Dacia a reluat luni producția de autovehicule la platforma industrială de la Mioveni, în condiții stricte, de distanțare socială. Printre acestea se numără gruparea angajaților în mai multe schimburi. Astfel, prin intermediul unui comunicat de presă, Grupul Renault informează faptul că la uzina Mecanica și Șasiuri, lucrul se desfășoară în trei schimburi, la uzina Vehicule, în două schimburi, iar la direcția Logistică România, într-un singur schimb.
Din 11 mai, uzina Vehicule va funcționa în trei schimburi, iar activitatea de logistică va fi corelată cu redemararea uzinelor Groupe Renault din lume.
Din prima zi de lucru a reluării parțiale, fiecare echipă a fost informată despre măsurile luate de către companie și despre regulile de urmat cu strictețe pentru a proteja sănătatea tuturor angajaților. Aceste măsuri vizează diferite etape de lucru.
Traseul între domiciliu și locul de muncă, de la accesul în autobuz, până la accesul efectiv la postul de lucru de pe platforma industrială, respectând distanța socială.
La sosire, angajaților li se verifică temperatura cu ajutorul unei camere termice. Accesul în interiorul platformei se face respectând marcajele vizuale la sol, regulile de igienă și de distanță socială. Toate posturile de lucru sunt dezinfectate, iar angajații poartă măști de protecție.
Încă de pe data de 20 aprilie Dacia a decis reluarea progresivă a producției pe bază de voluntariat. Prima etapa a reluării activității se va produce chiar marti, 21 aprilie, la Uzina Mecanică și Șasiuri, cu 250 de salariați pe bază de voluntariat, și la Departamentul Presaj, cu 190 de salariați voluntari.
La sfârșitul lunii martie, pe data de 19, vicepreședintele Sindicatului Automobile Dacia, Ion Iordache, a anuntat că uzina de la Mioveni va înceta activitatea până pe 5 aprilie, în contextul pandemiei de COVID-19. De atunci, angajaţii au fost plătiți cu 85% din salarii, conform contractului colectiv de muncă.
Pe 2 aprilie, compania Dacia a anunțat că va prelungi perioada de pauză, fără a face precizări legate de data reluării activității.
Cea mai mare parte din salariati, 13.500 din totalul de 14.000, au intrat în șomaj tehnic.
Reluarea activității Dacia are loc în contextul în care marii producători de autovehicule, loviți puternic de criza provocată de COVID-19 au anunțat la rândul lor începerea producției.
Volkswagenși alți producători auto majoriau început să repornească treptat producția de vehicule în toată Europa. Constructorul german a deschiscea mai mare fabrică la Wolfsburg,Germania, după cea mai lungă oprire din istoria sa de 82 de ani. Aproape toate fabricile sale din China, cea mai mare piață auto din lume, sunt deja deschise.
Grupul a făcut 100 de modificări în modul de funcționare, deoarece încearcă să repornească afacerile fără a risca sănătatea a sute de mii de lucrători. „Sănătatea angajaților și furnizorilor noștri rămâne prioritatea clară aici”, a spus Witter.
Volkswagena declarat că se așteaptă ca vânzările și profitul să fie „sever sub anul precedent, dar să rămână totuși pozitive”.
„Provocările vor apărea, în special, din intensitatea crescândă a concurenței, a piețelor volatile de mărfuri și valutare și a cerințelor mai stricte legate de emisii”, a adăugat acesta.