Secretarul de stat Horațiu Moldovan sugerează că bilanțul oficial din România al deceselor Covid-19 poate să nu reflecte realitatea: „Sunt raportate multe decese la pacienți care mor din altă cauză”

Secretarul de stat Horațiu Moldovan sugerează că bilanțul oficial din România al deceselor Covid-19 poate să nu reflecte realitatea: Sunt raportate multe decese la pacienți care mor din altă cauză

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan a declarat luni seara în cadrul unei intervenții televizate că multe dintre decesele provocate în România din cauza pandemiei de COVID-19 au loc la pacienți care au deja multiple comorbidități aflate într-un stadiu grav. Din această cauză, în situația celor mai mulți pacienți, nu se poate spune cu exactitate dacă au murit din cauza noului coronavirus.

„Sunt raportate multe decese la pacienți care mor din altă cauză. Urmărim în fiecare zi decesele, punctual, caz cu caz, și 80 la sută sunt pacienți care au comorbidități, care ar fi murit oricum, care au un cancer terminal”,a declarat Horațiu Moldovan la Antena 3.

În aceste condiții, potrivit acestuia, este dificil de stabilit dacă, întradevăr, cauza deceselor este infecția cu COVID-19 sau bolile grave, aflate în stadiul terminal.

“Dar el moare de insuficiență cardiacă terminală, moare de cancer cu boală metastatică avansată, moare de ciroză hepatică, se asociază cu vârste extreme, de 90 și ceva de ani, și așa mai departe. Incidența acestor pacienți este relativ importantă, deci, după părerea mea, fără să fim în posesia unor date statistice precise, pentru că sunt greu de făcut – dar vor trebui să fie făcute la un moment dat – sunt foarte mulți pacienți despre care nu putem spune că au murit din cauza infecției cu Covid”, a declarat Horațiu Moldovan.

Aproape 90% dintre cazurile fatale sunt pacienți cu alte comorbidități

Potrivit unui raport al INSP, aproape 90% din decedați aveau cel puțin o comorbiditate. Cele mai frecvente boli de care sufereau cei răspuși de coronavirus sunt: afecțiunile cardiovasculare, diabet, afecțiunile renale, pulmonare, neurologice. De asemenea, obezitatea ocupă un loc important în rândul celor care au decedat după diagnosticarea pozitivă cu COVID-19.

În raport se mai arată și că multe persoane decedate sufereau de neoplasm. Mai exact, 355 dintre persoanele decedate infectate cu SARS-CoV-2 sufereau de afecțiuni cardiovasculare, 186 aveau diabet, iar alți peste 100 de români morți aveau afecțiuni renale grave.

Totodată, 102 români decedați după infectarea cu SARS-CoV-2 suferea de afecțiuni pulmonare, 100 de afecțiuni neurologice, 55 de neoplasm, iar 80 au suferit complicații din cauza obezității. Alte 97 de persoane aveau alte boli.

Bilanțul pandemiei de COVID-19 în România

Autoritățile române au depistat, până luni – 3.512 de persoane infectate cu coronavirus la nivel național, dintre care 349 reprezintă cazuri noi. Din numărul total de persoane confirmate cu COVID-19, 5.269 au fost declarate vindecate și externate, 803 au murit, în timp ce alte 243 sunt internate în secțiile de terapie intensivă din țară.

Grupul de Comunicare Strategică a mai precizat că, la ora actuală, au fost deja prelucrate 199.068 de teste. Dacă 12.830 de cetățeni sunt în carantină instituționalizată, alți 20.085 sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

În ceea ce privește cazurile fatale cauzate de infectarea cu COVID-19, bilanțul victimelor a ajuns la 818.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`