Încă o țară europeană ridică starea de urgență: Centrele comerciale, cafenelele şi restaurantele se vor redeschide cu condiţia menţinerii distanţări sociale

Încă o țară europeană ridică starea de urgență: Centrele comerciale, cafenelele şi restaurantele se vor redeschide cu condiţia menţinerii distanţări sociale
Foto: Președintele Serbiei (sursă: Facebook)

Serbia va pune capăt stării de urgență privind gestionarea crizei provocată de noul coronavirus săptămâna viitoare, deoarece rata infecțiilor a încetinit suficient, a declarat duminică președintele Aleksandar Vucic.

Ridicarea stării de urgență – care implică închiderea frontierelor și a aeroporturilor, de la mijlocul lunii martie – ar trebui ratificată miercuri de către parlamentul controlat de guvern, a spus Vucic. „Condițiile au fost îndeplinite … nu ar trebui să avem creșteri până joi”, a spus Vucic într-o emisiune televizată.

Națiunea balcanică a confirmat 9.464 de cazuri de infectări și 193 de persoane decedate din cauza COVID-19, însă infecțiile au scăzut până la sub 5% din mii de persoane testate zilnic, spun epidemiologii. Serbia va reporni săptămâna viitoare transportul în comun și pe cel feroviar și va permite efecturarea de zboruri comerciale pe parcursul lunii mai, scrie Reuters.

Centre comerciale, cafenele și restaurante se vor redeschide, cu condiția să se mențină distanțarea socială. Predrag Kon, un epidemiolog și membru al comisiei de criză însărcinat cu combaterea virusului, a declarat că majoritatea măsurilor sanitare și medicale pentru combaterea pandemiei vor rămâne în vigoare.

Guvernul a permis deja întreprinderilor mici să se deschidă și a ușurat blocarea persoanelor în vârstă. Pentru a ajuta economia, care se confruntă cu recesiunea în acest an, Belgradul a introdus, de asemenea, un program de sprijin de 5,1 miliarde de euro (5,6 miliarde de dolari) pentru întreprinderile mici.

În România o posibilă relaxare a măsurilor ar urma să fie luată după 15 mai

Președintele Klaus Iohannis va susține, luni, o ședință în care vor fi analizate măsuri ale Guvernului în lupta cu pandemia de COVID-19 și efectele sale în România.

La întâlnire vor mai participa premierul Ludovic Orban, dar și o serie de miniștri din cabinetul liberal, precum Macel Vela (Interne), Nelu Tătaru (Sănătate), Nicolae Ciucă (Apărare Națională), Virgil Popescu (Economie, Energie și Mediul de Afaceri), Monica Anisie (Educație și Cercetare), precum și Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență cu rang de secretar de stat.

Totodată, președintele României a desfășurat o conferință de presă, săptămâna trecută, pe tema efectelor generate de pandemia de COVID-19 la nivel național. Klaus Iohannis a explicat că încă nu a fost atins vârful epidemic la nivel național și a subliniat că viața nu va reveni la normalitate după 15 mai, când expiră starea de urgență, pentru că o bună parte din restricții vor rămâne în vigoare. Astfel, nu vom putea pleca din localitate „decât pentru un motiv serios”, nu vom putea merge la mall sau restaurante, iar marile festivaluri probabil nu vor mai avea loc în 2020. În ceea ce privește competițiile sportive, „dacă se vor relua”, la ele nu vor putea lua parte spectatori.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie