Premierul ungar Viktor Orban a publicat o fotografie, miercuri, pe pagina sa de Facebook, cu harta așa-zisei Ungaria Mare, în care e inclus și Ardealul. Imaginea demnitarului de la Budapesta a fost postată în contextul examenelor de istorie pe care le susțin elevii din țara vecină.
Vestea vine în contextul în care, la București, Parlamentul României a respins, recent, două proiecte inițiate de UDMR, care se refereau, pe de o parte, la autonomia Ținutului Secuiesc, respectiv pe de altă parte la impunerea limbii unei minorități în zonele în care etnicii unei comunități naționale au o pondere de peste 20%, care de facto ar fi făcut limba maghiară obligatorie în mai multe localități ale României. Adoptate tacit de una dintre Camere, ambele au fost respinse de cea decizională.
Primul dintre ele este cel care se referea la statul de autonomie al Ținutului Secuiesc, propunere ce fusese inițiată de doi parlamentari care, reprezentând Consiliul Național Secuiesc, au candidat pe listele UDMR la alegerile generale din anul 2016. Deși primise aviz negativ în comisia de specialitate, dar și punct de vedere negativ din partea Guvernului Orban, proiectul a fost adoptat tacit de Camera Deputaților, scindând scena politică în două tabere cu privire la cauzele evenimentului. În timp ce președintele Klaus Iohannis a acuzat PSD că „se luptă în birourile secrete ale Parlamentului să dea Ardealul ungurilor”, și și-a manifestat opoziția vehementă față de proiect, social-democrații au invocat situația specială generată de pandemia de COVID-19 și au negat ferm orice fel de acuzații privind presupuse complicități cu Budapesta. Senatul avea să respingă proiectul la puțin timp după declarația președintelui.
„E incredibil ce se întâmplă în parlament. PSD a ajutat UDMR să treacă o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. E incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. E incredibil ce înțelegeri se fac în Parlament. În timp ce noi, eu, guvernul, restul autorităților ne luptăm cu pandemia, pentru viețile românilor, PSD-ul, marele PSD, se luptă în birourile secrete ale Parlamentului ca să dea Ardealul ungurilor. Ciolacu, oare ce v-a promis Viktor Orban în schimul acestei înțelegeri? Vedeți? Aceasta înseamnă majoritatea toxică PSD-istă! Acum poate înțelegeți mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică PSD-istă să mai decidă. E inacceptabil și, cât timp voi fi eu președintele României, o asemenea lege nu va trece. Jo napot kívanok (n.r. – Bună ziua), Marcel Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budaesta în schimbul acestei înțelegeri?”, declara șeful statului.
În replică, Marcel Ciolacu afirma: „Dragi români, nu a vândut nimeni Ardealul și nu o să îl vândă niciodată. Ardealul a fost, este și va fi parte a României. Solicit serviciilor de informații să iasă public și să spună dacă i-au trimis președintelui Iohannis vreo informare referitoare la acuzațiile aduse la adresa mea și a PSD, pentru că nu poți duce lupta electorală la un asemenea nivel. Vorbim de responsabilitatea celei mai înalte funcții în statul român. Domnule Iohannis, românii, indiferent de etnie, au toți nevoie de sprijin pentru a depăși această criză provocată de coronavirus, nu de un președinte care să îi dezbine și să creeze tensiuni interetnice. Eu voi rămâne un partener pentru toate minoritățile din această țară. Atacurile politice nu rezolvă problemele oamenilor, români, etnici maghiari sau germani, care și-au pierdut locul de muncă. Nu rezolvă problemele firmelor mici, care nu își mai pot desfășura activitatea. Nu poți cere solidaritate tuturor dacă tu continui doar cu politică. Cu ce să fie solidari oamenii? Cu atacurile tale politice?”, afirma Marcel Ciolacu.
Al doilea proiect stipula că autoritățile locale vor fi obligate să folosească oficial, în comunitățile în care o minoritate națională reprezintă peste 20% din populație, limba minorității respective. Înregistrat la Senat încă de anul trecut, proiectul a fost avizat pozitiv de Comisia Juridică, pe care o conduce senatorul PSD Șerban Nicolae. Dacă Senatul l-a adoptat tacit, Camera Deputaților l-a respins, chiar miercuri. În orice caz, această nouă inițiativă a provocat o nouă reacție virulentă din partea președintelui Iohannis, care a anunțat că se opune în mod categoric acestui „Cod administrativ în varianta UDMR”.