Curtea Constituțională a decis: Abrogarea pensiilor speciale ale magistraților este neconstituțională

Curtea Constituțională a decis: Abrogarea pensiilor speciale ale magistraților este neconstituțională

Curtea Constituțională a decis, miercuri, că abrogarea pensiilor speciale este neconstituțională, se arată într-un comunicat de presă al CCR.Astfel, CCR a admis sesizările formulate de Avocatul Poporului și reprezentanții Înaltei Curți de Casație și Jutiție cu privire la legea prin care au fost abrogate pensiile speciale și pensiile de serviciu ale magistraților, excepțiefăcând pensiile celor care au lucrat în Armată și Ministerul Afacerilor Interne.

Conform surselor citate, judecătorii CCR nu au mai dezbătut fondul legii, decizia fiind luată cu unanimitate de voturi pe motive de procedură.

Astfel, având în vedere decizia Curții Constituționale, toate pensiile speciale rămân în vigoare.

La finalul lunii ianuarie, Camera Deputaților a adoptat, în sesiune extraordinară și în calitate de for decizional, proiectul de lege referitor la abrogarea pensiilor speciale, cu 247 de voturi „pentru” și 21 de abțineri. Totul, în contextul în care magistrații și grefierii din toată țara și-au exprimat nemulțumirea cu privire la acest act normativ, iar multe instanțe și parchete din România și-au suspendat activitatea în semn de protest. Magistrații și grefieriisusțineaucă beneficiază de acest tip de pensie deoarece este nevoie de o compensație pentru faptul că, potrivit legii, ei nu pot desfăşura alte activităţi din care să obțină alte sursede venit pe lângă salariu.

Legea a fost contestată la CCR de Avocatul Poporului șiÎnalta Curte de Casație și Justiție

Avocatul Poporului și Înalta Curte de Casație și Justiție au sesizat apoi Curtea Constituțională cu privire la acest act normativ.

În sesizarea sa, Avocatul Poporului Renate Weber susținea că în acest caz nu sunt respectate prevederile Constituției și legislația în vigoare în ceea ce privește respectarea parcursului legislativ.

”În primul rând, este vorba despre nerespectarea prevederilor clare din Constituţie cu privire la compunerea Parlamentului care poate modifica Statutul deputaţilor şi senatorilor, inclusiv toate aspectele financiare ce ţin de asta. Constituţia spune clar că se poate face numai în şedinţă comună a celor două Camere. Noi am avut din păcate doar un vot în Camera Deputaţilor. Deci este o încălcare a Constituţiei, în opinia noastră”, explica Avocatul Poporului.

ÎCCJ: Actul normativîncalcă principiul independenţei judecătorilor

La rândul lor, reprezentanții Înaltei Curți de Casație și Justiție au contestat actul normativ pe motiv că încalcă principiul independenţei judecătorilor, afectează statutul constituţional al procurorilor și încalcă principiul nediscriminării. Asta pentru că, în opinia ÎCCJ, apare un element de discriminare în cadrul corpului magistraţilor, intre magistraţii civili şi cei militari.

„Încalcă principiul independenţei judecătorilor, consacrat de art. 124 alin. (3) din Constituţie, şi afectarea statutului constituţional al procurorilor, reglementat prin art.l32 alin.(l) din Constituţie, cu referire la art.l alin.(3) din Constituţie, în special prin nesocotirea aspectelor statuate în jurisprudenţa Curţii Constituţionale (Decizia CCR nr.20/2000, Decizia CCR nr.873/2010), jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (…), precum şi documente internaţionale adoptate de către ONU, Consiliul Europei, Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni, Conferinţa Preşedinţilor de Instanţe Supreme din Europa Centrală şi de Est şi neluarea în considerare a regimului de incompatibilităţi şi interdicţii prevăzut de lege pentru aceste categorii profesionale”, se arată în comunicatul transmis atunci de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie