Pandemia de coronavirus a spart un nou prag psihologic. Peste 4 milioane de oameni din toată lumea au fost confirmați cu COVID-19, potrivit datelor centralizate sâmbătă de Worldometer, iar numărul deceselor legate de această boală infecțioasă a depășit 276.000. Totuși, aproape 1,4 milioane de pacienți au fost declarați vindecați.
SUA pare să fie în continuare unul dintre cele mai mari focare de infecție de pe glob, cu 1,3 milioane de cazuri confirmate de COVID-19. Totuși, datele trebuie privite în raport cu faptul că vorbim despre o națiune cu o populație extrem de numeroasă și, mai mult decât atât, cu cel mai bun ritm de testare din lume. Autoritățile americane au contabilizat deja 8,6 milioane de teste.
Nici Europa nu a fost neglijată de efectele crizei coronavirus, cu aproape 1,6 milioane de persoane diagnosticate cu COVID-19. Continentul are și el o populație foarte numeroasă și, dacă e să adunăm eforturile marilor economii din regiune, se poate lăuda, de asemenea, cu un ritm de testare destul de bun. Spre exemplu, Marea Britanie are 211.000 de cazuri la 1,6 milioane de teste, Italia are 217.000 la 2,4 milioane, Franța are 176.000 la 1,3 milioane, în timp ce Spania are 260.000 la 1,9 milioane.
UPDATE, 9 mai, ora 22:Mii de oameni ies în stradă în Germania pentru a demonstra împotriva măsurilor restrictive luate pentru stoparea răspândiriiCOVID-19. Poliția a arestat aproximativ 30 de persoane în timpul unei manifestații în fața clădirii Reichstag din Berlin, din cauza nerespectării regulilor de retenție a coroanei. Printre cei arestați s-a numărat bucătarul vegan Attila Hildmann, cunoscut pentru teoriile sale ale conspirației referitoare la pandemia deCOVID-19pe care le distribuie intens pe rețelele de socializare.
UPDATE, 9 mai, ora 22:Cât mai mulți navetiști britanici ar trebui să ia în calcul să meargă pe jos sau cu bicicleta atunci când carantina dinMarea Britanieva fi relaxată, pentru a mai lua din presiunea de pe sistemul public de transport, a cărui capacitate este de așteptat să scadă cu până la 90% sub noul regim de distanțare socială, a afirmat Grant Shapps, ministrul transporturilor de la Londra, sâmbătă
UPDATE, 9 mai, ora 20.30:O paradă militară cu circa 3.000 de soldați a avut loc de Ziua Victoriei la Minsk, capitalaBelarusului, țară care nu a impus restricții pentru a limita răspândirea coronavirusului, deși numărul de cazuri de COVID-19 a continuat să crească. Mai mult decât atât, la evenimentul de sâmbătă au luat parte zeci de mii de spectatori, iar puțini dintre ei au purtat mască
UPDATE, 9 mai, ora 20.30:Bilanțul deceselor legate de COVID-19 dinSpaniaa atins un al doilea minim de la jumătatea lunii martie, sâmbătă, în timp ce jumătate din Regat se pregătește de următoarea fază de ieșire din una dintre cele mai stricte carantine din Europa
UPDATE, 9 mai, ora 20.30:Fostul președinte alSUABarack Obamaa lansat critici dure cu privire la răspunsul administrației Trump la criza generată de noul coronavirus, descriind-o drept „un dezastru absolut haotic” în timpul unui apel privat vineri seară cu oameni care au lucrat pentru el la Casa Albă și în toată administrația sa.
UPDATE, 9 mai, ora 17:„Europa are nevoie de o vacanță”. Comisia Europeană va prezenta strategia pentru turism și vrea să salveze măcar o parte din sezonul de vară.
UPDATE, 9 mai, ora 17:Specialiștii dinCoreea de Sudatrag atenția asupra posibilității apariției unui al doilea val al pandemiei deCOVID-19, după ce mai multe cazuri de infectări au fost descoperite la persoane care au frecventat cluburile de noapte din Seul.
UPDATE, 9 mai, ora 17:Donația pe care România a oferit-o cetățenilor dinRepublica Moldovaîn lupta cu COVID-19 a stârnit reacții controversate în rândul autorităților de la Chișinău. Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătății din stânga Prutului, a anunțat că izoletele trimise de București nu vor fi utilizate pentru pacienții infectați cu coronavirus, ci „vor fi folosite la alte boli”, după cum ar recomanda „experții în domeniu”.
UPDATE, 9 mai, ora 15:Industria germană a cărnii pare să fie extrem de grav afectată de pandemia deCOVID-19. În multe abatoare, în care sunt angajați migranți din țările est europene, printre care și români,un număr mare de lucrători au fost infectați cu noul coronavirus, iar specialiștii atrag atenția că întreaga forță de muncă din acest sector ar trebui testată cât mai repede.
UPDATE, 9 mai, ora 13:O asistentă de top din echipa vicepreședintelui americanMike Pencea fost testată pozitiv pentru coronavirus, la o zi distanță de momentul în care un alt angajat al Casei Albe era diagnosticat cu COVID-19.
