Economia României ocupă locul 13 în UE, potrivit Eurostat. Au fost devansate state precum Portugalia, Grecia și Ungaria (FOTO)

Economia României ocupă locul 13 în UE, potrivit Eurostat. Au fost devansate state precum Portugalia, Grecia și Ungaria (FOTO)
Foto: pixabay

Econmia României se situează pe locul 13 la nivelul statelor Uniunii Europene, arată datele publicate de Eurostat. Potrivit acestora, Economia Românieireprezintă,la fel ca economia Cehiei,1,6% din economia blocului comunitar.

România, a 13-a economie a UE

România este a 13-a economie a Uniunii Europene, potrivit datelor Eurostat pentru anul 2019, referitoare la PIB-ul exprimat în euro (valori nominale). Țara noastră a devansat astfel țări precum Portugalia, Grecia și Ungaria, dare este depășită din punct economic de state ca Finlanda, Danemarca sau Irlanda.

Cea mai puternică economie a Uniunii Europene rămâne Germania, al cărui PIB reprezintă 24,7% din economia blocului comunitar. Germania este urmată de Franța (17,4%) și de Italia (12,8%), potrivit Eurostat.

Economia UE a crescut cu 17% în ultimul deceniu

Economia Uniunii Europene, așa cum indică datele publicate de Eurostat referitoare la produsul intern brut (PIB) în anul 2019 s-a situat la aproximativ 13. 900 miliarde euro, la prețurile actuale. În termeni reali, PIB-ul UE în 2019 a fost cu 17% mai mare decât nivelul său cu un deceniu în urmă.

Criza provocată d epandemia de COVID-19 a avu, însă, consecințe semnificative asupra evoluției economice. Potrivit Eurostat, din cauza restricțiilor implementate în întreaga lume în 2020 pentru a încetini răspândirea rapidă a COVID-19, PIB-ul scade acum brusc.

Aproape un sfert din PIB-ul UE (24,7%) a fost generat de Germania, urmată de Franța (17,4%) și Italia (12,8%), în fața Spaniei (8,9%) și Olanda (5,8%).

La capătul opus al scării, zece state membre UE au contribuit cu mai puțin de 1% din PIB-ul total al UE: Malta (care a avut cea mai mică pondere din PIB-ul UE la 0,1%), Estonia, Cipru și Letonia (toate cu 0,2%), Lituania și Slovenia (ambele 0,3%), Bulgaria și Croația (ambele 0,4%), Luxemburg (0,5%) și Slovacia (0,7%).

Cele 19 state membre ale UE care fac parte din zona euro au avut un PIB combinat de 11 900 miliarde euro și au reprezentat 85,5% din PIB-ul UE în 2019.

Economia României, lovită de criza COVID-19

Economia României a primit o grea lovitură, la fel ca majoritatea statelor europene, în contextul crizei provocată de pandemia de COVID-19. Despre acest lucru a vorbit președintele României, Klaus Iohannis, la finalul unor discuții cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Șeful statului a atras atenția că vom avea un deficit mai mare decât a fost plănuit inițial, la începutul anului, iar acest deficit trebuie finanțat.

Ministerul Finanțelor Publice a anunțat la rândul său un deficit bugetar care a crescut în martie cu aproape 10 miliarde lei, ajungând la 1,67% din Produsul Intern Brut după primele trei luni ale anului, de la 0,73% din PIB la finalul lunii februarie.

Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 18,06 miliarde de lei (1,67% din PIB). În aceste condiții dificile, agenția de rating Moody’s a scăzut perspectiva României de la stabil la negativ. Retrogradarea vine pe fondul majorării datoriilor ca urmare a reformei pensiilor adoptate în 2019, precum și cu deteriorarea poziției externe a țării noastre, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`