglomerarea mijloacelor de transport în comun.

De asemenea, MAi propune să se permită circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în interiorul localităților, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției și evitarea formării grupurilor mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii. 16.

Parcurile pentru public ar urma să fie deschise, cu excepția locurilor de joacă pentru copii și cu respectarea măsurilor generale de prevenire și protecție.

Ministrul de Interne, despre circulația persoanelor după data de 15 mai

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a răspuns miercuri seara, într-un clip publicat pe pagina sa de Facebook, la mai multe întrebări despre ridicarea restricțiilor impuse de autorități pentru a bloca răspândirea pandemiei de COVID-19 în România, după data de 15 mai. Acesta a oferit noi detalii despre restricțiile privind deplasarea populației după data de 15 mai.

Ministrul a precizat că după data de 15 mai nu vor mai fi necesare declarațiile pe proprie răspundere. Românii se vor putea deplasa și în alte localități, însă trebuie în continuare să evite grupurile mai mari de trei persoane.

Din 15 mai, starea de urgență va fi înlocuită cu starea de alertă

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că după 15 mai starea de urgență nu va fi prelungită, aceasta urmând a fiînlocuită cu starea de alertă.

”Starea de urgență nu va fi prelungită. Nu voi emite un nou decret pentru a prelungi starea de urgență și, în acest fel, data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgență. Începând din 15 mai, pentru a ține, evident, epidemia sub control, vom intra într-o așa-numită stare de alertă. Deci starea de urgență va fi înlocuită prin starea de alertă”, a anunțat șeful statului.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`