UPDATE, 9 mai, ora 13:Companiile aeriene dinMarea Britanieanunță că guvernul de la Londra le-a notificat cu privire la introducerea unei carantine de 14 zile pentru oricine ajunge înMarea Britaniedin orice țară în afară de Republica Irlanda, ca răspuns la pandemia deCOVID-19.
UPDATE, 9 mai, ora 13:Chinava reforma sistemul de prevenție și control al bolilor din țară, într-o încercare de a rezolva slăbiciunile scoase la iveală de criza COVID-19, susține un oficial din domeniul sanitar chinez, sâmbătă.
UPDATE, 9 mai, ora 20.30:Pericolul nu a trecut și există riscul ca situația să fie scăpată de sub control dacă relaxarea restricțiilor începe necontrolat și mai repede de 15 mai, este de părereRaed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență cu rang de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.
UPDATE, 9 mai, ora 20.30:Patriarhia Română a reacționat sâmbătă după ceINSPa recomandat, printre măsurile de siguranță impuse pentru stoparea răspândiriiCOVID-19, ca în timpul împărtășaniei să fie folosite linguriţe şi pahare de unică folosinţă.
UPDATE, 9 mai, ora 17:Premierul României,Ludovic Orban,a avut sâmbătă o reacție dură după ce Curtea Constituțională a României a declarat neconstituționale atât articolul din OUG 1/1999 care a introdus amenzi pentru încălcarea ordonanțelor militare, cât și OUG 34/2020, care a majorat nivelul amenzilor.
UPDATE, 9 mai, ora 17:Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a declarat sâmbătă dimineața că în acest moment personalul medical din România rămâne în continuare expus infectărilor cu noul coronavirus. El a precizat care sunt cele mai vulnerabile secții din spitale: UPU, terapiile intensive și secțiile de boli infecțioase.
UPDATE, 9 mai, ora 17:Ministerul de Interne a oferit noi informații despremăsurile de prevenire și control a răspândirii noului coronavirus, propuse pentru a intra în vigoare începând cu starea de alertă, din data de 15 mai 2020.
UPDATE, 9 mai, ora 17:MediculVirgil Musta, coordonatorului secțieiCOVID-19de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, a inițiat un proiect prin care pacienții vindecați de noul coronavirus care au suferit modificări pulmonare sau insuficiență respiratorie ar putea fi chemați la control peste trei luni pentru recuperare.
UPDATE, 9 mai, ora 15:Institutul Național de Sănătate Publică a prezentatpropunerile de măsuri, ce ar putea fi aplicate din 15 mai, când starea de urgență din România va fi înlocuită destarea de alertă. Documentul publicat de INSP în transparență decizională prevede posibile reglementări pentru angajați, angajatori, serviciile de îngrijire personală, activitățile din cabinetele stomatologice și din unitățile sanitare non-COVID, elevii din clasele terminale, lăcașuride cult și hoteluri. Cât despre libertatea de circulație, președintele Iohannis a oferit deja o serie deindicii.
UPDATE, 9 mai, ora 15:Președintele Iohannis a susținut o nouă declarație de presă, sâmbătă, la unitatea medicală suport COVID-19 din Târgu Mureș.
UPDATE, 9 mai, ora 15:Livrarea produselor de la restaurante, din cafenele sau chiar din supermarketuri a fost la mare căutare în perioada de carantină, mai ales în București, unde companii precum Glovo, Food Panda sau Uber Eats asigurau transportul comezilor din magazine și restaurante variate. Curierii angajați la Glovo au câștigat sume săptămânale, banii primiți variau de la o zi la alta, iar lor li se adaugă bacșișul primit de la clienți.
UPDATE, 9 mai, ora 13:Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că, până sâmbătă, ora 13, au fost confirmate cu COVID-19 la nivel național 15.131 de persoane, dintre care 320 sunt cazuri noi de îmbolnăvire, la un număr total de 248.056 de teste pentru coronavirus prelucrate. Dacă 6.912 de pacienți s-au vindecat, 926 au murit, iar 245 sunt internați în secțiile de terapie intensivă. Cel mai rent bilanț arată pe teritoriul României, la ora actuală, sunt în carantină instituționalizată 14.323 de oameni, în timp ce alți 20.462 sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
UPDATE, 9 mai, ora 13:PremierulLudovic Orbana lansat un apel la unitate cu ocazia zilei de 9 mai, moment în care se aniversează Ziua Europei. „Bătrânul continent” marchează, duminică, 70 de ani de la momentul în care Robert Schuman, șeful diplomației franceze la acea vreme, lansa o declarațievăzută de mulți drept una dintre pietrele de temelie pentru proiectul european și pacea mondială. Acestea fiind spuse, prim-ministrul României a subliniat că, pe fondul crizei coronavirus, „nevoia de solidaritate” este la fel de actuală și astăzi.
UPDATE, 9 mai, ora 13:Președintele României,Klaus Iohannis, va vizita unitatea de suport medical COVID-19 din Târgu Mureș, sâmbătă, unde va fi însoțit de premierul Ludovic Orban și Nelu Tătaru, ministrul Sănătății. Ea a fost realizatăîn 10 zile și va avea 80 de paturi, fiind specializată în tratarea pacienților diagnosticați cu COVID-19, ce prezintă o simptomatologie moderată. Până în prezent, în județul Mureș, 595 de persoane au fost confirmate cu infecție cu noul coronavirus.