COVID-19: După ridicarea restricțiilor statele se așteaptă la un posibil al doilea val al pandemiei: “Va exista, dar problema este în ce măsură va fi la fel de grav ca primul”

COVID-19: După ridicarea restricțiilor statele se așteaptă la un posibil al doilea val al pandemiei: “Va exista, dar problema este în ce măsură va fi la fel de grav ca primul”

Pe măsură ce blocajele impuse pentru limitarea răspândirii COVID-19 sunt relaxate în Germania și Italia, iar Franța se pregătește și ea pentru ridicarea restricțiilor după data de 11 mai, tot mai multe temeri au fost exprimate cu privire la un al doilea val al pandemiei de coronavirus.

Franța și Italia acordă prioritate urmăririi victimelor și contactelor acestora, iar Franța lansează un nou software care ar face posibil acest lucru prin intermediul telefoanelor mobile. De asemenea, guvernul francez nu a exclus reluarea restricțiilor în cazul unui al doilea val, scrie euronews.com.

„Va exista un al doilea val, dar problema este în ce măsură va fi la fel de grav ca primul. Este un val mic sau un val mare? Este prea devreme pentru a spune acest lucru”, a declarat pentru AP Olivier Schwartz, șeful unității de virusologie de la Institutul Pasteur din Franța. Comparațiile cu pandemia de gripă spaniolă din 1918 și 1919 au fost făcute deseori în ultimele săptămâni, deși acel focar a ucis aproximativ 500 de milioane de oameni în întreaga lume.

În SUA, cei preocupați de redeschiderea economiei au arătat că cel de-al doilea val al pandemiei a fost mult mai mortal decât primul în cazul gripei spaniole.

Primul val al epidemiei în Europa a trecut, mai puţin în România, Bulgaria, Polonia, Suedia şi Marea Britanie

Pregătirea pentru un al doilea posibil val al pandemiei de COVID-19 are loc în contextul în care majoritatea ţărilor europene ar fi depăşit perioada de vârf a epidemiei noului coronavirus, mai puțin România, Bulgaria, Polonia, Suedia şi Marea Britanie, potrivit directoarei Centrului European de Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC)

Aceatsa a afirmat parlamentarilor europeni că Bulgaria înregistrează încă o creștere a cazurilor, în timp ce pentru Marea Britanie, Polonia, România și Suedia agenția nu a văzut „nicio schimbare substanțială în ultimele 14 zile“. Aceasta a spus că pentru toate celelalte țări europene a existat o scădere a cazurilor.

Didier Raoultneagă posibilitatea apariției unui al doilea val

Unul dintre specialiștii care neagă posibilitatea apariției unui al doilea val al pandemieid e COVID-19 este renumitul doctorDidier Raoult

„Povestea reculului este o fantezie inventată în timpul gripei spaniole (…). În general, se întâmplă într-o singură curbă. Urăsc să prezic, dar acest mod de a construi (curba clopotului, o singură undă) este destul de comună pentru epidemii. Epidemiile au dispărut în timp înainte de a exista vreun fel de mendicament pentru a le combate. Acestea au dispărut oricum. Umanitatea nu este moartă. Nicio epidemie nu este așa. Epidemiile pornesc, accelerează, culminează – acesta este momentul maxim al transmisibilității – și nu știm de ce”, a spus el într-un videoclip.

Mai mult, „faptul că este nevoie de 70% din populația imună pentru a controla epidemia este în întregime o fantezie, nu așa se întâmplă”, adaugă el. „Epidemiile pornesc și se opresc din motive despre care știm foarte puțin. Viitorul ne poate permite să înțelegem mai bine relațiile dintre ecosistem și transmisibilitatea bolilor infecțioase.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`