Raed Arafat a vorbit despre regulile din școli după criza coronavirusului. Care ar putea fi acestea

Raed Arafat a vorbit despre regulile din școli după criza coronavirusului. Care ar putea fi acestea
Foto: Hepta

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a oferit detalii importante despre desfășurarea orelor în școli și despre soarta învățământului din România, în contextul pandemiei de COVID-19. Potrivit acestuia, data pentru începerea anului școlar luată în calcul de autorități este 15 septembrie, dacă evoluția privind COVID-19 nu va fi una nefavorabilă.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a precizat că până la 15 septembrie școlile vor trebui pregătite astfel încât regulile privind distanțarea socială și de igienă să fie respectate. Potrivit lui Ared Arafat, elevii vor trebui să aibă acces la apă şi săpun, educaţie sanitară în sensul igienei pentru toţi copiii.

Totodată, elevii bolnavi nu vor avea accesul în școală. Dacă elevii se prezintă cu simptome de boală vor fi trimiși acasă sau la medic. Modificate ar urma să fie și pauzele în școlile cu un număr mare de elevi. Astfel, în acest caz pauzele urmează să fie distanţate, astfel încât să nu se creeze îmbulzeală.

Raed Arafat a mai spus că o parte din elevi ar trebui să poarte măşti: “Cred că cel puţin de la o anumită vârstă va trebui, dar o anumită vârstă s-ar putea să fie foarte greu să faci acest lucru. Poate pe ei poţi să îi obişnuieşti mai repede decât pe adulţi”, a explicat şeful DSU.

Acesta a recunoscut că este foarte greu în școli să fie aplicată distanțarea socială. În acest sens, Raed Arafat a precizat că e suficient ca unul dintre elevi să fie pozitiv asimptomatic şi toata clasa să se infecteze. “Sau să fie unul pozitiv asimptomatic pentru că de acasă de la el e cineva pozitiv şi să se ducă să o ducă la profesor sau la profesoară”, a explicat Raed Arafat.

Autoritățile iau în calcul data de 15 mai începerea următorului an școlar, așa cums e întâmplă și în cazul altor state.

“Dar la acest moment, asta este data, asa e decizia, decizia de 15 septembrie, cred că asta e data de deschidere a şcolilor, oficială, atunci o să se deschidă şcoala. Acum e prea riscant în faza asta şi nu e doar părerea mea, e părerea tuturor”, a precizat Raed Arafat.

Cursurile în școlile din România au fost suspendate

România e în stare e urgență din 16 martie, din cauza epidemiei de coronavirus. La jumătatea lunii aprilie, această stare a fost prelungită cu încă o lună prin decret prezidențial. Ea ar urma să fie ridicată de la jumătatea lunii mai, când primele măsuri de relaxare a restricțiilor vor intra în vigoare.

Din 11 martie, școlile au fost închise și, de atunci, orele s-au ținut online.

Inițial, ministrul Educației, Monica Anisie, a susținut că la nivelul Ministerului e preconizată redeschiderea școlilor după ridicarea stării de urgență. În aceeași zi, însă, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, s-a arătat sceptic că acest lucru se va întâmpla.

Recent, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a subliniat că nici nu se pune problema ca școlile să fie deschise atât de curând.

La rândul său președintele Klaus Iohannis a anunțat că anul școlar se va termina pe 12 iunie, așa cum e programat, dar elevii nu vor mai reveni fizic la ore. Totuși, elevii din clasele terminale vor fi exceptați de la această regulă, urmând să revină la școală între 2 și 12 iunie, pentru a se pregăti înainte de examenele naționale.

La rândul ei, ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat că examenul de Evaluare naţională va începe pe 15 iunie, iar cel de Bacalaureat pe data de 22 iunie.

Starea de urgență nu va fi prelungită în România

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, că starea de urgență din România nu va fi prelungită și se va încheia în 14 mai, dar a precizat că, din 15 mai, la nivel național va fi declarată stare de alertă.

Șeful statului a explicat că din 15 mai vom avea, de exemplu, la dispoziție iarăși saloanele de îngrijire personală, deci se vor redeschide saloanele de coafură, frizeriile șamd. De asemenea, din 15 mai se vor redeschide cabinetele stomatologice și muzeele, dar toate în condiții speciale de distanțare, de igienă, cu toții, repet și o să o mai repet, vom purta mască de protecție când suntem în spații publice închise sau când ne deplasăm cu transportul public în comun.

După 15 mai putem în principiu să ne deplasăm în interiorul localității, dar este clar că nu este bine să exagerăm. Deplasările să se facă atunci când sunt necesare, dar nu va mai fi nevoie să declarăm în prealabil unde mergem. Este un prim pas important. Așa-numita relaxare se va face pas cu pas. Un astfel de pas fiind de regulă cam de două săptămâni. Deci unele măsuri le vom lua începând din 15 mai, dar următorul calup de măsuri de relaxare va veni probabil la începutul lui iunie etc, a mai adăugat președintele Iohannis.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:52 - Un oficial UE a fost condamnat la închisoare în Belarus. L-ar fi insultat pe Aleksandr Lukașenko
23:42 - Protest uriaș la Viena după preluarea puterii de către extrema dreaptă. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă. „Mi-e teamă pentru Europa pentru că autocrați nebuni ajung la putere”
23:26 - A murit Marius Ciugarin, fost fotbalist la Steaua și Sportul Studențesc
23:07 - Grădina zoologică din Oradea va avea o nouă locație, de aproape patru ori mai mare
23:02 - Nicușor Dan, despre modernizarea iluminatului public din București: 23,3 milioane lei pentru un oraș mai eficient energetic! Până în vară, vor fi înlocuite încă 7.822 de lămpi pe 34 de bulevarde
22:37 - Eugen Tomac: Președintele Iohannis cu cât mai mult stă la Cotroceni, cu atât mai mult rău face democrației românești. El este cel mai contestat și are pârghii pentru a detensiona situația (VIDEO)
22:36 - Noul ministru al Educației, despre efectele negative ale meditațiilor asupra sistemului de învățământ. „Trebuie fiscalizate pentru a nu scuti profesorul să-și facă bine datoria la clasă”
22:09 - Daniel Breaz (PNL): Dacă dorim într-adevăr să avem un Președinte al acestei alianțe pro-europene, va trebui să fim consecvenți și să mergem cu același Președinte (VIDEO)
22:02 - Poștașii au început împărțirea pensiilor. Cât mai au de așteptat cei care primesc banii pe card
21:57 - Mai este posibilă scoaterea lui Călin Georgescu din cursa pentru prezidențiale? Elena Lasconi: „Cele 3 decizii ale CCR sunt atât de grave încât nu cred că se mai pot repara vreodată. E extrem de grav ce s-a întâmplat” (VIDEO)