Procurorul general al României, Gabriela Scutea, precizează că decizia Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) care i-a dat câștig de cauză Laurei Codruța Kovesi în procesul în care a contestat revocarea sa de la conducerea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) creează premisele regândirii procedurilor de revocare din funcție a procurorilor, după cum se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).
”Hotărârea CEDO confirmă luările de poziție anterioare exprimate la nivelul Ministerului Public în sensul că procedura ad-hoc de revocare inițiată împotriva procurorilor care îndeplinesc funcții de conducere la vârful ierarhiei parchetelor nu este conformă legilor de organizare judiciară, iar prin modul de desfășurare aceasta este de natură să aducă atingere statutului de independență, precum și garanțiilor fundamentale, în principal dreptului la apărare”, se arată în comunicatul citat.
Procurorul general mai precizează că decizia CEDO reafirmă dreptul procurorilor de a-și exprima în mod liber opinia, iar aceste luări de poziție nu pot reprezenta un pretext pentru declanșarea unor proceduri de revicare din funcție.
”Hotărârea CEDO creează premisele regândirii procedurilor de revocare din funcție a procurorilor, în lumina recomandărilor formulate de organismele europene cu expertiză, prin întărirea rolului Consiliului Superior al Magistraturii ca garant al independenței justiției și for reprezentativ pentru sistemul judiciar. (…)Asumarea și exercitarea cu bună-credință și în condiții de loialitate, în spiritul Constituției, a atribuțiilor conferite de lege trebuie să caracterizeze climatul public, iar celelalte puteri ale statului trebuie să acționeze în vederea apărării independenței justiției. Procurorul general al PÎCCJ susține independența justiției, ca principiu constituțional, și își reafirmă deschiderea spre dialog constructiv pentru identificarea soluțiilor legislative care să întărească acest principiu”, se mai precizează în comunicatul PÎCCJ.
CEDO a stabilit, marți, că prin decizia de revocare de la șefia DNA, Laurei Codurța Kovesi i-au fost încălcate dreptul la liberă exprimare și liberul acces la justiție.
În acest context, o reacție a venit și din partea președintelui Klaus Iohannis, care a vorbit despre faptul că prin hotărârea forului european credibilitatea Curții Constituționale a României este grav afectată. Astfel, șeful statului a solicitat CCR să revizuiască de urgență decizia sa referitoare la revocarea din funcție a Laurei Codurța Kovesi.
”O asemenea decizie aCEDO, fără precedent întrucât vizează chiar autoritatea care este garantul supremației Constituției, nu poate rămâne fără consecințe. CredibilitateaCCR, afectată oricum de unele decizii controversate luate în ultimii ani, este acum și mai puternic zdruncinată. Curtea Constituțională face parte din ansamblul autorităților statului român și este obligată să respecte la rândul ei Constituția. Din această perspectivă,CCRare obligația de a revizui de îndată nu numai decizia referitoare la revocarea doamnei Kovesi, dar și orice alte decizii luate în considerarea unor simple declarații, fie ele și politice”, a spus Klaus Iohannis.
La rândul său, fosta șefă a DNA a precizat că decizia pronunțată de CEDO în cazul său ”clarifică (…) o chestiune de principiu legată de independența procurorilor” și ”consolidează statutul tuturor magistraților din Europa”.
”Această hotărâre aCEDOconsolidează statutul tuturor magistraților din Europa și îi apără de ingerințe politice discreționare din partea reprezentanților altor puteri într-un moment în care independența celor care investighează corupția sau alte fapte grave este pusă sub semnul întrebării în mai multe locuri și în mai multe modalități”, a mai precizat Laura Codruța Kovesi, pentru biziday.ro.