Republica Moldova nu va folosi izoletele trimise de România pentru cazurile de COVID-19. Reacții controversate ale oficialilor de la Chișinău cu privire la donația oferită de București cetățenilor de peste Prut (VIDEO)

Republica Moldova nu va folosi izoletele trimise de România pentru cazurile de COVID-19. Reacții controversate ale oficialilor de la Chișinău cu privire la donația oferită de București cetățenilor de peste Prut (VIDEO)

Donația pe care România a oferit-o cetățenilor din Republica Moldova în lupta cu COVID-19 a stârnit reacții controversate în rândul autorităților de la Chișinău. Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătății din stânga Prutului, a anunțat că izoletele trimise de București nu vor fi utilizate pentru pacienții infectați cu coronavirus, ci „vor fi folosite la alte boli”, după cum ar recomanda „experții în domeniu”.

„Izoletele nu se folosesc la COVID-19. Asta nu o spun eu, ci experții în domeniu. Ele vor fi folosite la alte boli. Noi apreciem gestul României, inclusiv venirea acestor izolete”, a declarat Viorica Dumbrăveanu.

Mesajul transmis de ea a fost dublat de Nicolae Furtună, directorul Agenției pentru Sănătate Publică din Republica Moldova, care la rândul său a afirmat că „izoletele nu sunt obligatorii pentru coronavirus”, precum și că e „suficient” dacă bolnavul de COVID-19 „poartă mască”.

„Specialiștii rămân pe poziția că izoletele nu sunt obligatorii pentru coronavirus și e decizia fiecărei țări. În recomandările OMS, izoletele nu apar ca obligatorii. Lucrurile nu trebuie interpretate, așa cum apare tendința. Este suficient dacă bolnavul de coronavirus poartă mască”, a afirmat Nicolae Furtună.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

România, donație consistentă către cetățenii de peste Prut, la 30 de ani de la Podul de Flori

Amintim că România a oferit cetățenilor din Republica Moldova o donație de 16,5 milioane de lei, pentru depășirea crizei COVID-19. Ajutorul trimis de București constă în 500.000 de măști de protecție de tip FFP2, 25.000 de combinezoane, 5000 de viziere, 5000 ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2.800 cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și aprox. 80 000 l alcool sanitar. Echipamentele de protecție și produsele sanitare au fost achiziționate de Ministerul Sănătății în conformitate cu articolul 15 din Decretul nr.240/14.04.2020, în cadrul efortului comun de combatare a infectării cu noul tip de coronavirus.

Întâmplător sau nu, convoiul cu echipamente și medicamente specifice luptei cu COVID-19, ce a fostmobilizat de Guvernul Orban, a plecat spre Republica Moldova în 6 mai, când se împlineau 30 de ani de la Podul de Flori, sau și mai explicit de la „trecerea liberă a Prutului”. Totodată, Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilo Externe, a reluat apelul României privind nevoia de reforme în Republica Moldova pentru apropierea de UE.

„În 6 mai 1990, în urmă cu 30 de ani, a avut loc trecerea liberă a Prutului, a frontierei dintre România și fosta URSS, o manifestație cunoscută sub numele de Podul de flori. Manifestație la care au participat peste 1 milion de români de pe ambele maluri ale Prutului și care a fost simbolul legăturilor puternice de fraternitate, simbolul legăturilor puternice de-a lungul istoriei dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului. Astăzi, când aniversăm 30 de ani de la acest moment simbolic, cu o încărcătură istorică și afectivă puternică, Guvernul României face un gest umanitar de solidaritate pentru cetățenii Republicii Moldova, pentru sistemul de sănătate din Republica Moldova, pentru a putea să îi ajutăm pe frații noștri de peste Prut, într-o situație dificilă. Am decis, în Guvern, să alocăm din fondul de rezervă 16,5 milioane de lei, pentru a putea oferi acest ajutor important, cu echipamente, materiale și medicamente absolut necesare pentru cetățenii Republicii Moldova în lupta contra epidemiei de COVID-19 (…) care pot să asigure un tratament pentru un număr dublu față de numărul de cetățeni infectați cu coronavirus din Basarabia”, declara Ludovic Orban.

Reacții controversate ale oficialilor de la Chișinău referitoare la ajutorul oferit de București cetățenilor

Șirul de reacții controversate ale Chișinăului a început și mai devreme, în primele zile din mai, când premierul moldovean Ion Chicu declara că medicii români, care au fost trimiși să dea o mână de ajutor în lupta cu COVID-19, „au și oportunitatea să învețe”, invocând un așa-zis „schimb de experiență”.

„Vreau să remarc ajutorul pe care Republica Moldova l-a primit din partea mai multor țări, aici menționez de vizita ministrului de Externe al Ungariei și, bineînțeles, vizita ministrului de Externe al României – care a venit, în primul rând, să însoțească o echipă de medici, care activează și fac schimb de experiență cu medicii noștri. De ce eu tot spun despre schimb de experiență… Da, în primul rând, medicii români ajută medicilor noștri, dar – pe de altă parte – eu vreau încă o dată să menționez profesionalismul excepțional al medicilor noștri, care au ajutat și ajută la tratarea persoanelor infectate. Eu am remarcat și săptămâna trecută și fiecare poate verifica: rata deceselor în RM din cauza coronavirusului este de 3%, rata globală – 7%, în România este 5,7%. De aceea, trebuie să ne mândrim cu profesionalismul medicilor moldoveni și să nu ne rușinăm să-l spunem. Toți care vin la noi să ne ajute au și oportunitatea să învețe de la medicii noștri cum se tratează asemenea boli”, declara Ion Chicu, după o întrevedere cu președintele pro-rus Igor Dodon, potrivit Radio Europa Liberă.

Un alt moment bizar l-a avut protagonist pe Renato Usatîi, primarul din Bălți, care a fost descris adesea drept un fost pion al Rusiei în presa moldoveană independentă. El s-a lăudat în media locală că a oferit cadrelor medicale din România câte 1.000 de dolari drept „premiu”. Mai mult decât atât, oficialul moldovean dădea asigurări că, la plecare, le va da și curcani de rasă. Totuși, Ambasada României în Republica Moldova a reacționat ferm și a anunțat că sumele au fost returnate, subliniind încă o dată că ajutorul Bucureștiului pentru cetățeni este o donație și că partea română va suporta toate costurile.

„Ambasada României în Republica Moldova informează că în contextul misiunii în Republica Moldova a echipei medicale din România pentru combaterea pandemiei de COVID-19, personalul medical român repartizați la Bălți a fost primit la 30 aprilie a.c. și de primarul orașului Renato Usatîi care le-a oferit câte un cadou drept mulțumire.Printre materialele oferite cadou au fost identificate, ulterior întâlnirii menționate, unele sume de bani.Aceste sume au fost returnate integral la 1 mai 2020 în prezența presei locale.Ambasada reiterează faptul că misiunea personalului medical român în Republica Moldova pentru combaterea pandemiei de COVID-19 este una strict umanitară, România suportând integral costurile legate de desfășurarea acesteia”, a fost reacția diplomației române de la Chișinău, potrivit G4Media.ro.

Nu în ultimul rând, un alt moment a atras atenția presei. Deși tradițional Republica Moldova marchează momentele importante în Piața Marii Adunări Naționale, de această dată convoiul cu donația consistentă oferită cetățenilor de peste Prut a fost primită de autoritățile de la Chișinău la intrarea în oraș.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie