Cu mască și păstrând distanța, lumea începe să iasă treptat din carantină. Mai multe state au relaxat, luni, o parte din restricții

Cu mască și păstrând distanța, lumea începe să iasă treptat din carantină. Mai multe state au relaxat, luni, o parte din restricții
foto: Pixabay

Italia și SUA au fost printre națiunile care, luni, au relaxat o parte din restricțiile specifice pandemiei de coronavirus, într-o încercare de a reporni economiile, în timp ce numărul deceselor înregistrate în rândul pacienților confirmați cu COVID-19 a trecut de un sfert de milion, potrivit Reuters.

Lumea începe să iasă treptat din carantină. Restricții relaxate în mai multe state

Italia, una dintre cele mai afectate țări, a permis revenirea la lucru a 4,5 milioane de oameni, după aproape două luni de stat acasă. Sectorul construcțiilor și-a reluat activitatea. Mai mult decât atât, familiile se pot reuni din nou.

„M-am trezit la 5.30 dimineața, eram atât de entuziasmată”, a afirmat Maria Antonietta Galluzzo, o bunică ce și-a scos nepotul în vârstă de trei ani la o plimbare într-un parc din Roma, în ceea ce a fost prima lor întâlnire din ultimele opt săptămâni.

În SUA, epicentrul pandemiei globale, unde au fost confirmate în jur de 1,2 milioane de cazuri de COVID-19 și circa 69.000 de decese, Ohio și alte state au început să relaxeze o serie de restricții pentru revitalizarea economiei.

Conform unor proiecții dintr-un document intern al guvernului american, SUA se așteaptă la o creștere bruscă a numărului de decese până la 1 iunie, scria New York Times luni, cu 3.000 de cetățeni care mor în fiecare zi până la final de mai, comparativ cu cei aproximativ 2.000 din prezent. În aceeași zi, studiile de la Universitatea din Washington, care sunt citate adesea de oficialii de la Casa Albă, au dublat bilanțul deceselor estimate în SUA, la 134.000 până în 4 august.

Cu toate acestea, Judd Deere, purtător de cuvânt al Casei Albe, a negat existența presupusului document intern: „Nu este un document al Casei Albe și nici nu a fost prezentat în Comandamentul pentru coronavirus sau nu a trecut prin analiză interinstituțională”.

În New York, cel mai afectat stat al SUA, guvernatorul Andrew Cuomo a prezentat un plan pentru repornirea graduală a activităților economice, sectoarele industriei și construcțiilor fiind printre primele care se vor redeschide.

La rândul lor, Spania, Portugalia, Belgia, Finlanda, Nigeria, India, Malaezia, Thailanda, Israel și Liban s-au numărat printre țările în care au fost redeschise, după caz, anumite fabrici, proiecte de construcții, parcuri, frizerii și librării.

Creșterea zilnică a numărului de cazuri confirmate la nivel global a fost de 2%, 3% în ultima săptămână – mult mai puțin comparativ cu statistica din martie, când procentul era de 13%. Reuters notează că deși bilanțul persoanelor diagnosticate cu COVID-19 a ajuns la aproximativ 3,6 milioane, este clar că acesta nu cuprinde mulți pacienți asimptomatici.

Premierul Giuseppe Conte a subliniat că Italia, unde noul coronavirus este legat de 29.000 de decese, este încă în „plină agonie a pandemiei”. Grupurile mari de oameni sunt încă interzise, majoritatea magazinelor își vor relua activitatea abia în 18 mai, iar școlile, cinematografele și teatrele rămân închise pe perioadă nedeterminată.

„Mă bucur că am revenit, dar lumea s-a schimbat complet”, a afirmat Gianluca Martucci, în timp ce deschidea obloanele unui micuț depozit de pe o stradă lăturalnică a Romei.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`