Studiu: Tulpina dominantă a pandemiei este una mult mai contagioasă, apărută în februarie în Europa

Studiu: Tulpina dominantă a pandemiei este una mult mai contagioasă, apărută în februarie în Europa
Foto: pixabay.com

Tulpina dominantă a coronavirusului a fost identificată de cercetători. Din păcate este o variaţie mult mai contagioasă decât cea iniţială, din Wuhan, se arată într-un studiu al Laboratorul Național Los Alamos, potrivitLos Angeles Times.

Noua tulpină a apărut în februarie în Europa şi a migrat într-un timp scurt pe Coasta de Est a Statelor Unite ale Americii. Potrivit cercetătorilor, la jumătatea lunii martie a devenit tulpina dominantă a pandemiei globale.

Spre deosebire de coronavirusul iniţial, variabila dominantă se răspândește mai repede. Mai mult decât atât, noua tulpină ar putea face oamenii vulnerabili la o a doua infectare, se arată într-un raport detaliat postat joi pe BioRxiv, un site al cercetătorilor.

Mutația vizează celebrii țepi ai coronavirusului

Studiul a fost realizat în mare parte pe secvența genetică a tupinilor timpurii. Mutația identificată vizează celebrii țepi ai coronavirusului, care îi permit să intre în celulele umane. Autorii raportului spun că au simțit o ”nevoie urgentă de a avertiza” comunitatea ştiinţifică, astfel încât vaccinurile și tratamentele în dezvoltare în jurul lumii să fie eficiente împotriva acestei noi tulpini.

Italia a fost una dintre primele țări care s-au confruntat cu noul virus la sfârșitul lui februarie, aproape în același timp când a apărut tulpina originală. Washingtonul a fost printre primele state lovite de de tulpina originală în februarie, dar aproximativ de pe 15 martie a început să domine noua tulpină. New Yorkul a fost lovit de virusul original aproximativ pe 15 martie, dar în câteva zile tulpina mutantă a preluat controlul.

Indiferent de locul de origine al mutaţiei, noua tulpină a infectat mult mai mulți oameni decât cea din China, iar în câteva săptămâni a devenit singura tulpină ce prevalează în unele state, potrivit raportului.

Peste 6.000 de secvențe ale coronavirusului din întreaga lume

Dominația acestei noi tulpini asupra celor precedente demonstrează că are o putere de contagiune amplificată. Din păcate autorii studiului nu au reuşit să identifice încă ce anume stă la baza acestei amplificări.

Raportul s-a bazat pe analiza computațională a peste 6.000 de secvențe ale coronavirusului din lume, colectate de Global Initiative for Sharing All Influenza Data, o organizație public-privată din Germania.

Echipa din Los Alamos, asistată de cercetători de la Duke University și de la University of Sheffield in England, au identificat 14 mutații. Aceste mutații au avut loc printre cele aproximativ 30.000 de perechi de bază de ARN, despre care cercetătorii spun că alcătuiesc genomul coronavirusului.

Autorii s-au concentrat pe o mutație numită D614G, care ar fi responsabilă de schimbarea țepilor virusului.

Cifrele pandemiei

Peste 3,6 milioane de oameni din toată lumeau fost diagnosticați cuCOVID-19. Mai bine de 1,2 milioane s-au vindecat, în timp ce numărul deceselor înregistrate în rândul pacienților testați pozitiv pentrucoronavirusul SARS-CoV-2 a trecut de 252.000. Practic, în acest moment există aproape 2,2 milioane de cazuri active, potrivit datelor centralizate marți deWorldometer.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:42 - Protest uriaș la Viena după preluarea puterii de către extrema dreaptă. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă. „Mi-e teamă pentru Europa pentru că autocrați nebuni ajung la putere”
23:26 - A murit Marius Ciugarin, fost fotbalist la Steaua și Sportul Studențesc
23:07 - Grădina zoologică din Oradea va avea o nouă locație, de aproape patru ori mai mare
23:02 - Nicușor Dan, despre modernizarea iluminatului public din București: 23,3 milioane lei pentru un oraș mai eficient energetic! Până în vară, vor fi înlocuite încă 7.822 de lămpi pe 34 de bulevarde
22:37 - Eugen Tomac: Președintele Iohannis cu cât mai mult stă la Cotroceni, cu atât mai mult rău face democrației românești. El este cel mai contestat și are pârghii pentru a detensiona situația (VIDEO)
22:36 - Noul ministru al Educației, despre efectele negative ale meditațiilor asupra sistemului de învățământ. „Trebuie fiscalizate pentru a nu scuti profesorul să-și facă bine datoria la clasă”
22:09 - Daniel Breaz (PNL): Dacă dorim într-adevăr să avem un Președinte al acestei alianțe pro-europene, va trebui să fim consecvenți și să mergem cu același Președinte (VIDEO)
22:02 - Poștașii au început împărțirea pensiilor. Cât mai au de așteptat cei care primesc banii pe card
21:57 - Mai este posibilă scoaterea lui Călin Georgescu din cursa pentru prezidențiale? Elena Lasconi: „Cele 3 decizii ale CCR sunt atât de grave încât nu cred că se mai pot repara vreodată. E extrem de grav ce s-a întâmplat” (VIDEO)
21:53 - Incendiu pe Autostrada A2 București – Constanța. O mașină a ars în totalitate