Ministerul Finanțelor: Toate companiile care își achită restanțele până la 15 decembrie vor beneficia de amnistie fiscală

Ministerul Finanțelor: Toate companiile care își achită restanțele până la 15 decembrie vor beneficia de amnistie fiscală

Guvernul a aprobat amnistia fiscalã propusã de Ministerul Finanţelor pentru dobânzi, penalitãţi şi alte accesorii datorate de firmele care vor achita principalul restanţelor pânã la data de 15 decembrie 2020, inforemază Ministerul Finanţelor.

Instituția precizează că prin aprobarea amnistiei se are în vedere încasarea obligaţiilor bugetare restante la 31 martie 2020, precum şi obligaţiile bugetare cu termene de platã între 1 aprilie 2020 si 15 decembrie 2020.

Măsura este văzută ca o formă de sprijin pentru relansarea economiei, în condițiile în care contribuabilii pot folosi lichiditãţile de care dispun pentru continuarea activitãţii afectatã direct sau indirect de criza Covid – 19 şi permite curãţarea bilanţurilor de datorii, iar pe de altã parte, se asigurã o creştere a veniturilor la bugetul general consolidat.

MFP estimează un impact bugetar pozitiv de până la 2 miliarde de lei.

Facilitãţile fiscale vizeazã toţi contribuabilii care au datorii restante la 31 martie 2020 (persoane fizice, juridice, persoane fizice care desfãşoarã activitãţi economice sau profesii libere, entitãţi fãrã personalitate juridicã, instituţii publice, etc)

Care sunt tipurile de facilități fiscale aprobate de Guvern

Ordonanţa de Urgenţã elaboratã de MFP reglementeazã 4 tipuri de facilitãţi fiscale şi acoperã toatã situaţiile cu care se pot confrunta contribuabilii:

Mãsura 1 – Anularea dobânzilor, penalitãţilor şi a tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale, restante la data de 31 martie 2020 inclusiv, în cazul contribuabililor care la aceastã datã au în sold atât obligaţii bugetare accesorii cât şi obligaţii bugetare principale.

În acest caz, pentru a beneficia de mãsura anulãrii accesoriilor, contribuabilii trebuie sã plãteascã obligaţiile bugetare principale restante la 31 martie 2020, sã achite obligaţiile curente (cele nãscute dupã 31 martie 2020), sã depunã toate declaraţiile fiscale şi sã depunã cererea de anulare a accesoriilor pânã la 15 decembrie 2020.

Mãsura 2 – Anularea dobânzilor, penalitãţilor şi a tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale, declarate suplimentar de debitor prin declaraţie rectificativã, cu scadenţã anterioarã datei de 31 martie 2020 inclusiv.

În acest caz, contribuabilii care considerã cã sunt erori în sumele declarate iniţial pot depune declaraţie rectificativã prin care sã declare obligaţiile suplimentare şi pot beneficia de anularea accesoriilor aferente obligaţiilor declarate suplimentar dacã plãteşte aceste obligaţii, precum şi obligaţiile curente (cele nãscute dupã 31 martie 2020), depune toate declaraţiile fiscale şi, bineînţeles, depune cererea de anulare a accesoriilor pânã la 15 decembrie 2020.

Mãsura 3 – Anularea dobânzilor, penalitãţilor şi a tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale cu scadenţe anterioare datei de 31 martie 2020 inclusiv dacã la aceastã datã contribuabilul are în sold doar accesorii iar obligaţiile bugetare principale au fost stinse.

În acest caz, pentru a beneficia de mãsura anulãrii accesoriilor, contribuabilii trebuie sã plãteascã obligaţiile curente (cele nãscute dupã 31 martie 2020), sã depunã toate declaraţiile fiscale si sã depunã cererea de anulare a accesoriilor pânã la 15 decembrie 2020.

Mãsura 4 – Anularea dobânzilor, penalitãţilor şi a tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale cu scadente anterioare datei de 31 martie 2020 inclusiv, stabilite prin decizie de impunere emisã ca urmare a inspecţiei fiscale sau verificãrii situaţiei fiscale personale, care este în curs de derulare la data intrãrii în vigoare a ordonanţei de urgenţã.

Situația economică din România după criza COVID-19, mai bună decât se credea inițial

Amnistia fiscală are loc în contextul în care premierul Ludovic Orban a anunțat recent că scenariile inițiale sumbre privind efectele negative ale pandemiei de COVID-19 nu s-au adeverit și că în prezent economia nu a scăzut așa cum era așteptat. În acest sens, premierul a invocat măsurile economice care au fost adoptate.

Premierul Ludovic Orban a dat ca exemplu programul IMM Invest, program de garantare și subvenționare a dobânzilor pentru întreprinderile mici și mijlocii, credite pentru capitalul de lucru și pentru investiții, și a adăugat că numărul companiilor care au aplicat a depășit 50.000.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`