Econmia României se situează pe locul 13 la nivelul statelor Uniunii Europene, arată datele publicate de Eurostat. Potrivit acestora, Economia Românieireprezintă,la fel ca economia Cehiei,1,6% din economia blocului comunitar.
România este a 13-a economie a Uniunii Europene, potrivit datelor Eurostat pentru anul 2019, referitoare la PIB-ul exprimat în euro (valori nominale). Țara noastră a devansat astfel țări precum Portugalia, Grecia și Ungaria, dare este depășită din punct economic de state ca Finlanda, Danemarca sau Irlanda.
Cea mai puternică economie a Uniunii Europene rămâne Germania, al cărui PIB reprezintă 24,7% din economia blocului comunitar. Germania este urmată de Franța (17,4%) și de Italia (12,8%), potrivit Eurostat.
Economia Uniunii Europene, așa cum indică datele publicate de Eurostat referitoare la produsul intern brut (PIB) în anul 2019 s-a situat la aproximativ 13. 900 miliarde euro, la prețurile actuale. În termeni reali, PIB-ul UE în 2019 a fost cu 17% mai mare decât nivelul său cu un deceniu în urmă.
Criza provocată d epandemia de COVID-19 a avu, însă, consecințe semnificative asupra evoluției economice. Potrivit Eurostat, din cauza restricțiilor implementate în întreaga lume în 2020 pentru a încetini răspândirea rapidă a COVID-19, PIB-ul scade acum brusc.
Aproape un sfert din PIB-ul UE (24,7%) a fost generat de Germania, urmată de Franța (17,4%) și Italia (12,8%), în fața Spaniei (8,9%) și Olanda (5,8%).
La capătul opus al scării, zece state membre UE au contribuit cu mai puțin de 1% din PIB-ul total al UE: Malta (care a avut cea mai mică pondere din PIB-ul UE la 0,1%), Estonia, Cipru și Letonia (toate cu 0,2%), Lituania și Slovenia (ambele 0,3%), Bulgaria și Croația (ambele 0,4%), Luxemburg (0,5%) și Slovacia (0,7%).
Cele 19 state membre ale UE care fac parte din zona euro au avut un PIB combinat de 11 900 miliarde euro și au reprezentat 85,5% din PIB-ul UE în 2019.
Economia României a primit o grea lovitură, la fel ca majoritatea statelor europene, în contextul crizei provocată de pandemia de COVID-19. Despre acest lucru a vorbit președintele României, Klaus Iohannis, la finalul unor discuții cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Șeful statului a atras atenția că vom avea un deficit mai mare decât a fost plănuit inițial, la începutul anului, iar acest deficit trebuie finanțat.
Ministerul Finanțelor Publice a anunțat la rândul său un deficit bugetar care a crescut în martie cu aproape 10 miliarde lei, ajungând la 1,67% din Produsul Intern Brut după primele trei luni ale anului, de la 0,73% din PIB la finalul lunii februarie.
Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 18,06 miliarde de lei (1,67% din PIB). În aceste condiții dificile, agenția de rating Moody’s a scăzut perspectiva României de la stabil la negativ. Retrogradarea vine pe fondul majorării datoriilor ca urmare a reformei pensiilor adoptate în 2019, precum și cu deteriorarea poziției externe a țării noastre, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor.