CORONAVIRUS | Ludovic Orban: ”Privitor la căderea economică, lucrurile stau mai bine decât ne așteptam” (VIDEO)

CORONAVIRUS | Ludovic Orban: ”Privitor la căderea economică, lucrurile stau mai bine decât ne așteptam”  (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Calin

Premierul României, Ludovic Orban, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că economia nu a scăzut așa cum era așteptat, în contextul pandemiei de coronavirus, și a precizat că obiectivul Guvernului a fost ”să afectăm într-o măsură cât mai mică economia”.

Orban a menționat că scăderile sunt mai mici decât previziunile care au fost făcute, acest lucru datorându-se și măsurilor economice care au fost adoptate.

”Pe lângă susținerea investițiilor, am încercat să luăm măsuri prin care să asigurăm cât mai multe lichidități în companii”, a afirmat prim-ministrul.

Oficialul a spus că, prin rectificarea bufegetaă, au fost asigurate toate sumele necesare pentru susținerea programelor de investiții, iar plafonul de creditare pentru autoritățile locale a fost ridicat.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Programul IMM Invest, printre principalele măsuri economice

Ludovic Orban a mai afirmat că printre principalele măsuri economice pe care Guvernul le-a luat este programul IMM Invest, program de garantare și subvenționare a dobânzilor pentru întreprinderile mici și mijlocii, credite pentru capitalul de lucru și pentru investiții, și a adăugat că numărul companiilor care au aplicat a depășit 50.000.

”Am luat decizia de susținere a angajaților, dar și a companiilor prin plata șomajului tehnic. Am luat această măsură pentru acele companii care au fost obligate să întrerupă activitatea total sau parțial, pentru a permite angajaților să rămână alături de companie, iar în momentul în care repornește economia, compania să poată să-i reangajeze. Pentru prima perioadă de plată a șomajului tehnic, am avut în plată peste 570.000 de angajați”, a menționat premierul.

Totodată, acesta a spus că a fost instituită o formă de sprijin de acordare a unei indemnizații de 75% din salariul mediu către profesioniștii care funcționează prin PFA, prin întreprinderi individuale, către cluburile sportive, care nu au mai putut să funcționeze.

”Pentru această măsură, am avut în plată în prima perioadă, aproape 60.000 de beneficiari”, potrivit lui Orban.

O altă măsură luată de Guvern a fost cea a suspendării plății ratelor la credite pe o perioadă de până la 9 luni, conform oficialului, care a mai menționat că adresabilitatea acestei măsuri a fost cea mai largă.

”În nicio țară europeană această măsură de suspendare a plății ratelor nu a avut adresabilitatea către toate categoriile de persoane fizice și juridice. După informațiile pe care le am, până la nivelul datei de 30 aprilie, aproape 40.000 de persoane fizice și juridice beneficiau de această măsură”, a declarat Ludovic Orban.

Acesta a mai spus că ”presiunea de pe cetățeni în privința plății taxelor și impozitelor locale” a fost ridicată, prorogând termenul la care pot fi plătite de la 31 martie, până la 30 iunie.

Cât despre sectorul HORECA, prim-ministrul a declarat că au fost scutit de plata impozitelor speciale, care se plăteau pe numărul de locuri de cazare.

Mai mult, se intenționează ca această măsură de scutire să fie prelungită până la redeschiderea activității.

România va începe o relaxare treptată a restricțiilor

Declarațiile premierului României au fost făcute în contextul în care, țara va începe o relaxare treptată a măsurilor impuse.

Mai precis, potrivit unui anunț făcut de Klaus Iohannis, după 15 mai, starea de urgență din România nu va fi prelungită, fiind declarată o stare de alertă.

Astfel că, vor fi redeschise frizeriile și celelalte saloane de îngrijire, precum și cabinetele stomatologice și muzee.

Totodată, va fi permisă deplasarea în interiorul localității fără a declara destinația în prealabil.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`