Raed Arafat, despre viața după 15 mai: ”Va trebui să ne obișnuim ca cineva să ne ia temperatura, e posibil să fie o măsură luată legal”

Raed Arafat, despre viața după 15 mai: ”Va trebui să ne obișnuim ca cineva să ne ia temperatura, e posibil să fie o măsură luată legal”
Foto: Hepta

Secretar de statîn Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a precizat, referitor la data de 15 mai, când o parte din restricții vor fi relaxate, că totul se va petrece gradual, în funcție de priorități și, desigur, de evoluția epidemiei de coronavirus pe teritoriul României.

„Dacă totul va fi permis din 15 mai lucrurile ar putea să scape de sub control”, a precizat acesta.

Arafat a mai analizat, punctual, într-o intervenție la Digi 24, diferite aspecte ale reluării treptate a anumitor activități, după data ridicării primelor restricții.

„Școlile se vor deschide în septembrie, nu cred că se va reveni, a fost anunțat oficial. Copiii sunt cel mai puțin vulnerabili, problema e că pot să fie vectori de transmitere, către profesori sau părinți și bunici”, a menționat șeful DSU.

Masca de protecție, obligatorie în spațiile închise, începând cu 15 mai

Deoarece, începând cu 15 mai, purtarea măștilor de protecție va deveni obligatorie în spațiile închise, Raed Arafat a prezentat trei tipuri de mășticare pot fi folosite de către populație: masca de bumbac, mascachirurgicală și masca de tip FFP2.

„La masca de bumbac, nemedicală, trebuie să ai două, trei cu tine. Masca chirurgicală, pentru stradă, are un anumit grad de protecție mult mai bun, are mai multe straturi, nu este ca măștile medicale FFP2, asta se schimbă cam la 4 ore, dacă strănuți în ea trebuie să o schimbi”, a spus acesta, precizând că măștile de bumbac pot fi folosite dacă sunt spălate și călcate zilnic.

Înceeace privește dezinfectantul, Arafat a recomandat folosirea acestuia când este necesar, dar acolo unde nu se poatecumpăra, acele persoane trebuie să se spele pe mâinicu apă și săpun,cel puțin 20-30 de secunde.

Intrarea pe rând la metrou, o posibilitate

„Va trebui să ne obișnuim,la metrou, la transport public, va trebui să devină o condiție ca să urci. Legal, dacă nu ai masca, conducătorul auto trebuie să se uite, la toate mijloacele de transport aglomerate. Și la supermarket, probabil se vor gândi că e un lucru pe care să-l dea clienților, la intrare”, a mai subliniat Raed Arafat, făcând apel la populație să respecte regulile și măsurile ce vor rămâne în continuare în vigoare, luând în calcul inclusiv varianta intrării pe rând la metrou, pentru evitarea aglomerării.

Alte măsuri de relaxare a traficului intens ar putea fi programul de lucru defazat (oamenii să vină în trei interale orare), lucrul de acasă sau ture de două săptămâni (unde este posibil).

„Cel puțincâteva luni va trebui să mergem așa,să ne obișnuim cu scanarea la intrare, nu numai la serviciu, să ajungem să ne obișnuim ca cineva să ne ia temperatura – e posibil să fie o măsură luată legal. Eu când întru în MAI mi se ia temperatura, de către jandarm, chiar dacă sunt secretar. Dacă e de la 37 în sus, nu mai intru”, a mai declarat Arafat, amintind că va veni sezonul gripal și „nu o să mai știm cine e răcit și cine nueste răcit”.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, duminică, faptul că numărul de infectări cu coronavirus în România a ajuns la 13.163. Sunt 431 de noi cazuri înregistrate. 4.869 de români infectați cu COVID-19 s-au vindecat deja, dar 255 sunt încă în secțiile de Terapie Intensivă. Peste 13.000 de persoane se află în carantină și mai bine de 20.000 în izolare la domiciliu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`