PNL solicită respingerea proiectului UDMR privind Codul administrativ: „Încearcă să transpună în practică autonomia de tip Ţinutul Secuiesc”

PNL solicită respingerea proiectului UDMR privind Codul administrativ: Încearcă să transpună în practică autonomia de tip Ţinutul Secuiesc

Deputaţii PNL solicită respingerea proiectului legilativ inițiat de UDMR privind modificarea Codului adminsitrativ. În acest sens aceștia solicită comisiilor parlamentare să trimită avizele pentru ca proiectul să fie dezbătut și votat în plen.

Potrivit deputatului PNL Florin Roman, existența acestui proiect legislativ este dovada înțelegerii dintre PSD și UDMR, o nouă lovitură după adoptarea tacită la Camera Deputaţilor a proiectului de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc.

„Acesta reprezintă practic un nou Cod administrativ, rescris în varianta UDMR şi susţinut prin vot de PSD, o nouă dovadă clară că adoptarea tacită a proiectului de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc nu a fost un simplu accident. Printre altele, proiectul UDMR, adoptat tacit de Senat, creează cadrul ‘legal’ pentru obligativitatea oficializării limbii române, dar şi pentru arborarea drapelului Ungariei sau a aşa-zisului Ţinut Secuiesc.

Practic, prin tot soiul de amendamente, UDMR, susţinută de PSD, încearcă atingerea obiectivului autonomiei: dacă înainte se putea folosi limba maghiară – şi subliniez – se putea, acum sunt obligate, şi repet, obligate autorităţile locale să asigure folosirea acestei limbi. Dacă în textul iniţial se prevedea folosirea limbii maghiare doar în administraţia publică locală, acum UDMR, susţinut de PSD, transferă obligativitatea folosirii limbii maghiare şi în zona Poliţiei Române. E doar un exemplu despre modul în care acest nou proiect de lege marca UDMR-PSD încearcă să transpună în practică autonomia de tip Ţinutul Secuiesc”, susține liberalul.

Robert Cazanciuc (PSD) susține că proiectul UDMR va fi respins

Pe 8 aprilie, de Senat a trecut tacit un proiect de lege asumat de toți aleșii UDMR, potrivit căruia autoritățile locale vor fi obligate să folosească oficial, în comunitățile în care o minoritate națională reprezintă peste 20% din populație, limba minorității respective. Inițiativa legislativă a fost înregistrată la Senat încă din toamna anului trecut, iar Comisia Juridică, unde lider e senatorul PSD Șerban Nicolae, a dat aviz pozitiv.

Robert Cazanciuc, lider PSD și președinte interimar al Senatului, a anunțat că, forumul decizional, Camera Deputaţilor va respinge proiectul de lege inițiat de UDMR.

„Săptămâna viitoare, Camera Deputaţilor va constata paralelism cu textul Codului Administrativ în vigoare şi, cu sprijinul PNL care l-a avizat alături de UDMR în Comisia de Sănătate din Senat, va respinge iniţiativa!”, a scris Robert Canzanciuc, pe Facebook, în postarea cu titlul „Mult zgomot pentru nimic”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`